Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

11:17, 02.04.2018

Pomenirea celor 30 de fecioare din Marțea Mare

Marţi, în Săptămâna Patimilor, ne pregătim pentru intrarea în cămara Mântuitorului.  Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească în această zi pilda care ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”,…




00:18, 06.02.2018

Clãtite umplute cu ciuperci

Ingrediente: 500 g ciuperci, 50 g ceapã, 50 ml untdelemn, 50 ml vin, o foaie dafin, 200 ml smântânã, 50 g parmezan sau cașcaval ras, mãrar sau pãtrunjel, piper, sare. Mod de preparare: Ceapa tãiatã mãrunt se cãlește…




15:24, 27.12.2017

Scrisoarea tulburătoare găsită printre florile depuse la portretul Regelui Mihai: „Aţi fost untdelemnul de pe rana deschisă a României“

Monarhiştii clujeni au amplasat, la scurt timp după anunţarea morţii Regelui, un portret imens al Majestăţii Sale Regelui Mihai I în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor. Portretul de 12 metri pătraţi cuprindea…




08:04, 02.12.2017

Cele mai ciudate leacuri băbești: amigdalita vindecată cu untdelemn în care se ținea timp de o săptămână o broască

Cu secole în urmă, când medicina era o știință necunoscută, vindecarea bolilor venea de la vraci ori moașe, iar rezultatele erau de-a dreptul spectaculoase.  Peștele mic din stomacul unei știuci,…




10:30, 19.11.2017

Postul Crăciunului 2017: Miercurea și vinerea nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin. Sâmbătă și duminică, dezlegare la pește | zlatnainfo.ro

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului este o perioadă precedentă Crăciunului | zlatnainfo.ro Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserică, Postului…




06:12, 19.11.2017

Postul Crăciunului: Miercurea și vinerea nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin. Sâmbătă și duminică, dezlegare la pește

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă precedentă Crăciunului. Această variază de la patru la șase săptămâni aproximativ,…




11:17, 12.11.2017

Când începe Postul Crăciunului 2017. Tradiții și obiceiuri - ce nu ai voie să faci în timpul postului!

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe pe 15 noiembrie și ține 40 de zile, până pe 25 decembrie, pregătindu-i pe credincioși…




21:25, 06.11.2017

Când începe Postul Crăciunului 2017. Care sunt alimentele ce pot fi consumate în post și în ce zile este dezlegare la pește

Când începe Postul Crăciunului 2017. Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe pe 15 noiembrie și ține 40 de zile, până pe 25 decembrie, pregătindu-i…




17:36, 03.11.2017

Când începe Postul Crăciunului 2017

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine acest eveniment, credicioșii din…




13:53, 25.08.2017

Cum menţinem pâinea proaspătă folosind sare. Vezi şi alte întrebuninţări geniale ale banalului condiment

Cu alte cuvinte, sarea ne vine în ajutor în cu totul alt mod decât ne-am fi așteptat, astfel: -Dacă se întâmplă ca unul dintre castraveții pentru salată să fie amari, se curăță de coajă, se taie în rondele subțiri…




14:12, 09.04.2017

Ce se face în Săptămâna Mare. Deniile sunt în centrul atenției

Ce se face în Săptămâna Mare? Cele şapte zile dinaintea Învierii au o semnificaţie aparte în credinţa creştină, cu atât mai mult cu cât sunt încărcate de simboluri şi superstiţii. Ultima săptămână a postului Paştelui…




00:02, 24.03.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cartofi de post și Ochiurile franceze

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Cartofi de post'' și ''Ochiurile…




04:43, 05.03.2017

Ce putem pregăti din verdeţurile de pe piaţă: reţete tradiţionale olteneşti

Medicii pledează pentru consumul de verdeţuri, din abundenţă în această perioadă în pieţe. Banala urzică este numai bună pentru tratarea anemiei, în timp ce alte plante verzi sunt preferate în curele de slăbire…




12:03, 01.01.2017

Modul inedit în care Becali a petrecut Revelionul: "Să avem mai mult untdelem, mai mult grâu și mai mult vin" » L-a luat pe Luțu cu el

Gigi Becali, patronul Stelei, a petrecut revelionul la Poiana Brașov, în compania apropiațiilor. Totuși, trecerea în noul an l-a găsit pez Becali în biserică, unde a preferată să petreacă ultileme clipe din 2016.…




11:04, 30.12.2016

Întrebuinţarea uleiului la Sfântul Maslu

Chiar dacă slujba Sfântului Maslu cuprinde diverse elemente, îndeosebi lecturile biblice şi rugăciunile de invocare a harului vindecător al lui Dumnezeu, totuşi ea este în mod evident centrată pe ungere. Untdelemnul…




08:17, 15.11.2016

Postul Crăciunului: 15 noiembrie, prima zi de post

Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.   În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de…




03:23, 15.11.2016

De astăzi, credincioşii au intrat în Postul Crăciunului

De astăzi a început Postul Crăciunului, credincioşii din toată lumea pregătindu-se, spiritual, pentru Naşterea Domnului. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie,…




14:34, 14.11.2016

Începe POSTUL CRĂCIUNULUI! Află acum toate rânduielile și dezlegările

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea, se lasa…




10:57, 15.08.2016

Creştinii ortodocşi au intrat în post. Ei sunt îndemnaţi să renunţe la petreceri

Acest post este unul aspru. Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, pe 19 august, când este marcată Schimbarea la faţă a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare.În rest,…




00:04, 15.07.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Borș cu piroșci, cu umplutură de raci și Budincă de vișine

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ''Borș cu piroșci, cu umplutură…




00:03, 01.07.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cașcaval de vacă și Ochiuri

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ''Cașcaval de vacă'' și ''Ochiuri'',…




08:54, 26.04.2016

Pilda celor zece fecioare. Marțea Mare, zi importantă în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri: ce trebuie să faci astăzi

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor la biserică se țin slujbe speciale, numite Denii și predici pentru curățenie sufletească și iertare de păcate. În Săptămâna Patimilor, e bine ca toți credincioșii să ierte…




08:39, 26.04.2016

Săptămâna Patimilor. Marțea Mare: Ce TREBUIE să faci în această zi

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, se citește "Pilda celor zece fecioare". Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci "înțelepte" și cinci "neînțelepte", care se pregătesc pentru nuntă. În Noul…




20:09, 25.04.2016

Săptămâna Patimilor – Superstiții și tradiții. Ce NU SE FACE în VINEREA NEAGRĂ

 A început Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, perioadă în care  postul se înăsprește. Superstițiile și tradițiile se împletesc în Săptămâna Patimilor În ciuda faptului că sărbătorile pascale au o însemnătate…




10:39, 18.04.2016

Reţeta zilei. Musaca de vinete

La Ivesti, la Movileni sau la Namoloasa, in campia dintre Galati si Tecuci, musacaua - cea de post - nu-si reclama origini aristocrate. O afli la toata casa de roman si generatii intregi de taranci harnice si-au…




00:04, 15.04.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Ghiveciu special și Dulceață în aluat

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Ghiveciu special'' și ''Dulceață…




00:34, 25.03.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cheftele de praz și Turtă dulce cu mirodenii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ''Cheftele de praz'' și ''Turtă…




00:02, 12.03.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă franțuzească și Sufle de mere

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână vă prezentăm ''Supă franțuzească'' și ''Sufle…




06:28, 24.02.2016

Trucuri banale pentru gătitul cărnii. Cum poate deveni cotletul de porc extrem de gustos dacă este lăsat la macerat în oţet

Laptele pus la fiert nu va da în foc dacă înainte se adaugă o linguriţă de zahăr sau dacă se pune pe fundul vasului (oalei sau cratiţei) fie o linguriţă de argint, fie una de inox. Mirosul de lapte afumat va dispare…




00:04, 18.12.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Chefal și țîri și Pătlăgele roșii de post

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Chefal și țîri'' și ''Pătlăgele…