Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

A treia zi de Paşte, MARTEA ALBĂ din Săptămâna Luminată: Ce trebuie să facă femeile cu mâncarea ramasă. Nu se spală, nu se calcă!

Publicat:

In ultima zi de sarbatoare a Pastelui, in trecut, oamenii obisnuiau sa-si viziteze rudele, vecinii si prietenii, aceste vizite fiind numite altadata „Umblatul cu pasca“. Obiceiul isi are originea din vremurile cand crestinii umblau si vesteau .

In unele zone ale tarii, in a treia de Paste, finii obisnuiau sa daruiasca nasilor si cumetrii intre ei nu numai pasca, ci si colaci. , in ziua a treia se intorceau vizitele facute in prima zi a Pastelui.

Potrivit traditiei, a doua zi de Pasti este voie sa se ciocneasca ouale rosii si „cap cu dos”, a treia

Citeste articolul mai departe pe rtv.net…  

Sursa articol: rtv.net


Stiri pe aceeasi tema

Paștele ortodox și catolic pica in aceeași zi in 2025

13:50, 20.04.2024 - Paștele ortodox in 2025 va fi praznuit pe 20 aprilie. Paștele este sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut in anul 325 la Niceea. Sarbatoarea de Paște este momentul in care praznuim „omorarea morții, sfaramarea…

Imagini impresionante din Miercurea Ciuc. Mii de credinciosi au participat la sfintirea bucatelor de Pastele Catolic

14:05, 31.03.2024 - Ca in fiecare an, mii de persoane au fost prezente duminica, 31 martie, in centrul orașului Miercurea Ciuc, in județul Harghita, la traditionalul ceremonial de sfintire a bucatelor de Pastele Catolic, unde preoții au adresat urari, iar la final au fost intonate imnul Ungariei si cel secuiesc, au relatat…

SCRISOARE PASTORALA Mesajul de Paști al episcopului romano-catolic de Satu Mare, PS Eugen Schonberger

21:05, 30.03.2024 - Dragi confrați Preoți și Calugari, Onorate Calugarițe, Iubiți Credincioși aflați in sarbatoare! Cristos, speranța mea, a inviat! - anunța secvența Paștelui, care este deosebit de actuala pentru noi in Dieceza de Satu Mare, intrucat, cu Anul Speranței, ne pregatim pentru marele jubileu al Bisericii din…

Ministerul Educației: Elevii catolici nu au obligația sa mearga la școala in perioada 29 martie – 2 aprilie

16:05, 25.03.2024 - Elevii catolici, pentru care Pastele se celebreaza in data de 31 martie 2024, nu au obligația participarii la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis catre inspectoratele școlare. In privința profesorilor catolici, recomandarea Ministerului…

Sarbatoarea tradiționala a Paștelui aduna comunitatea saseasca in Bistrița! Ostermarkt revine in forța

13:11, 23.03.2024 - Sasii s-au adunat, sambata, in centrul istoric al municipiului Bistrita, pentru o noua editie a Ostermarkt - targul de Pasti, o traditie veche de aproape noua secole care are loc cu o zi inainte de sarbatoarea Floriilor. Evenimentul a debutat cu o parada a portului traditional sasesc, careia i s-au…

De Buna Vestire, Junii Brasovului ies cu surla pe Coasta Prundului

09:40, 23.03.2024 - Conform traditiei, de Buna Vestire, Junii Brasovului ies cu surla pe Coasta Prundului. Luni, 25 martie, de Buna Vestire , Junii Brasovului ies cu surla sa vesteasca venirea primaverii. „Iesirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brasoveni, ce reinvie o data cu sosirea primaverii,…

Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, o zi plina de tradiții

09:41, 09.03.2024 - Sfintii 40 de Mucenici care au murit dupa ce au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei sunt comemorati in fiecare an la data de 9 martie, zi in care preotii fac pomeniri pentru sufletele mortilor care au plecat neimpartasiti, iar femeile impart mucenici sau bradosi, varietati de…

Ce este MASLENIȚA, vechiul obicei al rușilor lipoveni din Delta?

19:05, 26.02.2024 - Inaintea intrarii in postul mare al Paștelui exista o saptamana a serbarilor de primavara, numita ,,Maslenita” (Saptamana Branzei/Alba), echivalentul Lasatului Sec la romanii ortodocși. Obiceiul ancestral rusesc s-a pastrat mai bine, pana astazi, in asezarile din zona dobrogeana, scrie Constanța Veche.…


Ce parere ai despre aceasta stire?