Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

22:45, 09.02.2024

Impactul poluării aerului asupra polenizatorilor nocturni (studiu)

Impactul poluării aerului asupra polenizatorilor nocturni (studiu)

Polenizarea plantelor dependente de insectele nocturne, precum fluturii de noapte, este ameninţată de poluarea aerului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, potrivit Agerpres. Un poluant prezent…




13:36, 18.01.2024

Aricii, supereroii grădinii tale. 8 motive pentru care ar trebui să inviți micile animale țepoase pe lângă casă

Aricii sunt animale fascinante și adorabile, care se deplasează cu îndemânare și eleganță prin grădină. Acești mici aventurieri sunt obiectul multor mituri și povești care au captivat imaginația oamenilor de-a…




00:06, 18.01.2024

Aricii, supereroii grădinii tale. 8 motive pentru care ar trebui să inviți micile animale țepoase pe lângă casă

Aricii sunt animale fascinante și adorabile, care se deplasează cu îndemânare și eleganță prin grădină. Acești mici aventurieri sunt obiectul multor mituri și povești care au captivat imaginația oamenilor de-a…




03:05, 12.01.2024

Pericol major pentru ecosistem: Plantele au început să se polenizeze singure

Numărul insectelor a înregistrat o scădere semnificativă, determinând plantele să își asume responsabilitatea reproducerii. Acum, acestea evoluează pentru a se autopoleniza mai frecvent, renunțând la dependența…




12:15, 20.12.2023

Tendinţă „destul de îngrijorătoare”: În lipsa polenizatorilor, florile devin mai mici și încep să se autofertilizeze (studiu)

Scăderea numărului de insecte polenizatoare - precum albinele şi bondarii - determină florile să autofertilizeze, un cerc vicios dăunător pentru plante şi pentru culturi, arată datele unui studiu publicat miercuri.




10:05, 20.12.2023

Evoluția nu este un mit. Florile încep să se auto-polenizeze în lipsa insectelor

Un studiu arată că violetele sălbatice (trei frați pătați) din Franța produc flori mai mici și mai puțin nectar decât acum 20-30 de ani, într-un act "uimitor" de evoluție, pe măsură ce numărul de insecte scade.




16:20, 17.11.2023

Pajiști experimentale pe malul Dâmboviței

Au trecut opt luni de când membrii Asociaţiei Parcul Văcăreşti au plantat flori specifice zonei de câmpie pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi de pe malul Dâmboviţei, din dorinţa de a amenaja o pajişte…




13:00, 08.08.2023

Ministerul Agriculturii pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor printr-o nouă aprobare a pesticidelor neonicotinoide (organizaţii)

Ministerul Agriculturii încalcă legile Uniunii Europene şi pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi cetăţenilor printr-o nouă aprobare a pesticidelor neonicotinoide, atrag atenţia activiştii de mediu, reprezentanţii…




12:35, 08.08.2023

WWF: MADR pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor printr-o nouă aprobare a pesticidelor neonicotinoide

Ministerul Agriculturii încalcă legile UE şi pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi cetăţenilor printr-o nouă aprobare a pesticidelor neonicotinoide, atrag atenţia activiştii de mediu.




15:15, 05.07.2023

Ce este alergia la polen și de ce apare? O explicație detaliată

Alergia la polen este o problemă cu care se confruntă numeroase persoane, afectând semnificativ calitatea vieții acestora. În articolul nostru, vei descoperi informații esențiale despre această afecțiune, simptomele…




00:31, 08.06.2023

Alergia la ambrozie (P)

Cele mai multe persoane considera anotimpul de primavara ca fiind principalul sezon al debutului alergiilor. În ultimii ani, alergia la ambrozie a depasit cu mult numarul cazurilor de alergii ale sezonului de primavara.…




12:56, 06.06.2023

STUDIU Primele flori de pe Pământ ar fi fost polenizate de insecte

STUDIU Primele flori de pe Pământ ar fi fost polenizate de insecte. Polenizatorii primelor flori care au înflorit pe Pământ, în urmă cu mai bine de 140 de milioane de ani, au fost cel mai probabil insecte, conform…




06:50, 04.06.2023

Polenizarea legumelor cu bondari importaţi, tot mai folosită. Cei autohtoni evită florile tomatelor. „Au nectarul amărui”

În acest mod, legumicultorii fac şi economii, pentru că substanţele fitosanitare sunt foarte scumpe, în timp ce un stup de 50 de insecte costă 300 de lei şi poate fi utilizat în mai multe solarii.




00:06, 30.05.2023

Nișe ecologice pentru insectele polenizatoare, înființate de ACDB

În cadrul proiectului „Agricultură bazată pe natură în arii naturale protejate”, la marginea unor terenuri agricole și islazuri, au fost însămânțate fâșii de teren cu plante cu flori, arbuști și arbori meliferi,…




14:25, 09.05.2023

Cum recunoști roșiile COAPTE FORȚAT - semnul care arată că au fost folosite substanțe TOXICE

Deși perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe au apărut „roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie.O analiză atentă a aspectului ne poate ajuta să ne dăm seama dacă roșiile…




14:35, 12.03.2023

Alergiile de primavara, un cosmar. Perioadele in care polenul face ravagii

. Incidenta bolilor alergice legate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii zece ani, din cauza cresterii ratelor de sensibilizare. Unele specii invazive prezinta riscuri pentru sanatate, fiind…




00:21, 03.02.2023

Albinele-robot, salvatorii agriculturii. Micile insecte artificiale zboară din floare în floare ca să facă sarcina polenizatorilor naturali

Echipa de cercetători, care provine de la Universitatea Tampere din Finlanda, și-a publicat descoperirile în revista Advanced Science. Inovația, denumită proiectul „FAIRY”, a fost inspirată de semințele de păpădie…




16:20, 02.02.2023

Albinele-robot, salvatorii agriculturii. Micile insecte artificiale zboară din floare în floare ca să facă sarcina polenizatorilor naturali

Echipa de cercetători, care provine de la Universitatea Tampere din Finlanda, și-a publicat descoperirile în revista Advanced Science. Inovația, denumită proiectul „FAIRY”, a fost inspirată de semințele de păpădie…




09:20, 02.02.2023

UE a conceput un master-plan pentru salvarea albinelor. Ce este „buzz lines”

În prezent, una din zece specii de albine și fluturi și una din trei specii de sirfide („muște de flori”) sunt amenințate cu dispariția. „Buzz lines” reprezintă niște coridoare pentru albine și alțe insecte polenizatoare…




12:46, 11.01.2023

Tehnici și strategii pentru a produce semințe de lucernă

Atât pe piața internă, cât și la nivel internațional, cererea pentru semințele de lucernă este una crescută și poate produce câștiguri însemnate. Cultura lucernei pentru furaj și cultura lucernei pentru sămânță…




20:10, 19.07.2022

PMB: Şase proiecte câştigătoare ale sesiunii de finanţări nerambursabile privind protecţia mediului şi animalelor

Şase proiecte cu o valoare totală de peste 460.000 de lei au fost desemnate câştigătoare ale primei sesiuni de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit în domeniul protecţiei mediului…




09:30, 06.06.2022

Alergiile de sezon: cât de important este să cunoaștem perioadele de polenizare

Cunoașterea sezonului de polen și a perioadelor de vârf ajută persoanele alergice să monitorizeze expunerea și să să aibă o medicamentație personalizată eficientă. Care sunt perioadele în care pacienții trebuie…




22:26, 02.06.2022

O societate din Prahova a fost amendată după ce a tratat rapiţa cu produse care pot dăuna insectelor polenizatoare

O societate din Prahova a fost amendată de Garda de Mediu, după ce s-a constatat faptul că a aplicat culturii de rapiţă tratamente fitosanitare cu produse care pot dăuna insectelor polenizatoare. Fii la curent…




16:37, 16.05.2022

Polenizarea cu bondari importaţi, tot mai folosită de fermierii din Iași

Polenizarea legumelor cu bondari din import este ultima tehnica folosita de fermierii din judetul Iasi care au solarii. Legumicultorii spun ca metoda este eficienta, iar calitatea legumelor creste. Bondarii sunt…




21:45, 29.04.2022

Bondari în loc de substanţe chimice pentru polenizare. Soluția ideală pentru legume cu gust mai bun și sere ecologice

Agricultura ecologică are teren fertil în România. Fermierii sunt tot mai interesați de metodele clasice de polenizare cu ajutorul bondarilor, o soluție optimă pentru sere și solarii. Costurile sunt rezonabile.




13:51, 07.03.2022

Lecția de muzeu – Polenizatori înaripați – albine și viespi, la Muzeul de Științele ...

Muzeul de Științele Naturii din cadrul Muzeului Național al Bucovinei organizează, în zilele de 10 și 11 martie 2022 (cu posibilitatea prelungirii până la sfârșitul lunii martie), lecția de muzeu – Polenizatori…




10:45, 11.02.2022

Sulfoxaflor: angajamentul Comisiei de a proteja polenizatorii de pesticidele nocive

Comisia solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor. În cadrul angajamentelor…




10:05, 13.08.2021

Cristina Stan, apicultor din Urleasca, Brăila „Apicultura dispune de prea puține ajutoare din partea statului“

Cristina Stan, apicultor din Urleasca, Brăila, ne povestește experiențele pe care le are alături de familiile sale de albine. Dragostea pentru albine i-a fost transmisă încă din copilărie, apicultura fiind ocupația…




04:55, 02.08.2021

Alergiile sezoniere și praful din casă – cum ne afectează, cum le prevenim?

Alergiile sezoniere afectează din ce în ce mai multe persoane, copiii, adolescenții și tinerii fiind cu precădere vizați de simptomele și complicațiile acestora. Pe lângă alergenele din exterior, există și alergene…




08:36, 30.06.2021

Ambrozia, marele nemesis din aer. Ce trebuie să ştii despre alergia la această plantă

Ambrosia artemisiifolia (ambrosia), cunoscută cu denumirea populară de „iarba de paragină”, „iarba pârloagelor” sau „floarea pustei” este una dintre cele mai problematice „buruieni” din România, fiind recunoscută…