Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

21:35, 02.05.2024

Corporațiile au rol mai important decât crezi în ce privește sănătatea ta

Mergi la sală, mănânci sănătos și faci câți mai mulți pași pe zi. Te speli pe mâini și te vaccinezi. Așadar, sănătatea ta este în mâinile tale. Asta este ce ne spunem de regulă. Din păcate, nu este chiar adevărat.…




09:40, 01.05.2024

Cum gândește Aleksandr Dugin, „filozoful” lui Putin, despre Occident. Cum vor deveni occidentalii „non-umani”

Recent a fost publicat de jurnalistul american Tucker Carlson, pe Twitter, un interviu de circa 20 de minute cu Aleksandr Dugin, un fel de filozof rus, apropiat de regimul lui Putin, a cărui fiică a fost ucisă…




08:15, 01.05.2024

S-a reușit tranziția nucleului de toriu-229. Cum ar funcționa un ceas nuclear

Excitarea cu laser a nucleelor de toriu-229 duce la tranziție a nucleului la o stare izomerică ce are o energie foarte scăzută, 8,35574 eV.P. Thirolf/LMU; adapted by APS/A. Stonebraker Dacă ai cunoștință de energia…




21:46, 28.04.2024

Laser de raze gama bazat pe anihilarea electronilor cu pozitroni

Pozitroniu (imagine creată cu DALL-E 2 de AEgIS) Într-un articol recent publicat în revista Physical Review Letters, membrii proiectului științific de cercetare AEgIS   de la CERN, care studiază proprietățile antimateriei,…




21:25, 28.04.2024

Cum doar prin logică s-ar putea arăta că timpul nu există

Am scris mai multe articole în ultimii ani în care am arătat de ce timpul este un concept uman aplicat realității înconjurătoarea, nu un element constituent al naturii. Faptul că fizica modernă îl folosește nu…




16:50, 21.04.2024

Care sunt diferențele dintre „abreviere”, „acronim”, „siglă” și „logo”

Până să dau recent peste un articol tratează acest subiect, nu mi-am pus această problemă, folosind termenii intuitiv, convins, desigur, că am dreptate. La o citire rapidă a titlului probabil apare întrebare: „Ce…




09:20, 21.04.2024

Despre vulgaritatea modernă, plus alte gânduri de aprilie (JID-122)

• La cum arată presa astăzi, am sentimentul că a nu ști ce se spune prin ziare este un semn al bunei educații. • Nu poți pretinde că ești om educat dacă te „lupți” cu toți agramații pe rețelele sociale, savurând…




18:35, 20.04.2024

→ Problemele tehnice cu modulul de comentarii au fost rezolvate

În ultimele zile am avut unele probleme tehnice cu modulul de comentarii și cel de logare pe site, probleme care au fost rezolvate. Se poate comenta pe site ca „vizitator”, fără a fi nevoie de cont, dar în acest…




09:15, 20.04.2024

Antibioticele sunt ineficiente pentru majoritatea infecțiilor respiratorii ale tractului inferior

Utilizarea antibioticelor rămâne frecventă pentru tratamentul infecțiilor tractului respirator inferior. Obiectivul unui nou studiu a fost de a evalua impactul utilizării antibioticelor asupra duratei și severității…




08:40, 20.04.2024

Cum să te cântărești corect, dacă-ți monitorizezi greutatea

Am făcut un test de o săptămână, pe care l-am extins ulterior pentru încă trei săptămâni. Așadar, m-am cântărit o lună, zi de zi. Din curiozitate. Am vrut să văd cum variază greutatea corpului de la o zi la alta,…




08:05, 20.04.2024

De ce găinile pot merge fără cap. Neuronii din coloana vertebrală sunt capabili de învățare adaptativă și formează amintiri

Cei mai mulți dintre cei care citesc acest articol vor fi observat că, de exemplu, găinile au capacitatea de a se deplasa o perioadă scurtă fără cap. De aici și vorba populară „zici că e o găină fără cap”. Se aplică…




15:25, 13.04.2024

99% din masa vizibilă din univers nu are legătură cu mecanismul Higgs

Câmp cuantic (reprezentare grafică). Vibrația câmpului, când atinge o anume energie, devine ceea ce numim „particulă” Odată cu descoperirea bosonului Higgs în urmă cu 12 ani ipoteza privind crearea masei ca urmare…




21:41, 08.04.2024

Îmbătrânirea accelerată a organismului ar putea fi un factor important în creșterea riscului de cancer la tineri

Oamenii de știință care caută indicii despre motivul pentru care  unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă: îmbătrânirea biologică accelerată. Îmbătrânirea…




11:26, 07.04.2024

Laserul de mare energie, ca armă de război. Cum funcționează și care sunt limitările

USS Portland execută foc de antrenament cu arme-laser. Fasciculul este în infraroșu, evidențiat în imagine în lumină vizibilă.Credit: Staff Sgt. Donald Holbert/Marine Corps via AP Națiunile din întreaga lume dezvoltă…




10:20, 07.04.2024

Cum ne influențează deciziile frica de regret

Mintea omului este complicată, iar înțelegerea acesteia în totalitate este imposibilă, date fiind probleme insolvabile precum: liberul-arbitru sau conștiința. Dar putea studia mintea umană și putem trage concluzii…




19:25, 06.04.2024

Dieta mediteraneană - relevanța altor factori, în afara claselor de alimente

Dieta mediteraneană a fost recunoscută de UNESCO în 2020 drept patrimoniu cultural intangibil al umanității, fiind asociată cu efecte protective împotriva a numeroase afecţiuni care duc la milioane de decese la…




18:40, 06.04.2024

De ce fotonul ar fi trebuit să fie „particula lui Dumnezeu”, plus alte gânduri la început de aprilie (JID-121)

 • Legătura dintre disponibilitatea cunoașterii și răspândirea cunoașterii este foarte redusă.  • Un lucru extraordinar pe care fizicienii l-au observat despre natură, deși nu au nicio explicație, este că undele…




09:20, 06.04.2024

Date recente indică faptul că energia întunecată este posibil să nu fi fost constantă de-a lungul istoriei universului

DESI a creat cea mai detaliată hartă 3D a universului. Terra este în centrul acestui mic segment de hartă. În zona mărită se poate vedea structura materiei din univers (distribuția galaxiilor). Credit:Claire Lamman/DESI…




18:45, 31.03.2024

Oamenii de știință au descoperit că o mutație genetică provoacă psoriazisul

Dr. Chelisa Cardinez (foto) spune că descoperirea oferă în sfârșit o explicație pentru motivul pentru care pacienții cu psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică, lăsându-i cu dureri articulare, rigiditate și umflături.…




13:35, 31.03.2024

Undele gravitaționale au un rol esențial în coliziunile stelelor neutronice, pe cale de consecință și în producerea unor elemente chimice esențiale pentru viață, ca iodul și bromul

Undele gravitaționale au un rol esențial în coliziunile stelelor neutronice, pe cale de consecință și în producerea unor elemente chimice esențiale pentru…

Într-un articol recent este prezentată o idee extrem de interesantă: elemente chimice fundamentale pentru viața noastră, precum iodul sau bromul, ar fi luat naștere în reacții nucleare în urma coliziunii de stele…




12:00, 30.03.2024

La ce se referă „problema celor trei corpuri” din filmul recent cu același nume?

La ce se referă „problema celor trei corpuri” din filmul recent cu același nume?

În urmă cu câteva zile a apărut pe Netflix primul sezon din filmul „Problema celor trei corpuri”, care are la bază un roman SF scris de autorul chinez Liu Cixin. În film se vorbește ere stabile și ere haotice,…




08:50, 24.03.2024

Un nou medicament ar putea genera o parte din beneficiile exercițiilor fizice

Un nou medicament ar putea genera o parte din beneficiile exercițiilor fizice

Oamenii de știință de la facultatea de medicină a Universității Washington (WU) din St. Louis au reușit crearea unei pastile care ar putea oferi aceleași beneficii pentru sănătate ca și exercițiile fizice. De aceasta…




12:01, 10.03.2024

De ce frigul este problematic pentru bateriile litiu-ion, iar acestea pot lua foc

De ce frigul este problematic pentru bateriile litiu-ion, iar acestea pot lua foc

Credit: Argonne National Laboratory, CC BY-NC-SA Bateriile reîncărcabile litiu-ion sunt folosite în diverse dispozitive și echipamente, de la telefoanele mobile la mașinile electrice. În ultimii 10 ani prețul acestor…




09:50, 09.03.2024

Astăzi am aflat ⟨19⟩: de ce se vând medicamente inutile

Astăzi am aflat 〈19〉: de ce se vând medicamente inutile

 • Medicamentele care promit că decongestionează căile respiratorii, pe bază de fenilefrină, precum theraflu, sunt ineficiente . De ce se comercializează? Ca în cazul multor pastile, pentru că se cumpără... • În…




09:21, 09.03.2024

Studiu: femeile au aceleași beneficii de sănătate ca bărbații după perioade mai scurte de activitate fizică

Studiu: femeile au aceleași beneficii de sănătate ca bărbații după perioade mai scurte de activitate fizică

Pentru scăderea riscului de mortalitate cu 18%, bărbații trebuie să practice 300 de minute de activitate fizică moderat-intensă (AFMI) pe săptămână, însă femeile obțin rezultate similare după numai 140 de minute.…




21:30, 06.03.2024

De ce unele particule se dezintegrează în alte particule, iar unele particule nu

De ce unele particule se dezintegrează în alte particule, iar unele particule nu

Dezintegrarea unui neutron liber - în proton, electron și neutrino electronic Dintr-un anumit punct de vedere, particulele sunt de două tipuri: elementare, precum fotonul sau electronul (care nu sunt compuse din…




21:55, 03.03.2024

Fizicienii au reușit măsurarea gravitației la scară cuantică

Fizicienii au reușit măsurarea gravitației la scară cuantică

Într-un articol recent publicat în revista Science Advances, sunt prezentate rezultatele unei măsurători a forței de atracție gravitaționale la scară microscopică; practic, o forță de atracție gravitațională de…




12:35, 02.03.2024

Unul din 8 oameni este obez

Unul din 8 oameni este obez

Peste un miliard de persoane la nivel mondial sunt considerate în prezent obeze, o afecțiune corelată cu un risc crescut de numeroase probleme grave de sănătate, potrivit estimărilor actualizate ale Organizației…




10:25, 02.03.2024

Ce legătură este între „timpul” măsurat de un ceasuri și „timpul” altor sisteme?

Ce legătură este între „timpul” măsurat de un ceasuri și „timpul” altor sisteme?

Condiții gravitaționale diferite afectează modul în care ceasurile afișează timpul În acest articol vreau să explorez o idee pe care am mai exprimat-o, pe scurt, și în alte articole, și anume vreau să vorbesc despre…




20:05, 27.02.2024

Este filozofia inutilă oamenilor de știință?

Este filozofia inutilă oamenilor de știință?

Faimosul fizician american Richard Feynman este creditat cu maxima: „Filozofia științei este la fel de utilă oamenilor de știință, precum este ornitologia păsărilor”. Când am dat de ea prima dată, am fost instantaneu…