Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

06:31, 01.02.2018

Fericirea se învaţă: cum ne educăm să atingem starea de mulţumire VIDEO

Fericirea este un proces de învăţare, spune psihologul Ionuţ Ghiugan. Aceasta este un cumul al deprinderilor învăţate în copilărie şi al cumul al activităţilor zilnice, privind modul în care fiecare individ se…




07:27, 17.01.2018

Cum îi învăţăm pe copii să se ferească de agresori fără a le induce sentimentul de frică VIDEO

Oana Moşoiu – formator, consultant în domeniul educaţiei şi mama a patru copii – şi psihologul Ionuţ Ghiugan au vorbit la Adevărul Live despre cum îi pot învăţa părinţii pe copii să se ferească de agresori şi cât…




12:36, 16.01.2018

Adevărul Live de la 14.00: Cum îi învăţăm pe copii să se ferească de agresori şi pedofili

Întreaga opinie public a fost oripilată de întâmplarea căreia i-au căzut victime doi fraţi agresati în liftul unui bloc din Capitală, cazul fiind cu atât mai grav cu cât agresorul s-a dovedit a fi un om al legii.…




06:36, 24.06.2017

Cât de importantă este evaluarea psihologică a copiilor după divorţ: „Dacă nu se intervine timpuriu, procesul dezaptativ este fixat“

“Divorţul părinţilor sau separarea acestora reprezintă o schimbare majoră în viaţă copilului, cu un impact puternic psihotraumatizant. În cazurile în care copilul primeşte suport şi afecţiune din partea ambilor…




06:18, 14.04.2017

„Mărimea personalităţii tale este egală cu problema care te poate scoate din sarite“. Cum explică un psiholog maxima atribuită lui Sigmund Freud

Îţi sare prea repede ţandăra, sau, din contră, ai o bună toleranţă la "ofensiva" exteriorului? În ambele cazuri, personalitatea ta este cea care a determinat atitudinea. “Personalitatea reprezintă esenţa individului…




04:12, 18.01.2017

De ce copilul abuzat devine în cele mai multe cazuri un adult abuziv

"Atunci când adultul a fost expus în copilărie unei forme de abuz (fizic, emoţional sau sexual), se pot produce restructurări semnificative în plan cognitiv, emoţional sau comportamental, cu impact negativ asupra…




04:19, 07.01.2017

Cum înfrunţi depresia de ianuarie. „Vulnerabilitatea este mai pregnantă în cazul femeilor singure“

Până la un anumit punct, tonusul ceva mai scăzut e normal în această perioadă, asta pentru că, din cauza temperaturilor scăzute, presiunea arterială creşte. Se instalează, astfel, apatia, asta şi ca efect al zilelor…




04:28, 13.12.2016

De ce mint copiii. Cum îi ajutăm să înţeleagă importanţa adevărului

"În procesul de creştere şi dezvoltare copilul învaţă treptat să definească adevărul şi minciună şi să stabilească relaţie dintre aceste concepte etice şi morale esenţiale în viaţă socială şi relaţională a viitorului…




03:17, 05.10.2016

Complexul Electra sau cum intră fetiţele în competiţie cu mama lor pentru câştigarea atenţiei tatălui

„Sigmund Freud crede că personalitatea noastră şi modul în care ne raportăm la viaţa de relaţie ca adulţi se formează în prima parte a copilăriei. În funcţie de modul în care copilul în relaţie cu ambii părinţi…




04:22, 21.09.2016

Cum ajung bărbaţii să facă un obicei din cucerirea şi abandonarea femeilor în căutarea „mamei perfecte“

„Sigmund Freud, părintele psihanalizei a definit personalitatea ca un rezultat complex al interacţiunii dintre biologie (instinct) şi mediul de creştere şi dezvoltare. Omul se formează parcurgând mai multe etape…




06:33, 11.09.2016

Efectele teribile pe care le are lipsa mamei din viaţa copilului. Problemele se văd când cel mic ajunge adolescent

“Legătura umană instictiva cea mai puternică şi cea mai veche este aceea între mama şi copil. Această legătură este programată biologic şi declanşată la naştere ca parte intrinsecă a supravieţuirii copilului. Relaţia…




06:08, 28.08.2016

Copiii care îşi rod unghiile ascund o teamă uriaşă. Adulţii cu acest obicei au, în general, obsesia perfecţionismului

“Rosul unghiilor este un comportament repetitiv care are ca rezultat distrugerea propriilor unghii şi adesea a pielii din jurul unghiilor. Acest comportament este destul de comun mai ales la copii şi adolescenţi,…




04:07, 15.08.2016

Sindromul Alice în Ţara Minunilor - una dintre cele mai enigmatice tulburări neurologice

“Sindromul Alice în Ţară Minunilor este o afecţiune neuorologică destul de rară, care se manifestă prin perceperea distorsionată a propriului corp. Persoanele afectate au impresia că anumite părţi ale corpului…




06:12, 07.08.2016

Cum căutăm bona potrivită: la ce detalii să fim atenţi atunci când alegem pe mâna cui ne lăsăm copiii

“Apariţia unui copil schimbă semnificativ viaţă familiei, părinţii fiind nevoiţi să facă faţă unor noi provocări şi contexte existenţiale. În acest sens, o deciziei importantă este legată de alegerea unei persoane…




04:18, 19.07.2016

Iertarea nu ne mai schimbă trecutul, dar ne va influenţa viitorul: explicaţia unui psiholog

Când cineva ne loveşte, mai ales în orgoliu, instinctul ne dictează un răspuns natural negativ. “Există culturi în care oamenii tind să se răzbune preponderent când este vorba de fapte ce i-au rănit pe cei apropiaţi.…




14:44, 15.05.2016

Copiii, victime în războiul părinților

Doar unul din doi copii îşi vede în mod regulat ambii părinţi după ce aceştia divorţează. Adesea, cei mici devin adevărate arme în lupta dintre foştii soţi. Nu sunt deloc rare cazurile în care părintele în custodia…




06:13, 12.05.2016

De ce femeile abuzate se ataşează de partenerii agresivi, le caută scuze şi refuză să-i părăsească. Sindromul Stockholm în violenţa domestică

“Sindromul Stockholm descrie o reacţie psihologică aparent anormală şi de neînţeles. Victima unei situaţii de violenţă sau abuz stabileşte o legătură emoţională puternică cu agresorul, manifestând sentimente pozitive…




06:12, 03.05.2016

Iubirea “vampirică” ascunde o tulburare dependentă. De ce unii oameni nu pot trăi fără atenţia şi sprijinul unui partener

Când vorbim de dependenţă în iubire, vorbim despre persoane care “se hrănesc” cu atenţia acordată de partener, fără de care nu pot concepe o relaţie. Aceşti oameni au o nevoie continuă de afecţiune şi validare…




04:17, 29.04.2016

Cum ne putem vindeca mobilizând resurse interne ale organismului. Efectul placebo, explicat de specialişti

“Efectul placebo reprezintă un mecanism psihologic foarte puternic, care are la bază nevoi şi credinţe fundamentale ale omului: speranţa, nevoia de ajutor şi încrederea. Dacă un pacient investeşte foarte multă…




06:18, 20.04.2016

Cele mai bizare tulburări delirante. Cum se comportă erotomaniacii, care se cred iubiţi de o persoană foarte importantă

“Principala caracteristică a tulburării delirante este prezenţa unui delir nebizar, ce conţine idei aparent plauzibile, dar neverosimile (ideea de a fi urmărit, otrăvit, infectat, de a avea o boală, de a fi iubit…




06:12, 04.04.2016

Evanghelist, gardian sau blogger de canapea? Ce tip de telespectator eşti, în funcţie de cum te manifeşti când priveşti la televizor

Televizorul este, pentru unele persoane, doar o modalitate de relaxare, în timp ce pentru alţii imaginile din „cutia vrăjtă” pot lua forma unei lumi imaginare, în care se lasă absorbiţi cu foarte mare uşurinţă.…




06:32, 31.03.2016

Cum explică psihologii excentricitatea, credinţele ciudate şi percepţiile distorsionate

“Cei care se înscriu în această tulburare de personalitate sunt prin excelenţă persoane introverte care trăiesc într-o lume interioară, detaşaţi de exterior şi de lumea reală”, explică, pentru “Adevărul”, psihologul…




06:09, 26.03.2016

Ce este, de fapt, borderline. Semnele care arată că suferi de cumplita boală psihică ce te aruncă de la dragoste la ură

“Instabilitatea imaginii de sine şi emoţiilor în relaţiile interpersonale este o caracteristică principală a tulburării de personalitate borderline. Persoanele cu astfel de tulburare sunt, de asemenea, foarte impulsive,…




06:29, 15.03.2016

Ce nu poţi să-i spui copilului în timpul divorţului. Psiholog: „Are nevoie de adevăr să depăşească pierderea familiei“

Divorţul părinţilor îi face pe copii să-şi pună o serie de întrebări legate de motivele  separării  acestora. Multe dintre ele au legătură cu propria persoană: “Oare cu ce am greşit?”, “Eu sunt de vină…




02:34, 14.03.2016

Când devin copiii sfidători şi isterici şi cum trebuie să gestioneze părinţii crizele de nervi ale celor mici

“Tulburarea de tip opoziţie-sfidare face parte din categoria tulburărilor de comportament disruptiv, tulburări care debutează în perioada copilăriei şi adolescenţei. Un copil cu o astfel de problemă afişează constant…




02:17, 02.03.2016

Complexul Medeea sau cum ajunge un părinte să-şi înverşuneze copilul împotriva celuilalt părinte. Copilul este principala victimă

“Complexul Medea reprezintă o subcategorie a sindromului alienării parentale. Alienarea parentală este recunoscută în prezent şi în România ca o formă gravă de abuz emoţional asupra copilului. În situaţiile de…




06:35, 23.02.2016

Personalitatea multiplă, un diagnostic controversat pentru o tulburare ale cărei cauze trebuie căutate în traumele copilăriei

„Tulburarea de identitate disociativă a fost clasificată medical sub numele de personalitate multiplă, însă utilizarea acestui termen ridică numeroase probleme privind validitatea de concept. Diagnosticul de personalitate…




06:27, 20.02.2016

Sindromul Münchausen sau bolnavii închipuiţi: de ce unii oameni vor cu orice preţ să obţină statutul de pacienţi

Cuvântul de ordine în acestă tulburare - legată, ca denumire, de baronul Karl Friedrich Hieronymus von Munchausen, cunoscut pentru poveştile sale uluitore, majoritatea inventate - este mitomania.   “Această…




06:23, 14.02.2016

De ce dragostea nu e sinonimă cu pasiunea. Când ştim că iubim cu adevărat şi care sunt indiciile că avem de-a face doar cu o pasiune trecătoare

“Când vorbim despre dragoste şi pasiune, întâmpinăm în mod firesc dificultăţi de a defini cei doi termeni în plan emoţional şi comportamental. La nivel subiectiv, fiecare persoană are propria definiţie şi grilă…




06:29, 08.02.2016

De ce posesivitatea şi controlul sunt forme de abuz într-o relaţie şi cât de greu este să strigi după ajutor - explicaţia psihologului

Chiar dacă de multe ori poate fi legată de iubire, posesivitatea nu este decât un instrument de control asupra partenerului care, în cele din urmă, ajunge să trăiască sentimente de frica în locul celor de dragoste.…