Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

21:21, 08.12.2022

Rectorul UMFST: Mă aştept ca de anul viitor să funcţioneze Institutul de Neuroştiinţe - British-Romanian Academic Institute of Neuroscience

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, joi seara, la Gala UMFST, că începând de anul viitor se aşteaptă…




16:26, 28.11.2022

Persoanele matinale sunt mai inteligente decât persoanele care adorm și se trezesc târziu. Cum și de ce

Persoanele care se trezesc mai devreme sunt mai inteligente decât așa-zisele „păsări de noapte”, arată un stiudiu recent. Concret, acestea au o capacitate verbală superioară, a explicat dr. Stuart Fogel, cercetător…




14:15, 28.11.2022

Persoanele matinale, mai inteligente ca ”păsările de noapte”. Cum și de ce

Macar dintr-un punct de vedere, persoanele care se trezesc devreme sunt mai inteligente decât asa-zisele pasari de noapte, arata un studiu recent. Concret, acestea au o capacitate verbala superioara, a explicat…




16:45, 23.11.2022

Trucuri care te ajută să dormi chiar și atunci când ești stresat - Recomandările unui expert în neuroștiință

1. Exercitii de respiratie„Tehnica mea preferata este relativ simpla. Respira asa cum respiri atunci cand dormi”, spune Rabin. Inspira si expira incet si lung. „Inspira timp de cinci secunde, tine o secunda, apoi…




19:46, 19.11.2022

7 reguli dezvăluite de un expert în neuroștiințe care te ajută să previi demența

Peste 55 de milioane de oameni trăiesc azi cu demență în întreaga lume și apar aproape 10 milioane de cazuri noi în fiecare an. Dar nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Stilul de viață are un impact…




13:30, 17.10.2022

Dragostea creează dependență? Ce cred specialiștii în neuroștiința iubirii

Privire strălucitoare, „fluturași” în stomac, bătăi mai rapide ale inimii – sunt doar câteva dintre „simptomele” iubirii, pe care oamenii le cunosc foarte bine și le simt, la propriu, pe pielea lor. Mai mult decât…




00:05, 05.10.2022

Institut de Neuroștiințe, înființat la Tg.Mureș

Senatul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tg.Mureș a hotărât, luni, înființarea Institutului de Neuroștiințe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN) – hub clinic,…




23:51, 03.10.2022

Înfiinţarea Institutului de Neuroştiinţe - British-Romanian Academic Institute of Neuroscience a fost aprobată de UMFST 'George Emil Palade' din Târgu…

Senatul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş a hotărât, luni, înfiinţarea Institutului de Neuroştiinţe - British-Romanian Academic Institute of…




05:06, 23.09.2022

Se lansează Asociația Studențească de Neuroștiințe Târgu Mureș

Asociația Studențească de Neuroștiințe Târgu Mureș își anunță începutul activității printr-un eveniment de deschidere menit să stârnească curiozitatea publicului. Evenimentul va îmbina arta și cultura cu domeniul…




13:00, 24.08.2022

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi reparat de o moleculă proprie

Creierul afectat de Alzheimer ar putea fi rejuvenat cu un microARN. Cercetatorii de la Institutul Olandez de Neurostiinta au facut descoperirea care ar putea oferi noi perspective în tratarea bolii. Neurogeneza…




09:30, 18.08.2022

Celulele sistemului imunitar ne-ar putea proteja de AVC sau demență

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Virginia, SUA, au descoperit un nou posibil beneficiu al celulelor imunitare, în special al celulelor microgliale. Acestea ar putea ajuta creierul sa-si îndeplineasca…




08:51, 01.07.2022

Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie

Accidentul vascular cerebral ar putea fi vindecat printr-un medicament care trateaza creierul, noteaza Medical News Today. Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala iar tratamentul imediat este…




00:10, 02.06.2022

Un medicament experimental s-a dovedit eficient în tratarea autismului, schizofreniei şi bolii Alzheimer

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au identificat un mecanism împărtăşit de mutaţii prezente în genele ADNP şi SHANK3 care cauzează autism, schizofrenie şi alte afecţiuni. În plus, ei au descoperit…




13:50, 25.05.2022

Creierul are alarmă pentru blocarea amintirilor nedorite

Noi cercetari arata ca, pentru a suprima gândurile intruzive, creierul foloseste un sistem de alarma care avertizeaza si alte regiuni pentru a le inhiba. Astfel, o regiune a creierului poate detecta proactiv si…




17:46, 24.05.2022

Medicament experimental eficient în tratarea autismului, schizofreniei şi bolii Alzheimer, descoperit de cercetători

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au identificat un mecanism împărtăşit de mutaţii prezente în genele ADNP şi SHANK3 care cauzează autism, schizofrenie şi alte afecţiuni, scrie Agerpres. …




19:05, 01.05.2022

Secretele creierului pentru prevenirea bolilor. Sfaturile vitale ale doctorului Leon Zăgrean

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, le explică urmăritorilor…




20:30, 23.02.2022

Premieră: Cercetătorii au înregistrat ce se întâmplă cu creierul în momentul decesului

Cercetătorii în neuroștiințe de la Universitattea Louisville (SUA) au monitorizat, câteva zile, prin electroencefalografie activitatea cerebrală a unui pacient cu epilepsie. Pacientul, în vârstă de 87 de ani, a…




23:05, 31.01.2022

Studiu: Modificarea venitului familiei afectează activitatea cerebrală a copiilor

Copiii din familiile cu venituri mici au prezentat niveluri crescute de activitate cerebrală după ce mamele lor au primit ajutoare băneşti care le-au uşurat viaţa, potrivit unui nou studiu realizat în Statele Unite,…




09:30, 15.12.2021

Prof. dr. Dafin Mureşanu, reales preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare

În prezent acesta mai îndeplinește funcțiile de director al Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca și preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei…




18:00, 14.12.2021

Prof.dr. Dafin Mureşanu a fost reales preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare

Neurologia românească a primit recent o nouă reconfirmare a valorii profesionale la nivel european. Prof.dr. Dafin Mureşanu, directorul Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie…




17:15, 30.11.2021

Cercetătorul aiudean Sergiu Paşca, distins cu un noi premiu international pentru activitatea de cercetare din SUA

Cercetătorul român originar din Aiud, Sergiu Paşca, a fost distins cu premiul internaţional acordat de Fundaţia IBRO – Dargut şi Milena Kemali pentru anul 2022, pentru cercetare în domeniul neuroştiinţelor fundamentale…




13:00, 18.11.2021

Workshop despre aplicarea neuroștiinței în viața de zi cu zi, susținut de Mindarchitect pentru studenții TUIASI

Dorin Boabeș, cofondatorul proiectului Mindarchitect.ro, ecosistem de învățare, dezvoltare personală și profesională, va susține pentru studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) marți,…




14:00, 17.11.2021

Cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale de Neuroştiinţe va avea loc pe 18 şi 19 noiembrie, la Academia Română

Cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale de Neuroştiinţe, Neuroinformatică, Neurotehnologie şi Neuro-Psiho-Farmacologie va avea loc în zilele de 18 şi 19 noiembrie, la Academia Română. Scopul conferinţei…




07:26, 04.11.2021

Un robot de chat a scăzut ezitarea legată de vaccin cu 20% în Franța

Cercetătorii francezi au creat şi demonstrat eficienţa unui chatbot care oferă răspunsuri personalizate la 51 de întrebări puse de cei curioşi sau de cei care ezită faţă de vaccin. Şi doar câteva minute de interacţiune…




12:51, 22.10.2021

A fost lansată o platformă națională de neuroștiințe cognitive, numită BrainQ, la Universitatea Babeș Bolyai. Ce dotări va avea proiectul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română, a lansat proiectul BrainQ-Inspire de neuroștiințe cognitive, în cadrul căruia vor fi construite noi laboratoare și clădiri și vor fi…




14:20, 19.10.2021

Ministrul Educaţiei reacţionează la acuzaţiile despre proiectul  „Neuroştiinţa la clasă”

Ministrul Educaţiei a răspuns la acuzaţiile a trei profesori şi cercetători în Neuroştiinţe şi Ştiinţe Cognitive care au lansat o scrisoare deschisă. Ei îl avertizau pe Sorin Cîmpeanu, că instituţia pe care o conduce…




07:36, 18.10.2021

Erori ştiinţifice fundamentale ajung la elevi cu susţinerea Ministerului Educaţiei, prin programul „Neuroştiinţa la clasă”, avertizează trei cercetători

Trei profesori şi cercetători în Neuroştiinţe şi Ştiinţe Cognitive au lansat o scrisoare deschisă prin care îl avertizează pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că instituţia pe care o conduce şi-a acordat susţinerea…




04:46, 18.10.2021

Erori ştiinţifice fundamentale din podcastul Mind Architect ajung la elevi cu susţinerea Ministerului Educaţiei, prin programul „Neuroştiinţa la clasă”,…

Trei profesori şi cercetători în Neuroştiinţe şi Ştiinţe Cognitive au lansat o scrisoare deschisă prin care îl avertizează pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că instituţia pe care o conduce şi-a acordat susţinerea…




20:21, 03.08.2021

Cei 7 pași care te ajută să te odihnești corespunzător în nopțile caniculare

Nopțile de vară pot deveni neplăcute dacă temperatura din dormitor este prea ridicată și nu dispui de un aparat de aer condiționat sau nu-ți place să-l folosești în timp ce dormi. Există însă câteva soluții care…




19:05, 10.07.2021

Viața într-un colegiu de fete din America a unei tinere din Galați botezată de părinți după Julia Roberts: „Părea că toate sunt așa deștepte”

Julia Boca, studentă la Colegiul de fete Wellesley, unde s-au filmat și fragmente din „Mona Lisa Smile” cu Julia Roberts, a povestit pentru Școala 9 ce înseamnă admiterea la o facultate americană. Cât despre experiența…