Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:31, 17.10.2021

GastroArt.ro: Cea mai veche reteta de sarmale din Romania (1695)

In lucrarea sa de doctorat, istoricul clujean Lukacs Jozsef traduce si ne prezinta cea mai veche reteta de sarmale publicata pe actualul teritoriu al Romaniei. Printre ingrediente, avem si o surpriza. Ilustratia…




04:33, 28.08.2019

Miturile privind originea unor preparate „tradiţionale“ româneşti, demontate de un istoric: „Nu există gastronomii naţionale“

Istoricul clujean Lukács József, cel care a tradus prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi, în care se găsesc, printre altele, cele mai vechi reţete de sarmale, de varză à la Cluj şi de…




10:52, 16.08.2019

Poveşti despre Cluj şi despre gastronomia Transilvaniei. Nu rata această întâlnire

Asociaţia îi are invitaţi pentru această întâlnire pe Tudor Sălăgean şi Lukacs Jozsef. Întâlnirea va fi dedicată lansării unei cărţi de bucate “Cărticica meseriei de bucătar&",…




20:44, 01.04.2019

Három évszázados magyar kolozsvári szakácskönyvet fordítottak le románra

A kolozsvári származású Lukács József történész által lefordított szakácskönyv igazi siker volt a maga idejében, többször…




13:16, 11.11.2017

Clujul din transportul în comun de altă dată! ”Pe Barițiu, a fost, cândva, o staţie de tramvai” - FOTO

Construcția linie de tramvai în Cluj-Napoca a adus o dezvoltare mare a orașului. Tramvaiul era folosit de muncitorii din marele cartier al Clujului, Mănăștur, pentru a ajunge pe platforma industrială…




11:57, 02.11.2016

Flori pentru "Pistruiatul". Adevaratul "Pistruiatul"

Flori pentru "Pistruiatul". Adevăratul "Pistruiatul" De Luminaţie, statuia celui care poate fi considerat adevăratul „Pistruiatul" a fost ornată cu flori. Dacă trăia, ar fi avut acum 95 de ani. Tyukodi Antal, un…




04:18, 02.04.2016

Povestea clujencei Elisabeta Jacobi, adulterina pentru a cărei viaţă a intervenit Papa Martin al V-lea

Pontiful Martin al V-lea îi scria, la 6 februarie 1430, episcopului Transilvaniei, George Lepes, să intervină pentru salvarea de la execuţia capitală a numitei Elisabeta Jacobi din Cluj, soţia lui Michael Koscher,…




22:57, 15.12.2015

Cele mai bune publicatii clujene tiparite in 2014, premiate in cadrul celei de a IX-a editie a "Anului Editorial Clujean"

Biblioteca Octavian Goga Biblioteca Judeteana &"Octavian Goga" Cluj, a organizat in cursul zilei de marti festivitatea de premiere a celor mai bune publicatii tiparite in judetul Cluj in anul 2014, in cadrul "Anului…




06:09, 09.10.2015

Maxima cu care un sas din Cluj a cucerit lumea acum 500 de ani: „Nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni“

Într-o mică localitate din principantul Transilvaniei, Turda, s-a emis în 1568 o lege care prevedea ca „nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni” şi permitea predicatorilor să propovăduiască „după credinţa…




06:22, 27.09.2015

Istoria edictului emis la Turda cu două secole înaintea Revoluţiei franceze: prima lege din lume care a garantat explicit libertatea religioasă

„Predicatorii să propovăduiască Evanghelia pretutindeni, fiecare după credinţa lui, şi obştea dacă-l vrea, bine, dacă nu, nimeni să nu-l oblige (…). Nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni, aşa cum am…




02:12, 22.08.2015

Cum se gătea „varza à la Cluj“ în anul 1695 şi care erau cele mai populare mâncăruri din acele vremuri

Istoricul şi publicistul clujean Lukács József a publicat un material despre ”Începuturile literaturii gastronomice în Transilvania” în numărul 24 din 2013 al revistei ”Apostrof”. Acesta spune că, într-un…




16:03, 18.08.2015

Povestea tâmplarilor-pictori Umling, saşi din Saschiz, într-o expoziţie la Cluj

Biserici din judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud păstrează tavanele casetate şi/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling, saşi din Saschiz. Trei dintre tavanele casetate ale unor lăcaşuri…




18:16, 28.06.2015

Rețetă de sarmale, într-o carte de bucate veche de sute de ani

Potrivit unui studiu asupra gastronomiei transilvănene realizat de istoricul clujean Lukacs Jozsef, cercetările asupra meniurilor în documentele de arhivă arată că varza era menționată în permanență,…




13:42, 26.06.2015

Reţetă de sarmale cu ghimbir, într-o carte de bucate veche de sute de ani. Iată cum se prepară

O reţetă rară de sarmale cu ghimbir se păstrează în cea mai veche carte de bucate tipărită în Transilvania, numită ‘Cartea de bucate de la Cluj din anul 1695′. Potrivit unui studiu asupra gastronomiei transilvănene…




11:16, 26.06.2015

DESTINAȚII CU GUST Cluj: Rețetă de sarmale cu ghimbir, într-o carte de bucate veche de sute de ani

O rețetă rară de sarmale cu ghimbir se păstrează în cea mai veche carte de bucate tipărită în Transilvania, numită 'Cartea de bucate de la Cluj din anul 1695'. Potrivit unui studiu asupra gastronomiei transilvănene…




17:40, 01.06.2015

Celebra „Varză a la Cluj”, gătită încă din secolul XVII. Care era denumirea originală, din cartea de bucate

Una dintre cele mai vechi reţete ale vestitei „verze a la Cluj”, dacă nu chiar prima tipărită, s-a păstrat până astăzi într-o micuţă carte de bucate care a apărut în anul 1695 la Cluj. De fapt, aceasta este mai…




19:40, 14.04.2015

Poveşti pe ziduri de biserică. Cum au ajuns un leu, un cocoş şi o scroafă pe zidurile unor lăcaşe de cult din Ardeal

Zidurile unor biserici din Ardeal au, la vedere, sculpturi cu animale. Prezenţa unora este simbolică - Biserica Reformată de pe strada Calea Moţilor, cunoscută de clujeni drept Biserica cu cocoş - , sau au scopul…




14:15, 22.03.2015

Cele mai frumoase locuri din Cluj - Napoca. Farmecul unui oraş în 10 ipostaze

Clujul are farmecul lui. O spun românii care vin să-l vadă, tinerii care-l aleg ca oraşul unde să-şi completeze studiile, dar şi străinii fermecaţi de frumuseţea clădirilor şi de aerul cu totul aparte. Clujul este „poarta“…




14:20, 21.02.2015

Varianta românească a eroului de la Maraton: cum a scăpat un cioban Clujul de turci

Legenda. În vremea când turcii erau un pericol pentru pământurile româneşti, o oaste din neamul otomanilor se apropia de Cluj. Cum Clujul era primul oraş din Transilvania, Transilvania Civitas Primaria în limba…




15:25, 16.02.2015

Cea mai veche rețetă scrisă de „varză a la Cluj”, într-o carte de bucate din secolul XVII

Cea mai veche rețetă de preparare a cunoscutei „varză a la Cluj”, s-a păstrat într-o carte de bucate care a apărut în 1695 la Cluj. Potrivit istoricului clujean Lukacs Jozsef, care a cercetat... ----




13:25, 16.02.2015

Cea mai veche rețetă scrisă de "varză a la Cluj", păstrată într-o carte de bucate din 1695

Una dintre cele mai vechi rețete ale vestitei "verze a la Cluj", dacă nu chiar prima tipărită, s-a păstrat până astăzi într-o micuță carte de bucate care a apărut în anul 1695 la Cluj. De fapt, aceasta…




11:10, 07.01.2015

Peisaj mirific din inima Carpaților. Vezi imagini spectaculoase surprinse de un fotograf amator

Pasionat de fotografie, clujeanul Lukács József a surprins imediat după Anul Nou câteva imagini de vis, cu iarna ca-n povești în Munții Harghita. Bărbatul nu a putut rezista în fața frumuseții naturii, a scos aparatul…




08:54, 29.07.2014

EXCLUSIV Soartă ca-n filme. Ţăranul din Ardeal călit în războaie, ucis de taurul comunal

Viaţa bate filmul, iar povestea lui Lukács Ferenc, un ţăran din judeţul Harghita, străbunicul unui istoric clujean, confirmă aceasta. Harghiteanul, abia ieşit din adolescenţă, s-a trezit pe frontul Primului Război…




08:33, 29.07.2014

EXCLUSIV Soartă ca-n filme. Povestea ţăranului din Ardeal călit în războaie, ucis de taurul comunal

Viaţa bate filmul, iar povestea lui Lukács Ferenc, un ţăran din judeţul Harghita, străbunicul unui istoric clujean, confirmă aceasta. Harghiteanul, abia ieşit din adolescenţă, s-a trezit pe frontul Primului Război…




16:48, 08.02.2014

EXCLUSIV Crucea, elicopterul şi comuniştii. O legendă urbană din Cluj

Despre Biserica Sf. Mihail din centrul Clujului se ştiu multe: de la faptul că e unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult gotice din Transilvania, că acolo ar fi fost botezat Matia Corvin, regele Ungariei, că regi…




18:42, 27.12.2013

Ce mâncau principii Transilvaniei. Peste 700 de reţete din cea mai veche carte de bucate din Ungaria medievală

„Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“ este cel mai vechi volum de mâncăruri din Ungaria medievală. Numele autorului nu se cunoaşte deoarece coperţile şi primele pagini s-au pierdut.…




23:42, 04.12.2013

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Numele cartierului Mănăştur, cel mai mare al Clujului, vine de la biserica de acolo, Calvaria, care, în Evul Mediu, era mănăstire benedictină. De la catolici la iezuiţi şi ortodocşi. Închiriată pentru 1 leu Biserica…




20:45, 19.08.2013

FOTO VIDEO Cum se văd simbolurile Clujului din turnul bătrânei biserici din centru. De la 80 de metri înălţime

Acum 697 de ani, pe 19 august 1316, Carol Robert de Anjou (1308-1342), regele Ungariei, a ridicat Clujul la rang de oraş. Vrând să arate importanţa de care a început să se bucure localitatea lor, oamenii au dorit…




11:04, 19.07.2013

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

Un clujean a făcut un studiu ştiinţific despre ce mâncau ardelenii în secolele 16 şi 17 şi a descoperit că varza era un aliment de bază, gătită în o grămadă de feluri. A găsit şi reţete din epocă, iar pe unele…




21:32, 18.07.2013

Varza cea de toate zilele pentru regi şi oameni de rând. Reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

Un clujean a făcut un studiu ştiinţific despre ce mâncau ardelenii în secolele 16 şi 17 şi a descoperit că varza era un aliment de bază, gătită în o grămadă de feluri. A găsit şi reţete din epocă, iar pe unele…