Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:25, 23.04.2024

Colțunași, ravioli sau piroște: o plimbare prin rețetarele de pe vremuri

Colțunași, ravioli sau piroște: o plimbare prin rețetarele de pe vremuri

Faptul că sunt discuții pe plan local, în sensul de mini-războaie culinare între Banat, Transilvania și Moldova privind bucătăria, știm deja. Dar cum ar suna să vă spunem din capul locului că și noi avem ravioli…




19:15, 19.10.2023

RAFTUL CU CARTE: Rețetar de aleasă gastronomie – Vegetariana

Cartea noastră de bucate, fără dogme și ambiguități, vă introduce în filosofia gustului, fără carne și pește, într-o perfectă armonie a tradiției, integrării și alimentației moderne. În aceste pagini, bogate în…




09:45, 06.04.2023

S-a stricat relația de prietenie? Șeful ANPC, reacție la criticile lui Liviu Dragnea: 'Sunt convins că dânsul a fost mai preocupat de elaborarea rețetarelor'

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a răspuns cu sarcasm, la Antena 3 CNN, criticii subtile lansate de Liviu Dragnea în proaspăt lansata "emisiune" culinară de pe Youtube, referitoare la informațiile de pe alimentele…




07:55, 07.03.2023

Rețetar brâncovenesc (III). La Craiova

Sâmbătă am fost la Craiova, pentru Gaudeamus, și-am tras la un hotel de pe lângă Madona Dudu, amintindu-mi cu această ocazie că acolo e ascunsă mâna Sfintei Filofteia. Totuși n-am apucat să verific.




08:15, 28.02.2023

Rețetar brâncovenesc (II). Ginepro

Zinca se pregătea să intre în lume, făcându-și ucenicia pe lângă bunică-sa, binecunoscută doftoroaie din București, cu faimă pentru preparatele ei miraculoase, elixire, prafuri de purici, tabac de vise frumoase,…




14:01, 22.09.2022

ANPC intră în rețetar. Modificări importante pentru fast food-uri și restaurante

Astfel, prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe 21 septembrie, se specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor…




04:33, 09.12.2019

Cum se prepară pâinea pustnicească, mâncarea veche de milenii, dar care pare desprinsă dintr-un reţetar raw vegan

Reţeta aceste pâini, extrem de simplă, vine tocmai de la Sfântul Antonie cel Mare (251-356 dHr), călugărul care a trăit 105 ani, însă se pare că aceasta, la rândul său, o aflase de la alţi pustnici creştini din…




20:42, 26.03.2019

Borș de pește, pentru Buna Vestire - rețeta din Chilia Veche

Rețetarele sunt “organisme vii” și sunt supuse diferențelor de la o zonă la alta, de la o gospodină la alta. Nu există o rețetă bătută în cuie (cu mici excepții, și nu ne referim la rețetarele pentru re...




00:06, 01.02.2018

„Facem teatru mititel, folosind un degeţel” - program de vacanță pentru cei mici (Social)

        În săptămâna de vacanţă intersemestrială, Teatrul Arlechino va desfăşura mai multe ateliere creative pentru copii în cadrul programului „Arlechino Atelierul de Creaţie şi Recreaţie”.        Modulul atelierelor…




14:41, 19.10.2017

Pleşu: Profesorul trebuie să fie un model, nu un guru. Ideea că fericirea se poate preda după un reţetar e o idee de om prost

E o întrebare la modă: cum să fie, cîte să fie, să fie sau să nu fie? Manual unic? Seamănă a totalitarism. Să existe şi auxiliare! Dar cîte? Cineva e de părere că „manualul cel mai bun e manualul potrivit unei…




00:33, 06.01.2017

RAFTUL CU CARTE: Cum gătim realitatea – Reţetar de spiritualitate pentru oameni sceptici

autor: Daniela Andreescu Cartea vă invită la o incursiune în „bucătăria vieţii”. În acest „reţetar” veţi găsi descrise multe dintre felurile în care ne întâlnim cu realitatea: modele pe care le urmam, scopuri şi…




04:22, 11.09.2016

Reţeta adevăraţilor cartofi ţărăneşti, la ceaun, dezvăluită de un experimentat bucătar

  Reţeta simplă de preparare a cartofilor ţărăneşti necesită o listă redusă de ingrediente. Ne trebuie un kilogram de cartofi roşii, 250 de grame de şuncă afumată, o ceapă mare, nouă linguri de ulei, o linguriţă…




22:25, 22.12.2014

Reţetarul naturist: Orez cu sfeclă roşie în ultimele zile de post

Astazi, însa, nu ne vom ocupa de orezul din bucatele de pe masa traditionala sau la prajiturele sau alte mâncaruri „de dulce”, ci vom pregati orezul pentru zilele de post ce au mai ramas. Fie ca le facem cu legume,…




17:15, 13.12.2014

Reţetarul naturist: Hummus cu ardei copţi sau sfeclă

Si ca sa impresionati un musafir sau numai pentru a aduce ceva nou pe masa hummusul sau pasta de naut este o alegerea fericita. Daca o amestecati cu legume, de exemplu sfecla rosie fiarta sau ardei copti, sigur…




23:45, 05.12.2014

Reţetarul naturist: Supa cremă de gălbiori cu usturoi

 Telina, morcov, patrunjel sau pastârnac, o ceapa si câtiva cartofi ce se curata de coaja, se spala si se taie bucatele, dar nu prea mici. Punem apa la fiert împreuna cu sare si o picatura de ulei de masline sau…




22:00, 17.11.2014

REŢETARUL NATURIST: Budincă din clătite cu spanac

Asa ca, va pregatiti din timp aluatul pentru clatite: cu lapte si oua daca este „de frupt” sau apa minerala ori bere, cu faina daca este de post. Clatitele se prajesc într-o tigaie mare si rotunda si se cladesc…




22:20, 04.11.2014

Manuscrise gastronomice inedite, descoperite la Arhivele Naţionale din Sfântu Gheorghe

Două manuscrise gastronomice datând din anii 1737 şi 1740 au fost descoperite printre documentele aflate în fondul Arhivelor Naţionale din Sfântu Gheorghe. Unul dintre acestea, intitulat Cărticica micului bucătar,…




21:21, 08.09.2014

REŢETARUL NATURIST: Salata de ton cu avocado

Culorile par sa te inspire, aromele la fel si tot ceea ce reusesti sa faci este sa aduci într-un mic bol un amestec foarte bun si aromat. Foarte simpla de pregatit si foarte aspectuoasa salata de avocado devine…




21:51, 25.07.2014

Reţetarul naturist: Giulepul de tomate, o băutură răcoritoare de vară

Giulep sau salep este o denumire data unor sucuri din legume si fructe aromatizate cu menta. Este vechea denumire româneasca a bauturilor racoritoare care se serveau la curtile domnesti si boieresti. Denumirea…




09:06, 21.05.2014

La Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia va avea loc mâine Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”

Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, organizează mâine, 22 mai 2014, de la ora 11.00, cea de-a şasea ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri…




16:57, 26.07.2013

“Rețetarul” foștilor angajați din corporații care fac bani urmându-și cele mai arzătoare pasiuni

Sunt numeroși, creativi și darnici cu secretele care i-au ajutat să devină, cum ar spune americanii, cea mai bună versiune a lor. Evenimentul Zilei vă prezintă câteva dintre poveștile uimitoare ale foștilor angajați…




03:02, 16.02.2013

Retetarul naturist: Supa de linte si naut

Istoria supei se pierde unde in negurile trecutului. Poate ca ea a inceput odata cu descopeririea focului su a prepararii hranei. A combina diverse ingrediente in recipiente pentru a da nastere la mancaruri…




16:34, 20.06.2012

Cele mai ''tari'' cocktail-uri din lume

Nu de puţine ori ai spus:,, Azi am să mă răsfăţ cu un cocktail răcoritor!” O alegere perfectă, mai ales că barmanul te ajută să te bucuri de această băutură fină, oferindu-ţi o sumedenie de genuri de cocktail...…




21:38, 16.04.2012

MISTERELE BISTRITEI: Afla unde se fac prajituri de Paste dupa un retetar din 1860

Sasoaicele din Bistrita erau recunoscute ca fiind printre cele mai bune gospodine din Transilvania, dar specialitatea lor era, fara indoiala, sa pregateasca dulciuri.Genica Stanciu, proprietara cofetariei Perla…




12:10, 27.02.2012

PROBLEMĂ de logică. Măsoară 5 litri cu găleţi de patru şi şapte litri!

Iată problema: Lucrezi la o casă şi faci mortar pentru a turna o mică scară. Reţetarul de pe sac spune că trebuie să foloseşti exact 5 litri de apă. Apă iei dintr-un gropan din grădină, dai ai la dispoziţie doar…




09:36, 03.10.2011

Secretele celei mai aromate pălinci de gutui, cuprinse într-un reţetar bihorean

Alexandru Tătar, un producător de palincă mereu prezent la târgurile tradiţionale, a adunat un reţetar de preparare a renumitei licori, dar cel mai mult se laudă cu Palinca de Gutui. Palinca lui Sandu de la Pericei…