Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce (să mai) cităm latineşte (II)

Publicat:

Un bun prieten imi impartasea deunazi, intr‑o conversatie, ca se gandeste cu nostalgie la vremurile cand era pretuita vorbirea ex cathedra. Accentuarea romaneasca a substantivului cathedra (un imprumut din greaca in latina) nu este doar a amicului meu, ci este aproape generalizata. Expresia ex cathedra, literal "de pe (un) podiu" sau „de la o tribuna", a aparut in latina ecleziastica si se refere (...)

Citeste articolul mai departe pe ziaruldeiasi.ro…  

Sursa articol: ziaruldeiasi.ro


Stiri pe aceeasi tema

Expresia „Mens sana in corpore sano!” se aplica in cazul lui Adrian Mutu! "Briliantul" are mare grija sa se mențina in forma / PAPARAZZI

22:50, 24.04.2024 - Adrian Mutu are mare grija sa se mențina in forma și nu o spunem noi, ci imaginile surprinse de paparazzii celui mai tare site de știri mondene din Romania, SpyNews.ro, vorbesc de la sine.Expresia „Mens sana in corpore sano!” se aplica in cazul "Briliantului".

Ce inseamna, de fapt, expresia ‘furi curent’. E folosita gresit de multi romani

08:30, 23.04.2024 - Cand vine vorba de limba pe care o vorbim, in cazul nostru limba romana, exista expresii care sunt folosite intr-un anume context, dar care nu inseamna neaparat ceea ce aparent ar da de ințeles, cum este și expresia ‘furi curent’, care este olosita gresit de multi romani. Așa ca, citește și afla ce…

Expresia "Soacra, poama acra" este acum istorie! Cum sa te ințelegi bine cu nora ta. Top 4 strategii cu care nu vei da greș

14:20, 30.03.2024 - Ce altceva ai putea face? Afla mai jos! Respecta-i independența și deciziileRespectarea independenței și a deciziilor nurorii tale este un pas esențial in construirea unei relații armonioase și respectuoase.  Acest lucru inseamna sa ii oferi spațiul necesar pentru a-și gestiona propria viața și deciziile,…

Ce inseamna expresia „A tine de sase“, de fapt. De unde vine

19:01, 28.03.2024 - Limba romana este o limba vasta și conține multe expresii. Una dintre acestea este „a ține de șase”. Cu toții am auzit-o cel puțin o singura data, fiind folosita des in convorbire, dar știți ce inseamna, de fapt, și de unde provine? De unde vine expresia „a ține de șase” Cu siguranța ați auzit aceasta…

Ce conotații poarta expresia „A da ortul popii”

06:45, 07.03.2024 - Mulți o folosesc, puțini ii cunosc adevaratele semnificații. Astazi, la „Dicționar cultural”, totul despre construcția de cuvinte „A da ortul popii”, dar și lamuriri relaționate cu termenii „ciulama”, „pastrama”, ori „duduie”. 

Consilierul local Roxana Iliescu, detalii halucinante despre scandalul turnului de apa din Iosefin: „Expresia incompetenței USR”

16:56, 28.02.2024 - Consilierul local Roxana Iliescu (Pro Romania) critica administrația locala pentru eșecul proiectului de reabilitare a turnului de apa din zona Iosefin. „Turnul de Apa din Timișoara – sau expresia incompetenței USR de a duce la bun sfarșit un proiect important pentru timișoreni, valabila in atat de…

De unde vine expresia a drege busuiocul și ce semnificație are

14:35, 15.02.2024 - Busuiocul este o planta incarcata de semnificații in foarte multe culturi, așa ca nu este deloc de mirare ca exista expresii și obiceiuri ce implica busuiocul. A drege busuiocul este una dintre aceste expresii populare pe care o folosim in mod frecvent, insa puțini dintre noi știm de unde vine ea.Ce…

Expresia neaoșa ce a dat batai de cap unui strain care vrea sa invețe romanește. „Mai are și alt sens?“

07:36, 10.02.2024 - Limba romana a fost clasata drept o limba ușor de invațat pentru vorbitorii de limba engleza. Totuși, unele expresii dau mari batai de cap celor care vor sa invețe sa vorbeasca romanește.


Ce parere ai despre aceasta stire?