Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:10, 29.05.2022

Marian Nazat: Lumea de azi, în aproape șaisprezece interviuri (partea a doua), la apariție

  Cum o bucurie nu vine niciodată singură, Editura RAO a făcut posibilă scoaterea din teascul îmbibat de plumb a părții a doua a Lumii de azi, cu o lămurire pe care am ținut să o așez chiar la începutul volumului.…




14:21, 14.02.2022

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba anunță câștigătorii primului concurs de scriere creativă în limba engleză: „Be my Valentine!”

Zeci de elevi din județul Alba, dar și din țară, au răspuns provocării noastre, cu ocazia primului concurs de scriere creativă în limba engleză: „Be my Valentine!”, organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca…




21:03, 28.10.2019

Psihanaliză și poezie. Dublă lansare de carte la Conferința națională a Societății Române de Psihanaliză

„Pledoarie pentru copacii fără pădure”- in memoriam Tatiana Stepa și „Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice” sunt două volume semnate de medicul Simona Trifu, șef de lucrări în cadrul Catedrei de...




13:05, 20.08.2019

Bărbatul care a ucis cinci pacienți la Spitalul Săpoca avea un comportament absolut imprevizibil. Șefa secției de Psihiatrie de la Spitalul Obregia: „La…

Nicolae Lungu, bărbatul care a ucis cinci pacienți și a rănit alți opt cu un stativ de perfuzie la Spitalul Săpoca, a avut un comportament imprevizibil din cauza consumului de alcool, iar starea acestuia s-a schimbat…




07:58, 15.04.2018

Ce se întâmplă atunci când un bugetofag se crede şmecher

„Asta numesc eu tupeu si aroganta functionareasca! La magazinul Star parcarea e arhiplina toata ziua, iar politistii locali si functionarimea s-au gandit ca pot sa-i sfideze fara jena pe oameni blocand 22 de locuri…




16:28, 19.03.2018

Scriitorul şi avocatul Marian Nazat, despre „Lumea de azi”: „Sunt  destui inşi cu  biografii admirabile, însă capacitatea lor de a transmite emoţii este…

La finalul anului 2017, la editura Rao, a apărut volumul de interviuri „Lumea de azi”, semnat de Marian Nazat. Avocatul şi scriitorul a discutat cu personalităţi culturale precum Augustin Buzura, Radu Paraschivescu,…




09:13, 02.11.2015

Trezirea în coșmar

Simona Trifu, medic primar psihiatru la UMF „Carol Davila” Bucureşti şi psihoterapeut, aver¬tizează că familiile îndurerate nu trebuie tulburate prea mult în aceste prime zile. „Supravieţuitorii şi...




10:10, 24.02.2015

Dr. Simona Trifu: Problematica doliului. Etapizare și abordări

Conceptul de asistenţa paliativă reprezintă îndepărtarea durerii şi suferinţei pacienților aflați în stadiul terminal. Implică suport emoţional, social, spiritual, alături de tratament psihiatric (dacă e cazul).…




18:20, 27.01.2015

Dr. Simona Trifu: Comunicarea medic – pacient - conditie fundamentala a propedeuticii medicale

În dimensiunea relației medic – pacient, comunicarea este la fel de importanta ca si cunoasterea, avand multiple niveluri de manifestare. Aceasta poate avea loc la nivel intrapersonal, interpersonal, comunicare…




23:10, 21.01.2015

EXPERIMENT NEPTUN TV. Ce se întâmplă când îmbrățișezi necunoscuți pe stradă

Dacă luni a fost Blue Monday, mai exact Lunea tristă, astăzi este Ziua Îmbrățișărilor. Adica acea zi in care ne trece orice suparare. Primii care au sarbatorit-o au fost, desigur, americanii. Dar gândirea pozitiva…




22:45, 21.01.2015

După Blue Monday, miercuri a fost Ziua Internațională a Îmbrățișărilor

Dacă luni a fost Blue Monday, mai exact Lunea tristă, astăzi este Ziua Îmbrățișărilor. Adica acea zi in care ne trece orice suparare. Primii care au sarbatorit-o au fost, desigur, americanii. Dar gândirea pozitiva…




17:05, 22.12.2014

Avertisment de la medici! Sărbătorile pot accentua stările depresive

Sărbătorile de iarnă pot accentua stările depresive. Psihiatrii trag un semnal de alarmă și spun că în această perioadă numărul internărilor în spitalele de specialitate crește considerabil. Este timpul despărțirilor,…




11:50, 10.11.2014

Dr. Simona Trifu: Ce înseamnă să-ți iubești copilul

Iubirea pentru copil începe încă dinainte ca el să se nască, poate chiar înainte de momentul concepției, din acele clipe în care micuțul există în sufletul tău și este creionat în eter sub forma copilului fantasmat,…




13:15, 16.10.2014

Dr. Simona Trifu: Creșterea calității serviciilor medicale (rezultate proiect pilot în Spitalul de Psihiatrie Săpunari)

Acest proiect a pornit de la ideea a ce înseamnă în adevăratul sens al cuvântului boala psihică în România (Ana Maria Drăguț) şi şi-a propus o abordare mai umană, mai caldă, mai empatică și mai apropiată de suferința…




13:24, 23.09.2014

Dr. Simona Trifu: Orientarea profesională a adolescenților. Necesitatea feed back ului din unitățile de învățământ (I)

Opțiunea profesională a tinerilor ce actualmente absolvă liceul nu se bazează întotdeauna pe o temeinică judecată a posibilităților și riscurilor, ci devine o hotărâre de moment, într-un anumit context de viață.




14:27, 15.09.2014

Dr.Simona Trifu: Comportamentul de hărțuire prin mesaje. Personalități și atitudini

Trădarea, atacul la persoană, precum și violența fizică sau abuzul psihologic asupra cuiva sunt cunoscute din Antichitate, ceea ce diferă actualmente fiind modalitățile de punere în act, care sunt (și ele) în acord…




16:36, 29.08.2014

Dr. Simona Trifu: Tulburări psihotice cu debut la adolescență

Diagnosticul de episod psihotic acut pus de către un psihiatru unui adolescent sau tânăr sperie familia și îi aruncă în negura unei disperări, în care nu știu ce să facă. Tratamentul psihiatric nu este întotdeauna…




17:15, 08.08.2014

Dr. Simona Trifu: Emoţionalitatea primară și masochism în comportamentul toxicoman

Consumul de droguri a fost pus în literatura de specialitate în relație cu imaginea unor părinți prea blânzi, prea buni și prea blajini, incapabili de a pune limite și de a oferi consistență, structură și structurare…




11:30, 01.08.2014

Dr. Simona Trifu: Adolescenţa - experienţă şi experimente

Perioada liceului corespunde construcţiei personalităţii unui individ. Adolescenţii care au autentice probleme sunt cei care sunt rejectaţi inclusiv de către grupul lor de apartenenţă, nu doar cei ce ridică semne…




16:12, 25.07.2014

Dr. Simona Trifu: Fenomenul sinuciderii în rândul „Oamenilor de Top”

Viaţa e un risc pe care ţi-l asumi să îl trăieşti în fiecare zi. Viaţa este un cadou pe care ţi l-au făcut părinţii tăi, dar nu în ultimul rând pe care şi l-au făcut și lor înșiși. Copilăria, de cele mai multe…




13:27, 18.07.2014

Dr. Simona Trifu: Copilul „tupeist”

De multe ori, în tumultul vieţii şi problemelor de la muncă, de acasă, uităm că acţiunile noastre şi modul nostru de a face faţă nevoilor personale afectează direct pe toţi cei aflaţi în jurul nostru.




11:18, 11.07.2014

Dr. Simona Trifu: Adolescentele anorectice

Grija pentru propria imagine, propriul look, face parte din standardele sociale normale. Integrarea firească în lumea mare este dictată, de multe ori, de modul în care arăţi, în care te îmbraci. Primele cuvinte…




10:30, 06.07.2014

Dr. Simona Trifu: Fenomenul minciunii la copii și adolescenți

Conceptul de minciună la copii are sens în urmărirea longitudinală a raporturilor dintre minciunile părinților și cele ale copiilor. În ceea ce privește comportamentul adulților, noțiunea de minciună trebuie văzută…




10:42, 27.06.2014

Dr. Simona Trifu: Comunicarea virtuală – de la necesitate la adicție

Se ridică actualmente problema dependenţei de lumea virtuală şi, anume, de tot ce înseamnă aria amplă a calculatorului, internetului, telefoniei mobile, comunicarea predilectă prin mesaje sau reţele de socializare.




13:42, 05.06.2014

dr, Simona Trifu: Cum gestionezi stressul din perioada examenelor

Bacalaureatul, de multe ori numit examenul nostru de maturitate... o lună de foc pentru fiecare absolvent de liceu, o lună în care regăsim manifestate plenar şi simultan în personalitatea unui adolescent: capacitatea…




12:21, 18.03.2014

Depresia îi trimite pe şomerii de peste 40 de ani direct la PSIHIATRU

Creşterea ratei şomajului a dublat numărul persoanelor care suferă de depresie, astfel că la nivel european unul din 15 oameni este afectat de această boală. Ţara noastră se plasează pe un onorabil loc doi la nivel…




17:03, 17.03.2014

EFECTE - Cresterea somajului a dublat numarul depresiilor

Cresterea numarului persoanelor care se afla in pragul somajului sau care si-au pierdut locul de munca dupa 20 de ani, in medie, de activitate a dus la dublarea numarului depresiilor, a declarat astazi, 17 martie,…




15:00, 17.03.2014

Criza economică a dublat numărul depresiilor. România – locul 2 european la incidenţa bolilor mintale

Depresia poate deveni în viitorul apropiat cea mai răspândită afecţiune, prezentând semne şi simptome care ating toate domeniile de funcţionare a organismului uman, nicidecum doar o perturbare circumscrisă la nivelul…