Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

06:43, 21.01.2016

Cum se pot schimba oamenii agresivi sau cei pasivi. Tehnica prin care pacienţii sunt învăţaţi să-şi exprime sentimentele fără a-i răni pe ceilalţi

“Relaţiile interpersonale reprezintă o sursă importantă de împlinire şi echilibru în viaţa de zi cu zi. Însă în mod firesc există contexte ale existenţei care declanşează conflicte sau menţin tensiuni. Din această…




02:18, 05.01.2016

Când devine toxică prietenia cu propriul copil. Greşeala pe care o fac adulţii, care duce la inversarea rolurilor părinte-copil

“Relaţia părinte-copil are la bază o legătură emoţională puternică, în mare parte transmisă biologic, dar şi construită în urmă interacţiunii directe. Părintele joacă un rol decisiv în formarea emoţională a viitorului…




06:43, 01.01.2016

Ce se întâmplă în mintea noastră atunci când apare teama de a vorbi în public şi fobia socială. Explicaţiile psihologilor pentru una dintre cele mai mari…

Paloare, transpiraţie excesivă, şi chiar atacuri de panică sunt principalele simptome în situaţii sociale ale celui care suferă de teama vorbitului în public, o tulburare care-şi are originea într-o fobie frecvent…




02:13, 16.12.2015

Procrastinarea, boala civilizaţiei moderne. Psihologii explică de unde vine tendinţa de a amâna lucrurile importante

“Tendinţa de a amâna lucrurile importante se regăseşte pe agenda noastră, putând afirma că procrastinarea reprezintă boala civilizaţiei moderne. În parte, datorită modului natural prin care omul se automotivează…




08:55, 13.12.2015

Frigiditatea, afecţiunea care te face să urăşti sexul. Psihologii arată cum afectează această disfuncţie relaţia de cuplu

Frigiditatea este o disfuncţie sexuală ce se manifestă prin indiferenţă sau aversiune faţă de activitatea sexuală, reducerea libidoului (dorinţei sexuale) şi incapacitatea de a avea orgasm.    “În multe…




02:38, 13.12.2015

Frigiditatea, afecţiunea care te face să urăşti sexul. Psihologii explică cum afectează această disfuncţie relaţia de cuplu

Frigiditatea este o disfuncţie sexuală ce se manifestă prin indiferenţă sau aversiune faţă de activitatea sexuală, reducerea libidoului (dorinţei sexuale) şi incapacitatea de a avea orgasm.    “În multe…




11:07, 10.12.2015

Adevărul Live, ora 13.00: Efectele grave ale consumului de alcool asupra sănătăţii psihice şi fizice a adolescenţilor

Când alcoolul devine obişnuinţă de la vârste foarte fragede, riscul de abuz şi de dependenţă creşte. Tocmai de aceea, este necesar să se discute despre pericolul implicat de consumul de alcool în rândul tinerilor…




02:12, 14.10.2015

Fericirea în funcţie de IQ. Cum au probat specialiştii că oamenii inteligenţi cad mult mai uşor în negura depresiei

Mitul potrivit căruia ignoranţa ar fi cea mai sigură cale către fericire şi reversul acestuia, potrivit căruia un IQ-ul ridicat te poate face mai degrabă nefericit decât fericit, au în spate unele explicaţii psihologice. …




06:23, 12.10.2015

Cum facem diferenţa între psiholog şi psihiatru: „Confuzia e menţinută de lipsa de educaţie privind sănătatea mintală“

Psihologul este un specialist în comunicare şi comportament uman în timp ce psihiatrul este un medic specializat în tratamentul tulburărilor psihice.   Când avem nevoie de psiholog şi când trebuie să intervină…




06:18, 05.10.2015

Primele semne care ne trimit cu copilul la psiholog. Agresivitatea şi tendinţa de izolare, printre cele mai mari probleme

E greu pentru un părinte să accepte că fiul sau fiica lui are o problemă de ordin psihic, însă observarea, recunoaşterea atitudinilor anormale şi căutarea unor răspunsuri pentru comportamentele nefireşti sunt primii…




11:02, 30.09.2015

Ce este gamofobia şi cum se manifestă marile temeri pe care oamenii le au când vine vorba de căsătorie - explicaţia specialistului

O căsătorie solidă, care să reziste în timp, se fundamerntează pe cerinţe, multe dintre ele - cele mai importante, de altfel - de ordin emoţional: încredere, loialitate, sinceritate, dragoste, prietenie, respect…




14:27, 20.09.2015

Cum prevenim şi tratăm surmenajul şi epuizarea: efectele uriaşe ale fierului şi magneziului asupra organismului obosit. Când trebuie să mergem la psiholog

Multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de un nivel ridicat de stres. În situaţii de supra-solicitare sau situaţii intense emoţional, organismul activează mecanisme de protecţie şi apărare pentru a depăşi…




06:32, 13.09.2015

Cum se tratează copii care au dificultăţi de concentrare. Psiholog: „Cauza poate fi generată de mediul în care creşte“

Hiperactivismul şi instabilitatea psiho-motorie domină comportamentul copilului înaintea vârstei de 6 ani.   Specialiştii spun că un copil foarte vioi şi plin de energie, veşnic în acţiune, nu ar trebui să…




06:29, 13.09.2015

Cum se tratează copiii care au dificultăţi de concentrare. Psiholog: „Cauza poate fi generată de mediul în care creşte“

Hiperactivismul şi instabilitatea psiho-motorie domină comportamentul copilului înaintea vârstei de 6 ani.   Specialiştii spun că un copil foarte vioi şi plin de energie, veşnic în acţiune, nu ar trebui să…




02:28, 11.09.2015

De ce bărbatul analizează viitoarea parteneră de la gât în jos. Psiholog: „Are loc o descărcare masivă de testosteron şi devine pregătit pentru relaţia…

Hormonii joacă un rol esenţial în activarea şi ghidarea comportamentului în plan sexual, social şi relaţional. Hormonii masculini (testosteronul) şi cei feminini (estrogenul) acţionează în mod specific şi determină…




02:32, 06.09.2015

Când sunt normale coşmarurile şi când ar trebui să devină îngrijorătoare. Sfaturi de la specialişti pentru un somn liniştit

Noaptea aduce cu sine, pe lângă liniştea necesară somnului, şi o lume fascinantă şi ireală. În somn devenim liberi să exprimăm cele mai intime nevoi şi emoţii, să retrăim situaţii de viaţă cu care ne-am confruntat…




06:43, 01.09.2015

Histrionicii, oamenii care manipulează emoţional şi sexual. Explicaţia specialiştilor pentru rolul de victimă sau de prinţesă care cere atenţie cu orice…

Cunoscută până nu demult sub denumirea de personalitate isterică sau personalitate psiho-infantilă, personalitatea histrionică ţine să fie în centrul atenţiei în orice grup social, iar când nu reuşeşte acest lucru,…




06:09, 28.08.2015

Cum se manifestă agorafobia, cea mai răspândită frică din lume. Stresul zilnic este principalul factor declanşator

Agorafobia, termen care derivă din cuvintele greceşti agora - piaţă şi phobia - frică, utilizat iniţial pentru a desemna o teamă patologică de spaţii deschise, se defineşte prin frica de a fi singur în situaţii…




02:19, 19.08.2015

Frica de şofat, fobia neştiută care poate duce la catastrofe. Psiholog: „Are la bază o istorie bogată de accidente sau chiar amenzi de circulaţie primite”

Pentru unele persoane, teama de a şofa este atât de mare, încât numai ideea de fi la volan le produce atacuri de panică. Riscurile de a provoca un accident rutier sunt, în aceste cazuri, evaluate ca fiind copleşitor…




02:38, 15.08.2015

De ce se tem copiii de întuneric şi cum îii tratăm. Psiholog: „Televiziunea este o sursă importantă de imagini intens negative care alimentează această…

În dezvoltarea emoţională a copilului există perioade de vârstă în care frica şi anxietatea sunt prezente în mod natural.    Normalitatea fricilor    Perioada cuprinsă între 2 şi 6 ani se caracterizează…




06:19, 07.08.2015

Cum ne împiedică frica de singurătate să ducem o viaţă normală - explicaţia specialiştilor pentru această „boală“

Teama la gândul de a fi lăsat singur este trăită diferit de la caz la caz. Sunt persoane pentru care această frică este aproape paralizantă. Şi nu este vorba despre un moft, ci despre o tulburare mentală ce produce…




06:12, 05.08.2015

Cum ne fac claustrofobi traumelele copilăriei. Specialiştii explică de ce teama de spaţii înguste se moşteneşte şi ce o declanşează

Un lift aglomerat, o cameră fără ferestre, călătoria cu avionul ori metroul sau chiar o haină mai strânsă la gât sunt situaţii şi stimuli care pot declanşa claustrofobia.    “Claustrofobia se defineşte…




06:12, 30.07.2015

Cum scăpăm de inhibiţii, timiditate şi de sensibilitatea exagerată la criticile celor din jur – specialiştii explică de unde vin aceste manifestări şi…

Manifestarea unor comportamente evitante poate avea loc încă din copilărie. Timiditatea, izolarea, frica de străini şi de de tot ceea ce înseamnă nou sunt primele semne care ar trebui să dea de gândit. Fără ajutor,…




02:14, 27.07.2015

Cum te fac de nerecunoscut stresul, traumele şi hormonii. Explicaţia specialiştilor pentru instabilitatea emoţională

Cei mai mulţi dintre noi avem capacitatea funcţională de a rămâne calmi şi a menţine autocontrol emoţional chiar şi în situaţii în care se confruntă cu presiune sau stres. Pentru persoanele instabile psihic, lucrurile…




03:05, 06.07.2015

Legătura neştiută dintre culori şi psihicul nostru: roşu - incită, albastru - bun pentru meditaţie, negru - aduce depresia

Culorile, calde sau reci, ne influenţează în mod direct starea de spirit. Dacă ştim ce efecte are fiecare, purem putem profită de ele pentru a obţine mai multe emoţii pozitive, pentru a diminua senzaţia de oboseală,…




02:30, 27.06.2015

Tu chiar ştii ce e în mintea ta? Care este graniţa între suspiciune şi paranoia - sfaturile medicilor despre cum identificăm aceste tulburări

Sunt oameni care au permanent îndoieli cu privire la credibilitatea sau loialitatea prietenilor, colegilor de serviciu, partenerilor de afaceri ori la fidelitatea soţiei/soţului sau iubitei ori iubitului şi care…




02:30, 18.06.2015

De ce se spune că dragostea e oarbă şi cum explică specialiştii alegerea nepotrivită a partenerilor

  Întotdeauna limitată în timp, “orbirea” este explicabilă prin faptul că acea parte a creierului cu atribuţii de gândire critică, funcţionează diferit atunci când ne îndrăgostim. “Din punct de vedere psihologic,…




17:30, 30.03.2015

Istoria rujului, de la pigmentul cărămiziu al extractului de alge şi insecte la roşul intens din zilele noastre

Interpretată, în sensul cel mai larg, drept o nevoie a femeii de a-şi accentua sexualitatea, colorarea buzelor este obiceiul cosmetic cel mai des întâlnit. Psihologii explică foarte simplu de unde vine această…




14:03, 02.07.2014

Cum sa nu fii afectat de concediere

Angajatii din Romania se claseaza pe ultimele locuri in UE la capitolul eficienta si productivitate a muncii, potrivit unui raport al Bancii Mondiale prezentat luna aceasta la Bucuresti. Exista mai multe motive…




07:06, 02.07.2014

Frica de restructurare are vindecare. Cum să nu fii afectat de concediere

Angajaţii din România se clasează pe ultimele locuri în UE la capitolul eficienţă şi productivitate a muncii, potrivit unui raport al Băncii Mondiale prezentat luna aceasta la Bucureşti. Există mai multe motive…