Topinamburul - Stiri si informatii despre Topinamburul | prima pagina Ultima actualizare: 03:16:07, 04.05.2024
Topinamburi, rădăcini de arorut sau manioc: contabilii se uită în DEX și Google să vadă ce înseamnă și cum arată noile produse cu risc fiscal ridicat
Lista produselor cu risc fiscal ridicat ce trebuie declarate în e-Transport se va mări, conform unui proiect de ordin al ANAF, dar contabilii și experții în fiscalitate sunt nevoiți să se uite în DEX și să caute…
00:06, 02.08.2023
”Strămoşii noştri, dacii, nu consumau popcorn”; ce ar trebui să cultive fermierii români în contextul schimbărilor climatice
Topinamburul, Kivano de deşert, denumit şi pepenele jeleu, planta unicorn şi ginsengul indian sunt doar câteva dintre speciile de plante pe care Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău le recomandă…
11:45, 01.08.2023
„Dacii nu consumau popcorn”. Topinamburul şi pepenele jeleu, printre plantele rezistente la caniculă care pot fi cultivate în România
Topinamburul, Kivano de deşert, denumit şi pepenele jeleu, planta unicorn şi ginsengul indian sunt doar câteva dintre speciile de plante pe care Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău le recomandă…
06:55, 24.07.2023
Topinamburul, mai rezistent la caniculă și secetă decât grâul sau porumbul VIDEO
Încălzirea globală îi determină pe cercetătorii români să caute soiuri de plante cât mai rezistente la căldură și secetă. Culturile clasice sunt din ce în ce mai sensibile și au mult de suferit din cauza capriciilor…
10:00, 19.03.2023
O legumă foarte rară, dar cu multe beneficii a fost scoasă la vânzare la Buzău!
Se prepară ca un cartof obișnuit, dar are cu totul alt gust. Nici forma nu este asemănătoare, dar crește tot în pământ. Are foarte multe proprietăți benefice și totuși este foarte puțin cunoscută. Este un soi de…
23:31, 18.03.2023
Leguma dezvoltată de stațiunea de cercetare de la Buzău care face senzație în curele de slăbire
Fermierii pot înființa culturi de topinambur, o legumă pe cât de gustoasă, pe atât de benefică sănătății, recomandată și în curele de slăbire. Tuberculii de „nap porcesc” sunt comercializați de Stațiunea de Cercetare…
02:50, 23.08.2022
Misterele „Socola”: Procurorii caută 2 hectare de pădure de la Şipote, care au dispărut în 2 ani de la plantare
Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola" înca mai are de deslusit mistere ramase cadou de la ultimele administratii ale unitatii medicale. Una dintre cele mai ciudate spete este cea a padurii de Paulovnia…
15:00, 04.11.2021
Alimentul care taie foamea. Unde se găsește de fapt. Nu multă lume știe asta
Ce aliment îți taie foamea și unde se găsește, de fapt. Puțină lume știe ce este topinamburul și ce denumiri populare mai are. Ce-i drept, este o legumă mai puțin cunoscută în România, dar este un aliment care…
20:00, 03.11.2021
Alimentul-minune care taie foamea. Spală toate toxinele din corp și are numeroase beneficii pentru organism
Topinamburul este o legumă mai puțin cunoscută în țara noastră. Acesta are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu formă ciudată, asemănător cu ghimbirul Alimentul-minune care taie foamea. Topinamburul…
18:01, 06.04.2021
Topinambur sau nap porcesc. Ce este, cum se plantează și ce beneficii are
Topinambur sau nap porcesc este o legumă foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional, cu multe beneficii pentru sănătate, dar și foarte ușor de cultivat. Ca și cartoful, topinamburul este o plantă ai cărei…
13:15, 29.03.2021
Chefi la cuțite, 28 martie 2021. Tartar cu păstrăv afumat în gulie și halibut cu piure de topinambur, rețeta lui Ștefan Borleanu
Tartar cu păstrăv afumat în gulie și halibut cu piure de topinambur, a fost rețeta preparată de Ștefan Borleanu în ediția 13 din sezonul 9 al emisiunii „Chefi la cuțite”, care i-a impresionat la maxim pe cei trei…
10:46, 22.03.2021
Ce sunt napii și cum se mănâncă. Rețete delicioase cu napi
Napii fac parte din categoria rădăcinoaselor, au un gust apreciat și numeroase beneficii pentru sănătate. Culturile de napi sunt unele dintre cele mai importante din lume, deoarece aceste legume sunt utilizate…
18:28, 11.12.2019
Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...
07:06, 14.05.2019
De ce o numesc cercetătorii ”planta viitorului”. Calităţile de netăgăduit ale topinamburului
Cercetătorii români au redescoperit o plantă care se cultivă în această zonă de pe vremea dacilor şi ale cărei proprietăţi au fost ignorate de-a lungul timpului. Seamănă cu un cartof, are gust de gulie, virtuţi…
17:23, 20.06.2017
VIDEO Turmă de porci mistreți, aproape de centrul Buzăului
Mai mulți porci mistreți și-au făcut curaj și au vizitat Buzăul. Sălbăticiunile au fost filmate de un cameraman amator, dimineața, în jurul orei 05.00, plimbându-se pe strada Frăsinet din municipiu. Prezența porcilor…
14:33, 24.10.2016
Planta viitorului intră în producție, după 20 de ani de cercetări la Buzău
Planta viitorului intră în producție, după 20 de ani de cercetări la Stațiunea legumicolă Buzău. Se numește topinambur, seamănă foarte mult cu cartoful, însă specialiștii spun că poate aduce numeroase beneficii.…
10:57, 24.10.2016
Primul soi de topinambur românesc va intra în producția de masă
O echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău a reușit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze și să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România, considerat de specialiștii din întreaga lume…
11:18, 22.10.2016
Topinambur, „PLANTA VIITORULUI” care produce 100 T la hectar, ADAPTATĂ în România la Buzău
O echipă de la Staţiunea legumicolă Buzău a reuşit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze şi să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România, considerat de specialiştii din întreaga lume…
10:58, 22.10.2016
Topinambur, „planta viitorului” care produce 100 T de tuberculi la hectar, adaptată în România la Buzău
O echipă de la Staţiunea legumicolă Buzău a reuşit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze şi să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România, considerat de specialiştii din întreaga lume…
17:22, 05.03.2016
Rețeta Tamarei Șchiopu // Cremă din topinambur
Topinamburul - această rădăcină umilă, însă extrem de aromată, se potrivește perfect într-o supă clasică, mai ales dacă e servită cu pâine de casă. Ingrediente pentru 6 persoane • 50 ml de ulei • 1 kg de tuberculi…
07:33, 14.01.2016
FOTO Mărul lui Adam, babanele, topinamburul şi păstârnacul, legumele consumate de strămoşi, dar uitate de noi
Topinamburul, păstârnacul, bobul şi babanele sunt câteva dintre legumele hrănitoare şi pline de savoare utilizate pe larg de către bunicii noştri. Ignorate de moldoveni, bobul şi babanele sunt foarte apreciate…
09:30, 19.03.2015
Topinamburul, arma impotriva obezitatii si a diabetului. Vezi 9 motive pentru a manca mai des tuberculi de topinambur
Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta erbacee perena din familia Asteraceae, cultivata ca leguma pentru tuberculii sai bogati in inulina. Mai este cunoscut si sub denumirile: napul de pamant, mar…
12:15, 18.01.2015
Sfatul nutriționistului // Legume misterioase – topinamburul
Sărbătorile au trecut, împreună cu mesele pline de bucate delicioase, doldora de calorii. Prin frigidere mai rămâne câte un pic de friptură sau răcitură, dar mulți s-au cam săturat de mâncărurile grase și caută…
16:55, 17.01.2015
Rețeta Tamarei Șchiopu // Topinambur sub sos de usturoi
Ingrediente pentru patru persoane trei linguri de unt două linguri de ulei 450 de grame de topinambur curățat și feliat 0,5 cm grosime două lingurițe de usturoi pisat două lingurițe de suc de lămâie sare și piper,…
21:16, 16.04.2013
Ce stiti despre topinambur? Poate aduce si 9.000 de euro profit la hectar
Probabil putini dintre consumatori au auzit de topinambur, cunoscut in limbaj popular si ca ‘mar de pamant’ sau ‘cartoful saracilor’. La fel de putini sunt si agricultorii care au ales sa cultive aceasta planta.…
10:46, 09.05.2012
Dulceturi mai putin obisnuite: topinambur & catina
Sa experimentam delcii noi! Daca ulceata de ceaa deja s-a banalizat, sa mergm si in alte directii. Astfel, gama de dulceţuri “Topoloveana” fără zahăr adăugat şi fără conservanţi a fost îmbogăţită cu două produse…