Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

19:40, 29.09.2023

De ce Sandra Marin nu punea sare pe ficat. 10 trucuri de aur de la ce mai cunoscută bucătăreasă a României

Sanda Marin, cunoscută sub numele său real, Cecilia Maria Simionescu, s-a născut într-o familie de intelectuali din Iași. Cartea ei de bucate, publicată în 1936, a rezistat trecerii timpului și a fost supusă cenzurii…




10:50, 06.04.2023

Rețetă clasică de cozonac moldovenesc

O rețetă adaptată după cea propusă de Emil Frederic, în cartea sa din 1923 și care, coroborată cu rețeta oferită de Sanda Marin un deceniu mai târziu, ne surprinde prin absența oricărui tip de umplutură. Mai mult,…




08:50, 04.12.2022

Decalogul celebrei Sanda Marin în bucătărie. Reguli de aur pentru preparate senzaționale, cum păstrezi untul proaspăt

Sanda Marin, una dintre cele mai îndrăgite bucătărese din toate timpurile, a lăsat femeilor sfaturi prețioase. Lucrarea sa despre gătit inspiră de peste 70 de ani toate gospodinele să pregătească preparate delicioase.




12:21, 29.04.2022

1 MAI. Reţeta de MITITEI recomandată de Sanda Marin

Vă recomandăm o rețetă de mititeti după Sanda Marin. Mici, reţeta Sandei Marin, ingrediente:1 kg ceafă de viţel (mânzat)500 g ceafă de porc250 g pulpă de miel2-3 oase mari de vită1 lingură de sarepiper, după gust1…




14:55, 03.10.2020

”Sandmarinul” din colecția Muzeului Național al Banatului Timișoara. În colecția de carte găsim biblia bucătăriei românești

Colecțiile Muzeului Național al Banatului includ și o ”zemoasă” care de bucate, considerată de mulți biblia bucătăriei românești. Cartea de specialitate, denumită popular și ”Sandmarinul” a fost realizată și publicată…




16:55, 16.09.2020

Rețeta originală de magiun de prune a Sandei Marin

Pe cei mai mulți dintre noi, magiunul (sau podvila, cum se i zice prin zona Moldovei) ne duce cu gândul la copilărie și la cămara bunicii. Prin definiție, magiunul este o pastă consistentă obținută prin terciuirea…




21:25, 01.09.2020

#citesteDobrogea: Cataloi, poate cel mai interesant sat din Dobrogea. Lucrari din Biblioteca Virtuala ZIUA de Constanta

Ion Simionescu se naste la Fantanele, judetul Bacau, viitorul geolog si paleontolog roman Ion Simionescu. Ramas orfan de mic copil, Ion Simionescu a fost crescut la Botosani de bunica lui. Dupa absolvirea liceului,…




04:03, 12.07.2020

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai apreciată gospodină din România

Sunt multe concursuri de master chef şi o mulţime de bloguri şi vloguri care te învaţă cum să prepară bucate delicoase. Dar, aproape în fiecare casă există cartea de căpătâi a gospodinelor: cartea de bucate românești,…




11:28, 10.07.2020

Au pus berea în bibliotecă. Greg Hughes, un fel de „Sanda Marin a preparării berii acasă”

Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului „MensSano”, din Cetatea Oradea și Reliva au intermediat orădenilor întâlnirea cu „Sanda Marin a preparării berii artizanale”, dar și cu un producător de bere artizanală.




12:30, 09.07.2020

Chec: Rețetă simplă și delicioasă a renumitei Sanda Marin

Dacă vrei să-i răsfeți pe cei dragi cu un desert delicios ar trebui să încerci rețeta simplă de chec a Sandei Marin. Nu ai nevoie nici de prea multe ingrediente și nici de prea mult timp la dispoziție. 




00:12, 09.07.2020

Bihor: Cartea lui Greg Hughes "BEER - Berea artizanală", lansată la Oradea, într-un eveniment complex

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului "MensSano" din Oradea, unic în România, a lansat miercuri seară, în Cetatea Oradea, cartea autorului britanic Greg Hughes "BEER - Berea artizanală (cum să stăpâneşti…




15:06, 09.06.2020

Cum prepari cea mai bună dulceața de cireșe. Rețeta Sandei Marin

Cui nu-i place dulceața de cireșe? Cireșele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe în sezonul cald și sunt delicioase oricum – proaspete, abia culese din pom, sub formă de sirop sau compot, în prăjituri delicioase,…




14:45, 06.04.2020

Delicioasă, dietetică și plină de vitamine: Ciorbă de verdețuri de sezon, după rețeta Sandei Marin

Este incredibil de ușor de făcut, se prepară din cele mai ieftine, gustoase și sănătoase ingrediente – verdețuri de sezon (lobodă, leuștean, ceapă verde, pătrunjel, mărar etc.) – și este plină, plină de nutrienții…




16:38, 03.03.2020

Pilaf bulgăresc de post. Rețeta delicioasă a Sandei Marin

Orezul este unul dintre cele mai utilizate alimente în perioada postului. Este hrănitor, gustos și se poate prepara rapid, în nenumărate feluri. Unul dintre cele mai delicioase și la îndemână feluri de mâncare…




14:48, 05.12.2019

Scurtă istorie a mâncărurilor românești (VII)

Am vorbit în episoadele precedente despre alimentele pe care le găteau înaintașii noștri, precum și despre modul și momentele când acestea au pătruns pe teritoriul țării noastre. De asemenea, am povestit și despre…




16:08, 12.11.2019

Sanda Marin, cea mai pricepută gospodină din România era bărbat! Comuniștii au urât-o! I-au cenzurat rețetele, au fabricat minciuni despre viața ei. Cine…

Sanda Marin a fost urâtă de comuniști, dar iubită de generații de femei. Rețetele i-au fost modificate, cenzurate, iar autoarea a devenit subiectul unor zvonuri incredibile. A fost Sanda Marin, cea mai cunoscută…




06:21, 17.08.2019

Cum se prepară dulceaţa de pepene verde, după o reţetă veche din cartea celebrei Sanda Marin

Pentru că pepenele roşu sau lubeniţa, cum i se spune în Oltenia, încă mai este la vânzare vă propunem o dulceaţă fină, rafinată, cu o aromă incredibilă din acest fruct, după o reţetă din celebra carte de bucate…




04:29, 30.06.2019

Cum se prepară cea mai aromată dulceaţă de piersici. Reţeta folosită de faimoasa Sanda Marin, bucătăreasa românilor

Dulceaţa de piersici se face foarte simplu. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care nu veţi da greş. Urmează paşii reţetei şi sigur îţi va ieşi o dulceaţă delicioasă.




04:47, 18.04.2019

Cum se pregăteşte zacusca de peşte. Reţeta veche scrisă de Sanda Marin, celebra autoare de cărţi de bucate

Vă propunem o reţetă delicioasă de zacuscă de peşte, care este preluată din Cartea de bucate a Sandei Marin. Acest tip de zacuscă se prepară destul de uşor şi nu va fi nevoie să petreci prea mult timp în bucătărie.




06:32, 11.10.2018

Cum se pun murăturile pentru iarnă în butoi: secretele faimoasei Sanda Marin

Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru iarnă în această perioadă. Iată aici o reţetă eficientă şi plină de savoare a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, pentru murăturile în butoi.




06:32, 05.08.2018

Cum să prepari o dulceaţă de mure tradiţională ca pe vremea bunicilor. Reţeta celebrei bucătărese Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




04:26, 11.07.2018

Cum se prepară cea mai aromată dulceaţă de pere busuioace. Reţeta faimoasei bucătărese a românilor Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




06:34, 20.06.2018

Cum se prepară dulceaţa din pepene verde. Reţeta delicioasă cu ingrediente simple a celebrei Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




04:15, 16.06.2018

Cum se prepară cea mai bună dulceaţă de piersici. Reţeta propusă de Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




04:13, 08.06.2018

Cum se prepară cea mai aromată dulceaţă de caise. Reţeta celebrei Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




04:16, 02.06.2018

Cum se prepară dulceaţa de caise verzi. Reţeta celebrei bucătărese Sanda Marin

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.




04:19, 25.05.2018

Cum să prepari simplu şi rapid dulceaţa de cireşe albe. Reţeta celebrei bucătărese Sanda Marin

Pe piaţă au apărut de ceva vreme şi cireşele, aşa că gospodinele se pregătesc să facă primele borcane cu dulceaţă din aceste fructe. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate,…




06:59, 01.05.2018

Exclusiv cu Jurnalul, miercuri, 2 mai. ​​​​​​​Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate

Sanda Marin (numele adevărat fiind Cecilia Maria Zapan, născută Simionescu, decembrie 1900, Iași – 1961, București) este autoarea celei mai cunoscute cărți de bucate românești. Dar cine a fost celebrul...




15:13, 23.03.2018

Înainte de Sanda Marin, PĂSTOREL TEODOREANU, gurmand pantagruelic și mare degustător de vinuri, a scos o carte de bucate. Reţeta unică de PILAF SUB PLAPUMĂ,…

Bătrânul Păstorel Teodoreanu, unul dintre cei mai de seamă epigramiști pe care i-a avut România, era pantagruelic nu doar în ceea ce privește cultura - căci citea pe nerăsuflate -, ci și un mare gurmand și degustător…




18:14, 15.03.2018

Rețetă de post specială: Bezele din cartofi

Postul Paștelui a început pe 19 februarie, dar asta nu înseamnă că nu mai putem fi creative în bucătărie. Mai jos, o rețetă de post care sună pretențios, dar se prepară ușor și este și foarte ieftină. INGREDIENTE…