Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

08:25, 06.11.2022

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Introspecții

Roma Bizantină, de Teodor Baconschi, Horia Bernea, Editura BASILICA    Proprietatea de a trece anumite praguri și de a reuși să vezi și să înțelegi ce este dincolo, mai departe Post-ul PLAYBOOK – Gabriel ENACHE…




13:55, 17.10.2022

O parte din fosta închisoare Pitești, unde au fost torturați deținuții politici, ar putea fi demolată. Petiție pentru clasarea ca monument istoric

Asociaţii, istorici şi foşti miniştri au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, să se implice în clasarea ca monument istoric a tuturor corpurilor…




12:06, 20.07.2022

Dacă tot e scandalul Buhnici, să vorbim și despre hărțuirea din corporații sau despre ce scriu zilele astea unii dintre intelectualii noștri

Cazul Buhnici ne arată două lucruri: avem un public mare, care nu mai acceptă libidinoșenie și sexism de doi bani, adică o veste foarte bună; dar avem un întreg popor de „elite” care se agață cu gheruțele de vremurile…




10:25, 31.05.2022

Teodor Baconschi: „Orice creștinism naționalist duce la xenofobie, rasism, revizionism și, cum vedem de curând, la război”

La ce poate duce confiscarea mesajului creştin şi folosirea lui pentru a masca o ideologie, o agendă politică? Este o întrebare – deschisă de realitatea pe care o trăim direct sau indirect – de la care am pornit…




06:51, 11.04.2022

Biserica Ortodoxă Rusă, IZOLATĂ din cauza patriarhului Kiril

Biserica Ortodoxă Rusă ar putea fi izolată, după ce patriarhul Kiril al Moscovei a binecuvântat invazia rusă în Ucraina. Cea mai semnificativă consecinţă este că multe parohii şi preoţi din Ucraina s-au distanţat…




14:56, 06.04.2022

Psihopatul și diplomatul

1. Un psihopat, condamnat la 15 ani de închisoare pentru că și-a violat fiica vitregă, a intrat cu mașina în Ambasada Rusiei și pe urmă și-a dat foc. Ce credeți că a scris ieri, pe facebook, la 8 dimineața, Teodor…




17:45, 07.03.2022

Patriarhul Daniel: ”Război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a poziționat clar față de conflictul din Ucraina, caracterizându-l luni într-un comunicat oficial drept ”război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”.…




18:05, 25.02.2022

O greșeală recunoscută poate fi îndreptată. Câteva gânduri despre viciul fundamental din relația Occidentului cu succesoarea URSS

Statele occidentale au tolerat toanele lui Vladimir Putin nu doar pentru că o parte din economia europeană e dependentă de gazul rusesc, ci și pentru că – în primul deceniu al regimului său de autoritate personală…




18:00, 11.02.2022

Raftul cu carte: Averea bunei educații

MOTTO: Buna educație nu este nici o pradă, nici un premiu, ci un spor inteligent adus propriei umanități… odată obținută, ea îi pregătește pe urmașii noștri pentru o viață autentică. (Teodor Baconschi) Acesta este…




07:16, 24.01.2022

Vladimir Putin a făcut calcule greșite. Ucraina nu poate fi un oarecare „conflict înghețat”

Chiar dacă își face calculul că invazia pe care o preconizează va avea costuri mai mici decât beneficii, Vladimir Putin nu va reuși să înfrângă moral libertatea Ucrainei suverane de a-și alege destinul și nici…




09:00, 30.12.2021

'Vestitorul Ortodoxiei', prima publicație a Bisericii Ortodoxe Române apărută după căderea comunismului

„Vestitorul Ortodoxiei” este prima publicație a Bisericii Ortodoxe Române apărută după căderea comunismului. Miercuri, 29 decembrie, s-au împlinit 31 de ani de la publicarea primului număr, realizat în mai puțin…




08:05, 15.12.2021

Cum (nu) se schimbă lumea

Daniel Săuca De citit editorialul „A patra putere e cea digitală. Cum ne pregătim pentru lumea votului permanent” semnat de Teodor Baconschi în „Libertatea” de luni. În opinia cunoscutului teolog, „Când votezi…




07:36, 29.11.2021

De la omul-mașină la mașina-om. Câteva reflecții despre noul nostru destin sub semnul inteligenței artificiale

Pe măsură ce devine autonomă, inteligența artificială se poate tot mai ușor dispensa de factorul uman, cu toate „păguboasele” lui dileme morale, scrie eseistul Teodor Baconschi în comentariul său de luni din Libertatea.…




07:00, 22.11.2021

Libertate cu voie de la poliție. Cât de autonomă este gândirea noastră, după trei decenii de viață în democrație?

Trăim libertatea de gândire și exprimare nu atât ca pe ceva ireversibil, ci ca pe un lucru care se poate destrăma oricând, remarcă eseistul Teodor Baconschi în comentariul său de luni din Libertatea.A gândi cu…




07:35, 01.11.2021

Ce ne lipsește pentru o educație la zi. Un exemplu din America

În România ultimului deceniu, ne-am obișnuit ca elita tinerei generații să aleagă plecarea din țară. Motivele nu țin întotdeauna de salarii mai mari sau condiții de studiu și muncă mai bune. Există și alte cauze…




21:01, 26.10.2021

Teodor Baconschi, despre Adrian Ghenie: Cel mai bine „vândut” pictor român din toate timpurile, dar e el însuși

Teodor Baconschi vorbește despre arta lui Adrian Ghenie și lumea pe care a creeat-o prin lucrările sale într-o postare de pe rețelele de socializare. El spune că pictorul a creat o lume în care există…




07:01, 11.10.2021

De ce nu cred că puteam avansa mai rapid ca țară în ultimii 30 de ani decât am făcut-o

Cei care am prins ambele regimuri politice – tirania și libertatea – suntem și cei care aruncă masochist în derizoriu uriașa evoluție înregistrată de România în ultimele trei decenii. Chiar și așa, România va mai…




07:05, 04.10.2021

Cărți inteligente și spitale ucigașe. Cum să se deștepte românii într-o țară care oferă condiții medicale de lumea treia?

„Marele romancier rus Mihail Bulgakov – persecutat de tirania stalinistă – credea că „manuscrisele nu ard”. Spre deosebire de ele, oamenii pot arde, ca niște torțe vii, în noaptea înapoierii noastre împodobite…




08:15, 12.09.2021

Ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Sibiu

La Sibiu este ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, astăzi fiind pregătite noi lansări de carte şi evenimente culturale. Cei peste 30 de expozanţi pun la dispoziţia vizitatorilor o bogată ofertă.…




07:05, 16.08.2021

Lungul drum al emancipării femeilor: de la Simone de Beauvoir și mișcările sindicale la exemplul moldovenesc al Maiei Sandu

Bătălia pentru egalitatea juridică dintre sexe a început pe vremea lui Jean Jacques Rousseau și a deschis calea unei emancipări depline a condiției feminine, dar ea nu s-a încheiat nici astăzi, în agitatul nostru…




08:15, 08.08.2021

Cum am trecut de la nechezolul ceaușist și lactobaruri la cafenelele și ceainăriile de astăzi

Multe pasiuni colective au un suport dual. Ești „una” sau „alta”: asculți The Rolling Stones ori The Beatles. Iubești câinii sau pisicile. Citești romane polițiste sau SF. Ești matinal sau nocturn. Lista acestor…




17:01, 21.07.2021

Teodor Baconschi: 'Bilanțul Patriarhului Daniel se sprijină pe fapte imediat documentabile, nu are trebuință de firitiseli triumfaliste'

Diplomatul, teologul şi omul de cultură Teodor Baconschi dedică un articol Patriarhului Daniel în contextul împlinirii vârstei de 70 de ani. El realizează în QMagazine un portret al Preafericirii Sale, pe care…




07:05, 12.07.2021

Revoluția digitală ne poate reda bucuria vieții la țară

Nu cred că ești mai câștigat dând o căruță de bani pe un apartament dintr-un nou bloc cu zece etaje de la periferia Bucureștiului, față de opțiunea de a construi de la zero sau a reabilita o casă într-un sat din…




07:01, 28.06.2021

Câteva gânduri pe marginea „Raportului Matic” și a controverselor apărute în jurul lui

Intențiile, argumentele și propunerile bune ale Raportului Matic adoptat zilele trecute de Parlamentul European, raport dedicat ameliorării condiției feminine în UE, au fost eclipsate de stridențele sale provenite…




08:15, 21.06.2021

Poate „educația sexuală” să producă și altceva decât un scandal inutil?

Controversele din spațiul public în jurul introducerii educației sexuale în școlile din România pot fi depășite doar printr-un dialog sincer între părțile implicate - părinți, parlamentari, cler și elevii înșiși…




07:01, 14.06.2021

Când capitalismul și libertatea nu presupun întotdeauna aceleași lucruri

Forța de seducție a capitalismului autoritar prezentă, printre altele, în mai multe țări asiatice precum în China sau Singapore sau a „democrației suverane” de tip rusesc par să-și găsească adepți și în câteva…




07:05, 09.05.2021

Bicentenarul Bonaparte. De ce Napoleon obsedează până azi conștiința europeană

Bicentenarul morții împăratului Napoleon a fost generos și polemic marcat în Franța, ca dovadă că gusturile se tot schimbă, la cheremul ideologiilor, și că memoria acestui mare om - celebrat pentru geniul său politic,…




14:05, 25.04.2021

INTERVIU Școala 9. De ce crede Teodor Baconschi că e important studiul religiei și al limbii latine la școală

Teologul și scriitorul Teodor Baconschi a explicat într-un interviu pentru Școala 9 care este viziunea sa cu privire la predarea religiei, logicii și limbii latine în școli. În volumul „Averea bunei educații” acesta…




09:46, 14.04.2021

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Efectul de lupă. Câteva priviri asupra culturii contemporane', de Teodor Baconschi

„Din punctul de vedere al lucidităţii, Baconschi este întru totul occidental, dar unul care a rămas în fondul său afectiv, din gust şi înclinaţie, dar poate şi din orgoliu, un oriental.” (H.-R. Patapievici), își…




19:56, 02.04.2021

'Stânga ori te face fascist, ori putinist!' - Reacția lui Teodor Baconschi, după ce o parte a presei a numit 'o alianță pro-Putin' înțelegerea de la Budapesta

Prim-miniştrii ungar, polonez şi italian au pus joi, la Budapesta, bazele unei alianţei conservatoare, fără a menţiona însă, în această etapă, o reorganizare a grupurilor în Parlamentul European. Premierul ungar,…