Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce nu e corectă sintagma "Mica Unire". Ce spune istoricul Adrian Cioroianu despre greșeala pe care o fac mulți români?

Publicat:
De ce nu e corectă sintagma

Sintagmele "" (1859) și "" (1918) mi se par nefericite și nedrepte, pentru ca ele sugereaza și chiar stabilesc un fel de top in Istorie - ceea ce e absurd, a argumentat . "Unui istoric profesionist i-ar fi relativ ușor sa demonstreze ca, intr-un fel, unirea din 1859 a fost mai greu de facut (și de aparat) decat cele trei uniri (!) din 1918, care au fost un amestec de eroism pe frontul de lupta in 1917 și șansa geopolitica in 1918-1919. Așadar, cred ca noi aniversam azi , nu "". Inutil de precizat ca, fara unirea din 1859,…

Citeste articolul mai departe pe realitatea.net…  

Sursa articol si foto: realitatea.net


Stiri pe aceeasi tema

Care este forma corecta: "cofrag" sau "cofraj". Aproape toți romanii fac aceasta greșeala

12:20, 10.04.2024 - Una dintre cele mai frecvente greșeli intalnite este confuzia intre doua cuvinte aparent asemanatoare: "cofrag" și "cofraj". Aproape toți romanii cad prada acestei greșeli, insa este esențial sa ințelegem care este forma corecta și sa evitam perpetuarea erorilor lingvistice.

Cioroianu. ”Godina… draga milițian de pripas. Rog nu va sinucideți”

12:11, 01.03.2024 - Schimb  de replici intre Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a Romaniei, și fostul polițist Marian Godina. Contextul. Un alt diferend intre Adrian Cioroianu și jurnalista de investigație Emilia Șercan, careia Godina a simțit nevoia sa intervina. Cioroianu a aflat și a dezvaluit public…

Godina și Cioroianu, contre dure in cazul Șercan: „Un dobitoc care lucreaza vremelnic acolo” vs „Rog nu va sinucideți, draga milițian de pripas”

07:35, 01.03.2024 - Polițistul Marian Godina a reacționat dur dupa ce Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, intrat in conflict cu Emilia Șercan, a divulgat subiectul investigației jurnalistei.„La biblioteca poate merge oricine, domnule Cioroianu, și sa ceara orice carte, chiar și despre cauzele apariției…

Și francezii sunt, uneori, „romani”. Au confundat numele unui savant celebru cu un condiment

09:46, 26.02.2024 - Doua noi indicatoare stradale au fost instalate pe o strada din orașul francez Carcassonne, prefectura departamentului Aude, dar au fost indepartate sambata, relateaza France 3.Pe placute scria „Pierre Curry" in loc de Pierre Curie, confundand celebrul amestec de condimente cu numele savantului francez…

Rafila: Directionam 100 de milioane de euro catre digitalizarea sistemului sanitar. Pana la finalul anului, dosarul cu sina trebuie sa devina istorie

14:20, 06.02.2024 - Potrivit Ministerului Sanatatii, implementarea PNRR pe pilonul transformarii digitale a sistemului sanitar este un pas cheie din Strategia Nationala de eHealth, iar pregatirea intregului program de finantare are la baza studii complexe care identifica in principal nevoile hardware si software din sistem."Transformarea…

Care este pluralul cuvantului ”sindrom”. Greșeala facuta de mulți romani

10:55, 01.02.2024 - Limba romana este extrem de frumoasa, dar gramatica poate crea o mulțime de probleme chiar și pentru vorbitorii nativi. In ceea ce privește formarea cuvantului la forma de plural, mulți romani fac mari greșeli. Pentru „sindrom”, explicația este una foarte simpla și trebuie sa fie ținuta minte.

NE-AM UNIT, TREBUIE SA RAMANEM UNIȚI!

23:20, 31.01.2024 - In ziua de 24 Ianuarie 2024, Liga Scriitorilor Romani - Filiala Iași - Nord Est, impreuna cu partenerii sai, au sarbatorit Unirea printr-o ampla manifestare cultural-artistica cu tema: „Ne-am unit, trebuie sa ramanem uniți!". De 165 de ani, la data de 24 Ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor…

Cand s-au facut primele fotografii in Baia Mare

10:15, 31.01.2024 - In prima jumatate a secolului al XIX-lea (anii 1829-1839), tehnica noua de redare a imaginii a declanșat conturarea unei vaste documentații imagistice cu incontestabila funcție de memorie a istoriei. Fotografia, caci despre ea este vorba, avand calitatea extraordinara de a reda realitatea existenta…


Ce parere ai despre aceasta stire?