Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Sf. Dumitru, Izvorâtorul de mir – Tradiții și obiceiuri

Publicat:

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Exista credinta ca in aceasta zi, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii. sarbatorii , se aprind focuri (Focul lui Sumedru), peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi. Se spune ca vremea…

Citeste articolul mai departe pe newsbv.ro…  

Sursa articol: newsbv.ro


Stiri pe aceeasi tema

Tradiții și obiceiuri de Paște. Ce se face cu Lumina Sfanta adusa in casa

13:50, 04.05.2024 - Tradiții și obiceiuri de Paște. Ce se face cu Lumina Sfanta adusa in casa. Prima zi de Paște este incarcata de numeroase tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Dupa ce creștinii iau Lumina Sfanta la miezul nopții și o duc acasa, urmeaza mai multe tradiții care sunt respectate in cea de a doua zi.…

Vinerea Mare 2024 - tradiții și obiceiuri. Credincioșii ortodocși țin post negru pe 3 mai

07:05, 03.05.2024 - Vinerea Mare pica anul acesta pe data de 3 mai și reprezinta pentru creștinii ortodocși ziua cand a fost rastignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, si a fost pus in mormant. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca, pentru ca este zi de post negru, adica nu se mananca…

Final de proiect catehetic la Parohia Racaș

09:40, 12.04.2024 - Cu binecuvantarea Preasfințitului Parinte Petroniu – Episcopul Salajului, Parohia Ortodoxa „Sfantul Dimitrie” Racaș a inițiat, coordonat și derulat in perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 proiectul catehetic intitulat „Ungem ranile celor suferinzi de boli cu balsam pentru suflet” . Proiectul  are…

Mitropolitul Ardealului: Postul, rugaciunea si faptele bune sunt mijloacele necesare castigarii mantuirii

00:05, 19.03.2024 - Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, spune ca “postul, rugaciunea si faptele bune sunt mijloacele necesare castigarii mantuirii”, intr-un cuvant de invatatura publicat ieri, pe site-ul mitropoliei, potrivit Agerpres. “Postul, rugaciunea si faptele bune sunt mijloace necesare castigarii mantuirii.…

Reguli de aur in Postul Pastelui. Credincioșii trebuie sa le cunoasca și sa țina cont de ele: principalele traditii si superstitii

07:55, 18.03.2024 - In teologia ortodoxa, postul nu este inteles numai ca abstinenta alimentara, ci ca o practica-test pentru indepartarea de patimi. De ce trebuie sa tinem post? Aceasta decizie aduce vindecare sufleteasca apropiindu-l pe om de Dumnezeu, sunt incurajate faptele bune si ajutorarea celorlalti.Potrivit Bisericii,…

Tradiții in Sambata Morților sau Moșii de Iarna, cand se pomenesc inaintașii. „Romanii vin acasa sa faca parastase“

16:20, 06.03.2024 - Sambata Morților sau Moșii de iarna 2024 sunt trecuți in calendarul ortodox in data de 9 martie, inainte de Duminica Infricoșatoarei Judecați, cunoscuta și sub numele de Lasatul Secului de Carne pentru intrarea in Postul Paștelui, marcata anul acesta la 10 martie.

1 MARTIE. Tradiții ancestrale

10:00, 01.03.2024 - Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Originile acestui obicei se pierd in negura timpului. Romanii l-au pastrat și l-au transmis din generație in generație. O primavara binecuvantata! Martisorul,…


Ce parere ai despre aceasta stire?