Scientia - Stiri Scientia.ro, 04 Iulie 2022 | Prima Pagina Ultima actualizare: 08:51:38, 04.07.2022
Misterul duratei de viață a neutronilor
Structura internă a neutronului (reprezentare artist)Credit: Xiaorong Zhu, University for Science and Technology, China Experimente ce folosesc metode diverse pentru a determina durata de viață a neutronilor liberi…
În ce constă o dietă care vă poate prelungi viața cu circa 10 ani
Despre știința alimentației am scris recent multiple articole, pe care le găsiți în secțiunea „ Alimentație ” a site-ului. O metaanaliză publicată recent în revista PLOS Medicine a identificat modul în care dieta…
Ce sunt leptonii?
Clic aici pentru o rezoluție superioară Deci, ce sunt leptonii? Mai întâi să începem cu câteva noţiuni de bază. Materia este alcătuită din atomi, iar atomii sunt formaţi din electroni şi nuclee. Legătura dintre…
Acasă la Einstein: IAS Princeton
Două săptămâni petrecute la Institute of Advanced Studies din Princeton, acolo unde Einstein a încercat să unifice teoria relativității generale cu mecanica cuantică.IAS PrincetonÎn mijlocul naturii – într-un decor…
De ce știința are nevoie de filozofie
Observând lumea doar prin „ochiul” științei ne condamnă la discuții sterile Oricâte progrese ar face știința, aceasta va rămâne mereu cu o serie de „fire” în aer, cu subiecte care, oricât de profund le-am sonda,…
De ce cititul obsesiv nu lasă prea multe în urmă, plus alte gânduri la început de vară
• Principalul motiv pentru care suntem atât de buni la a-i critica pe alții este că nu înțelegem ce criticăm. Pe de altă parte, orice expunere din partea cuiva a ceea ce criticăm e neavenită și ne va strica starea…
De ce ne bucurăm de răul altora?
Că există acest sentiment, de satisfacție când li se întâmplă altora ceva, nu există îndoială. Și cred că toți oamenii îl încearcă de multiple ori de-a lungul vieții. Dar dacă acest sentiment există, înseamnă că…
Un inginer Google afirmă un soft de inteligență artificială, LaMDA, este conștient. Și dovedește prin dialogul avut cu acesta
Un inginer Google, Blake Lemoine, a fost suspendat de către companie pentru publicarea unor conversații dintre acesta și LaMDA (Language Model for Dialog Applications), un soft de inteligență artificială.Conversațiile…
„Odă închinată tristeții”
„Odă închinată tristeții” de Maia Sandu Maia Rizea este o tânără artistă de 14 ani din București. Desenează și pictează de la vârsta de 7 ani. Mare parte din creații sunt realizate pe hârtie. Recent, a descoperit…
Cum funcționează „deconstrucția”?
Limbajul structurează gândirea și acțiunile noastre. Filozoful francez Jacques Derrida este, probabil, cel mai cunoscut pentru conceptul de „deconstrucție”. E un subiect care mi-a atras atenția de mulți ani; azi…
Omul perpetuu cuplat și evanescența trăirilor
Am scris acum câteva săptămâni un articol intitulat Homo delectationis , în care arătam de ce cred că, în esență, tot ceea ce-și dorește omul modern este să se distreze. Articolul de față vine în completarea acelui…
Noi limite impuse de fizicieni proprietăților monopolilor magnetici
Există oare monopoli magnetici? Adică particule cu „sarcina magnetică”, un fel de doar polul sud sau doar polul nord al unui magnet. Într-un articol publicat recent se discută exact acest subiect, al monopolilor…
Un nou tip de iluzie optică ne mărește pupilele
Observați imaginea de mai sus. Cel mai probabil veți avea impresia că pata neagră din centrul imaginii se extinde. Această iluzie optică este nouă în lumea științei și este percepută de 86% dintre cei care au observat-o…
Există cu adevărat infinitul?
Universul nostru pare să fie condus de un set finit de legi, dar vorbim de multe ori despre lucruri care durează o eternitate. „Infinitul" este o idee ciudată. Dar este esenţială dacă doriţi să înţelegeţi concepte…
Cum am aflat că universul se întinde dincolo de Calea Lactee
Galaxia Sombrero, obținută cu ajutorul Telescopului Hubble În 1908, Henrietta Swan Leavitt ne-a schimbat modul în care înțelegem universul, cu mult înainte de a putea vota. Aceasta cataloga plăci fotografice la…
Produce vreun sunet un copac care se prăbușește într-o pădure, dacă nu e nimeni în apropiere?
Această idee este dezbătută în fel și chip, mecanica cuantică având și ea ceva de spus în această privință. În acest articol ne limităm stric la procesul fizic și psihologic pentru a analiza întrebarea, în final…
Ce putem face, la modul practic, pentru a ne forma obiceiuri pe care ni le dorim?
Obiceiurile, comportamentele repetitive, sunt considerate componente străvechi în evoluție, care au rolul de a stoca anumite „proceduri” care au rolul fundamental de a asigura: hrănirea, protecția, evitarea unor…
Două fete, gemene identice, au trăit separat 45 de ani. Cât de diferite erau la reîntâlnire?
În 1976 o bunică și-a luat cele două nepoate, gemene identice, la piață, într-o localitate din Coreea de Sud. Dar s-a întors cu una, cealaltă pierzându-se în mulțime. După multiple peripeții, cea pierdută a fost…
6 idei greşite despre o viaţă sănătoasă
Suntem bombardaţi continuu cu sfaturi despre sănătate, dar nu toate acestea se bazează pe dovezi riguroase. Iată şase dintre cele mai cunoscute astfel de mituri, de la cel al celor 8 pahare de apă zilnice până…
Cum Hyperion, un satelit al lui Saturn, pune probleme greu de rezolvat mecanicii cuantice
Problema cu mecanica cuantică nu este aceea că este stranie. Problema este... haosul. Hyperion (imagine obținută în august 2016 de misiunea Cassini a NASA de la distanța de 326,000 kilometri) Hyperion este unul…
Vinovăţia este contagioasă
Faptul de a da mâna cu un escroc sau cu un hoţ sau de a sta pe acelaşi scaun pe care aceştia l-au folosit te poate face să încerci o senzaţie de vinovăţie. Un studiu recent a demonstrat, pentru prima dată, existenţa…
Tehnologii străvechi, care arată ingeniozitatea înaintașilor noștri
Atelier în care se creau săbii de Damascus credit: wikipedia.org Acum sute sau mii de ani, înaintașii noștri au inventat tehnologii care stârnesc uimirea astăzi, iar în anumite cazuri acestea încă păstrează secrete…
Proiectul ALICE (LHC): conul mort măsurat pentru prima dată în lumea quarcurilor
Proiectul de cercetare științifică ALICE de la Marele accelerator de hadroni (LHC), CERN, Elveția, a reușit pentru prima dată să măsoare în mod direct un efect prevăzut acum circa 30 de ani: conul mort, adică lipsa…
Evoluția alfabetului
În videoclipul de mai jos puteți urmări o fascinantă scurtă explicație a evoluției alfabetului de-a lungul a circa 4.000 de ani, pornind de la hieroglife, trecând prin scrierea feniciană, greacă și latină, și ajungând…
În ce prăpastie vrea Nietzsche să nu ne uităm?
Mai jos găsiți un aforism celebru al filozofului german Friedrich Nietzsche din „Dincolo de bine și de rău”. E dintr-o traducere publicată în anul 2015 la editura Humanitas.„Cine se luptă cu monștrii trebuie să…
Ce lucruri incredibile spune știința despre lume
Am început să scriu pe acest site acum 14 ani. A fost și a rămas un hobby, obiectivul inițial fiind acela de a pune undeva, într-o formă ușor digerabilă, pentru mai târziu, ce am aflat despre lume.Ascunse în cele…
Superdeterminismul. Ce este și cum rezolvă acesta mistere ale mecanicii cuantice
Cu toții știm ce este determinismul. Faptul că ceva urmează la altceva, există o cauză pentru orice efect. Și atunci ce este cu „super” din „superdeterminism”?Mecanica cuantică nu seamănă cu fizica clasică, căci…
Moartea unui om e o tragedie, moartea a milioane de oameni este doar o statistică
Sunt sigur că ați auzit acest citat din Stalin. Din Stalin? Pare însă că nu l-a auzit nimeni pe Stalin spunând asta, deși mulți îi atribuie citatul, iar el nu a scris așa ceva nicăieri. Mulți autori au preluat…
De ce nu e bine să vorbești despre mecanica cuantică când nu pricepi nimic din mecanica cuantică
Cumva, din abisul algoritmilor Google, pe YouTube mi-a apărut ca recomandare un clip de o oră numit „Misterul fizicii cuantice”. Cum nu știu să vorbească multă lume serios prin România despre acest subiect, am…
Cât de nebuni sunt nebunii?
Să zicem că nu aveţi ce face şi vă prezentaţi la poarta unui spital de boli mintale spunând că auziţi voci şi aveţi vedenii. Ce vor spune doctorii? Cel mai probabil, după o atentă examinare, vă vor interna cu un…