Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:15, 28.04.2024

Roșiile oltenești vândute la Cluj sunt din Italia. Un istoric în gastronomie îi critică pe țăranii necinstiți: ”Nu pot accepta să fiu mințit” - FOTO

Roșiile oltenești vândute la Cluj sunt din Italia. Un istoric în gastronomie îi critică pe țăranii necinstiți: ”Nu pot accepta să fiu mințit” - FOTO

Istoricul în gastronomie, Mircea Groza, a relatat cum au încercat să îl păcălească țăranii cu roșii oltenești, care de fapt sunt din Italia. Acesta cunoaște foarte bine piața și spune că în depozitele din Cluj…




10:55, 25.04.2024

Cel mai bun stufat de miel. Greșeala pe care să nu o faci când îl prepari - Secretul bucătarilor

Cel mai bun stufat de miel. Greșeala pe care să nu o faci când îl prepari - Secretul bucătarilor

  Trebuie să fim atenți la modul de preparare, la cantități și la combinațiile cu alte alimente fiindcă este o carne destul de greu de digerat, fără fibre. Are cam 280-300 de kcal la 100 de grame. Chiar dacă este…




10:10, 13.04.2024

Maestrul bucătar Mircea Groza, printre personalitățile care contribuie la promovarea Sălajului în lume

Maestrul bucătar Mircea Groza, printre personalitățile care contribuie la promovarea Sălajului în lume

Maestrul bucătar Mircea Groza, Omul care caută și promovează bucătăria sălăjeană de decenii, se numără printre sălăjenii care au primit distincția „Soarele Sălăjean”, în semn de respect și înaltă apreciere pentru…




11:40, 05.04.2024

Dulceață preparată de Mircea Groza din mii de viorele

Dulceață preparată de Mircea Groza din mii de viorele

Maestrul bucătar Mircea Groza este sălăjeanul care promovează bucătăria ardelenească în Europa și afara bătrânului continent. Este un căutător neobosit de rețete vechi. Sunt decenii de când Mircea Groza caută preparate…




19:25, 23.03.2024

VIDEO: Mircea Groza despre DecumAna, istorie și mâncare

Începând de vineri, la Moigrad funcționează primul punct gastronomic local din zonă. Nu, nu este restaurant, este locul unde un tur ghidat la Porolissum poate fi urmat de o masă cu bucate simple, alese, ca la țară,…




08:05, 23.03.2024

VIDEO: Mircea Groza despre AnaDecum, istorie și mâncare

VIDEO: Mircea Groza despre AnaDecum, istorie și mâncare

Începând de vineri, la Moigrad funcționează primul punct gastronomic local din zonă. Nu, nu este restaurant, este locul unde un tur ghidat la Porolissum poate fi urmat de o masă cu bucate simple, alese, ca la țară,…




08:56, 15.12.2023

DA PINO: CULINĂRIA DE IARNĂ, 16-17 DECEMBRIE 2023

Un omagiu adus de Da Pino și Vodafone tradițiilor gastronomice și muzicale ale Transilvaniei.Culinăria promovează valorile și cultura gastronomică locale și se desfășoară în fiecare an, primăvara și iarna. De-a…




10:55, 04.12.2023

Cartea lui Mircea Groza, premiată la cel mai mare festival culinar din Orientul Mijlociu

Da, splendida lucrare despre cultura alimentară românească „Zămuri, supe, zupe și năcreli”, carte scrisă de sălăjeanul Mircea Groza, a fost desemnată „Best Eastern Europe Book the World” în cadrul premiilor Gourmand…




16:05, 15.10.2023

INTERVIU. Concluzia unui arheolog culinar, după ce a strâns zeci de ani peste o mie de rețete vechi din satele ardelenești: Un popor de „zămuri și tocane”

Specialist culinar din Sălaj, Mircea Groza și-a dedicat 40 de ani din viață bucătăriei și documentării rețetelor ardelenești. Recent i-a apărut o carte dedicată „zămurilor”. Promite una și despre tocane.Mircea…




06:50, 16.09.2023

VIDEO: Întâlnire cu Mircea Groza

Cunoscutul arhitect culinar sălăjean Mircea Groza, omul care promovează bucătăria sălăjeană în grai local, este cel care se duce aproape zilnic la piață, dar nu oricum, ci cu bicicleta, iar eu l-am întâlnit, întâmplător,…




15:25, 29.08.2023

Volumul „Zămuri“ de Mircea Groza, două nominalizări la premii europene. „Cred cu tărie că România are o bucătărie tradițională“

Volumul „Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni“, apărut în această vară la editura GastroArt, este nominalizat la două categorii la Gurmand Awards 2023 – The best in the World.




11:50, 30.07.2023

Arheologul culinar Mircea Groza și-a lansat cartea la Zalău

Considerată una dintre cele mai bune cărți de profil din ultimele decenii, lucrarea scrisă de arheologul culinar Mircea Groza și intitulată sugestiv „Zămuri, supe, zupe și năcreli” a fost lansată și la Zalău. Evenimentul…




08:15, 11.07.2023

A apărut ediția online a nr. 222 (iulie 2023) al revistei Caiete Silvane

Publicație editată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău. Detalii pe caietesilvane.ro. Ediția tipărită…




12:35, 05.07.2023

„Zămuri, supe, zupe și năcreli”, una dintre cele mai bune cărți din ultimele decenii

Cartea scrisă de arheologul culinar Mirca Groza și intitulată sugestiv „Zămuri, supe, zupe și năcreli” este considerată una dintre cele mai bune cărți de bucate din România ultimelor decenii, potrivit nenumăratelor…




08:40, 20.04.2023

Maestrul bucătar Mircea Groza lansează „Zămuri, supe, zupe și năcreli”, cartea despre vechea bucătărie a Sălajului

Unii îi spun arheolog culinar, alții îl numesc maestru bucătar, căutător de comori culinare, umblătorul prin sate. Șirul e lung. Mircea Groza, că despre este vorba, își va lansa în curând o lucrare mult așteptată,…




12:21, 28.02.2023

În plină iarnă, la cules de ciuperci în pădurile Sălajului

Da, în iarnă la cules de ciuperci comestibile, care cresc în pădurile Sălajului. Inițial am crezut că este o glumă, dar cel de la care am aflat povestea bureților acoperiți de zăpadă și culeși din pădurile Sălajului…




12:20, 14.10.2022

Mircea Groza a dus tradiția culinară sălăjeană la cel mai mare eveniment organizat de Ziua Națională a Gastronomiei din România

Culegătorul și păstrătorul tradițiilor culinare sălăjene, maestrul bucătar Mircea Groza, a fost reprezentantul Sălajului la Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, moment marcat în acest an la Casa…




14:06, 21.02.2022

Slănina afumată de gâscă, preparatul exclusivist pregătit de localnici din Crasna

Unii o consideră o ciudățenie, iar alții o apreciază ca fiind o delicatesă. Slănina de gâscă este un produs exclusivist, după unii, dar tradițional după alții. Cert este că la Crasna sunt localnici, crescători…




09:11, 11.10.2021

GastroArt.ro: Zarusca. Zama pacuraruli, retete din Salaj culese de Mircea Groza

In graiul locului, pastrand cat se poate de nealterate traditia si obiceiul culinare, Mircea Groza face parte din mult prea rara si extrem de importanta categorie de arheologi culinari. Am incercat ca, pe ici,…




13:31, 04.09.2021

Poftiți la distracție! Festivalul prunelor din Crasna: zboruri de agrement, concurs culinar și silvoiță!

Sălăjenii sunt invitați astăzi la Festivalul prunelor din Crasna, eveniment care a început la primele ore ale dimineții cu pregătirea concursului culinar pe terenul de fotbal din localitate. Nu lipsesc zborurile…




17:45, 17.10.2020

Mircea Groza – premiul de excelență GastroArt

Premiile de excelență GastroArt reprezintă în fiecare an recompensarea simbolică a celor care construiesc, perseverează, inovează și dezvoltă gastronomia românească tradițională sau modernă. Cum acest an este diferit…




11:11, 23.09.2020

"Țara Făgărașului" vine la București între 25-27 septembrie

Program Țara Făgărașului la București   Vineri, 25 septembrie - Acuarela Bistro 19:00 - 20:00 Deschidere proiect – eveniment offline & transmis live pe Facebook Prezentarea proiectului "Țara Făgărașului la București"…




13:33, 05.06.2020

Povestea frumosă, începută acum șase ani de zile, a Juniorului Aiud. Rezultate excelente la nivel județean și rampă de lansare pentru micuții fotbaliști…

Povestea frumoasă a echipei ACS Juniorul Aiud a debutat acum șase ani, cu actuala grupă a juniorilor C (generația anilor 2005-2006), într-o conjunctură creată la acea vreme în fotbalul din localitate, la nivelul…




04:33, 29.04.2020

Cum faci o mâncare rapidă şi gustoasă pe bază de măcriş. Reţeta simplă cu care nu dai greş

Pentru că ne aflăm în plin sezon al verdeţurilor, celebrul gastronom sălăjean Mircea Groza ne recomandă un preparat simplu, dar gustos, care ne permite să ne bucurăm de beneficiile măcrişului.




13:27, 19.10.2019

Marele colecţionar român de reţete ale gospodinelor de altădată: „Sunt lucruri care nu se învaţă la nicio şcoală“

„Sunt într-o permanentă căutare de a obţine gustul de odinioară“, spune gastronomul Mircea Groza, care culege reţete vechi pe care vrea să le transmită mai departe. Originar dintr-o familie de socăciţe, el este…




13:06, 14.10.2019

Un grup de sălăjeni a gătit la Festivalul gastronomic din Margecany – Slovacia

Un grup de sălăjeni, coordonat de renumitul bucătar sălăjean Mircea Groza, a gătit mâncare romană la Festivalul gastronomic din Margecany – Slovacia. Festivalul a avut loc la finalul săptămâniitrecute, iar deplasarea…




12:58, 14.10.2019

Un grup de sălăjeni, prezenţi la Festivalul gastronomic din Margecany – Slovacia

Un grup de sălăjeni, coordonat de renumitul bucătar sălăjean Mircea Groza, a pregătit mâncare romană la Festivalul gastronomic din Margecany – Slovacia. Festivalul a avut loc la finalul săptămâniitrecute, iar deplasarea…




04:56, 25.09.2019

Cum faci mâncarea de carne cu păsat. Reţeta unui preparat din bucătăria bunicii

Mâncarea de carne cu păsat este gustoasă şi săţioasă şi vă va aminti de gustul copilăriei, de savoarea preparatelor pe care le gătea bunica. Reţeta ne este oferită de către gastronomul sălăjean Mircea Groza.




04:33, 17.09.2019

Cum faci cea mai bună mâncare de fasole cu ciolan. Ingredientele simple care îi dau savoare

Bogată în fibre şi antioxidanţi, fasolea este un ingredient de bază pentru o mâncare nu doar gustoasă, ci şi extrem de săţioasă. O reţetă gustoasă este cea a gastronomului sălăjean, Mircea Groza.




05:17, 03.08.2019

Cum faci o delicioasă ciorbă de vară cu păstăi. Combinaţia perfectă de arome 

Ciorba de păstăi este foarte gustoasă. Pentru că este vremea păstăilor, gastronomul sălăjean Mircea Groza ne recomandă să profităm din plin de această legumă bogată în vitamine. Ingrediente: păstăi şi boabe proaspete…