Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

04:30, 22.01.2024

Ceva neobișnuit a fost observat pe Lună: urmează investigații, care vor dura săptămâni sau chiar luni întregi

Suprafața Lunii este în mare parte acoperită de praf, dar astronomii au descoperit recent câteva roci curioase care i-au nedumerit pe oamenii de știință. Spre deosebire de praful de pe Pământ, acest praf lunar…




10:45, 31.12.2023

Cel mai toxic pește vândut în România. Mulți îl consumă fără să știe ce pun, de fapt, pe masă

În ciuda popularității sale datorate prețului accesibil și lipsei de oase, peștele Pangasius, cunoscut și drept Basa, ar purta, potrivit mai multor cercetări, o serie de riscuri pentru sănătate. Pescuit într-unul…




04:45, 02.08.2023

Planetă neobișnuită la 32 de ani-lumină depărtare de Pământ

În jurul unei stele pitice roșii se află o planetă tânără ce trece prin schimbări imprevizibile, orbită cu orbită. Această planetă se află atât de aproape de steaua-gazdă încât este supusă unei explozii puternice…




06:40, 22.07.2023

Descoperire uluitoare: bucăți de metal care se fisurează și se refac fără intervenție umană

Cercetătorii au observat cum bucăți de metal se fisurează și se refac fără intervenție umană, răsturnând teorii științifice fundamentale. Dacă acest fenomen poate fi exploatat, ar putea declanșa o revoluție în…




11:50, 21.07.2023

Cel mai toxic pește vândut în România. Conține niveluri crescute de mercur

În ciuda popularității sale datorate prețului accesibil și lipsei de oase, peștele Pangasius, cunoscut și drept Basa, ar purta, potrivit mai multor cercetări, o serie de riscuri pentru sănătate. Pescuit într-unul…




08:25, 05.07.2023

Medicamente care fac bine, dar și rău, mult timp după terminarea tratamentului

Benzodiazepinele sunt asociate cu complicații neurologice pe termen lung, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Colorado, transmite Huff Post. Benzodiazepinele, medicamente prescrise în cazuri de anxietate,…




08:25, 27.01.2023

Cum ”arată” migrenele în creier

Pentru prima oara, un studiu a descoperit spatii perivasculare marite în creierul unor pacienti care sufera de migrene. „În cazul oamenilor care sufera de migrene episodice si migrene cronice, apar schimbari semnificative…




11:20, 19.01.2023

De ce are ciocolata un gust atât de bun? Procesul care se produce în momentul în care deguști prima tabletă - STUDIU

Analizând fiecare dintre pași, echipa interdisciplinară de cercetători de la Universitatea Leeds, Marea Britanie, speră că studiul va conduce către o nouă generație de ciocolată de lux, care ar avea același gust…




14:00, 06.01.2023

Un vaccin care ar putea trata și chiar preveni cancerele cerebrale

Va fi posibilă vindecarea cancerului cerebral cu ajutorul unui vaccin? Speranțele sunt legate de rezultatele prezentate de un recent studiu publicat în Science Translational Medicine , transmite HuffPost. Studiul…




08:10, 04.11.2022

Cum se dezvoltă, de fapt, creierul?

Un nou studiu prezinta un nou model neurocomputational al creierului uman care ar putea face lumina asupra modului în care creierul dezvolta abilitati cognitive complexe si ar putea avansa cercetarea în domeniul…




12:11, 06.07.2022

Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericire

Deep Longevity, împreuna cu Nancy Etcoff, de la Harvard Medical School, au publicat un articol care descrie o abordare de învatare automata a psihologiei umane si, în special, a fericirii. Autorii au folosit date…




16:05, 02.01.2022

Una dintre cele mai utile recomandări pentru noul an: site-uri de încredere pentru ştiinţă și noutăți

Ultimii doi ani, dominați de pandemie, dar și de neîncredere, au demonstrat mai mult ca niciodată importanţa cunoașterii bazate pe fapte. Știinţa şi nevoia de informare din surse de încredere au fost preferate…




18:05, 29.12.2021

Cercetătorii din Brazilia pot prezice ce politieni vor deveni corupți după felul cum votează în plen

Un model dezvoltat de cercetătorii din Brazilia poate prezice ce politicieni vor avea probleme cu legea, analizând istoricul lor de vot, scrie platforma americană de știință Eurekalert.org .  Studiul realizat de…




21:15, 26.06.2021

În sînge a fost descoperită o proteină care are legătură cu îmbătrînirea prematură

"Proteina anti-îmbătrînire" ADORA2B din eritrocite ajută la prevenirea scăderii funcției cognitive legate de vîrstă. Biologii din SUA și China au descoperit că conținutul insuficient în celulele roșii a proteinei…




08:46, 07.06.2021

Oamenii de știință raportează despre riscul apariției sindromului Guillain-Barré după COVID-19

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) a arătat că pacienții care și-au revenit din COVID-19 au o reacție a sistemului imunitar la propriile țesuturi și organe.…




13:11, 27.05.2021

Consumul alimentelor pe bază de plante la cină poate reduce cu 10% riscul de boli de inimă (studiu)

Persoanele care mănâncă prea mulţi carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi animale la cină prezintă un risc mai mare de boli cardiace în comparaţie cu cele care consumă astfel de produse la micul dejun, conform constatărilor…




21:11, 22.02.2021

Forme de viață terestră ar putea supraviețui temporar pe Marte

Unii microbi de pe Pămînt ar putea supravieţui temporar pe suprafaţa planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetători de la agenţia spaţială americană NASA şi de la Centrul Aerospaţial German…




14:56, 22.02.2021

Studiu: Forme de viaţă terestre ar putea supravieţui temporar pe Marte

Unii microbi de pe Pământ ar putea supravieţui temporar pe suprafaţa planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetători de la agenţia spaţială americană NASA şi de la Centrul Aerospaţial German…




14:06, 22.02.2021

Forme de viaţă terestre ar putea supravieţui temporar pe Marte (studiu)

Unii microbi de pe Pământ ar putea supravieţui temporar pe suprafaţa planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetători de la agenţia spaţială americană NASA şi de la Centrul Aerospaţial German…




13:50, 21.02.2021

Câmpul magnetic al Pământului a produs o catastrofă climatică în urmă cu doar 42.000 de ani / Rian Johnson va regiza viitoarea trilogie Star Wars / Teorie…

Cercetătorii de la Harvard au o nouă teorie despre cauza dispariției dinozaurilor. Oamenii de știință de la prestigioasa universitate americană au propus o nouă teorie care ar putea explica originea corpului spațial…




01:35, 10.10.2020

Oamenii de ştiinţă au descoperit beneficiile cacao

Oamenii de știință de la Universitatea Halle-Wittenberg și de la Institutul Max Rubner au descoperit că produsele, care conțin cacao sînt una din sursele de vitamina D2. Raportul corespunzător este publicat pe…




20:10, 06.09.2020

Oamenii de știință au confirmat cea mai rea consecință a catastrofei climatice

Schimbarea nivelului oceanului planetar în viitorul apropiat va duce la apariția mai multor și mai puternice furtuni. Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie și Institutul Meteorologic…




13:25, 21.08.2020

Copiii, extrem de contagioși la COVID-19! Întoarcerea în școli, pericol masiv de infecții!

În cel mai cuprinzător studiu asupra pacienților pediatrici până în prezent, cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts (MGH) și Mass General Hospital for Children (MGHfC) au furnizat date care arată că…




22:55, 09.08.2020

Smartphone-ul epuizează resursele intelectuale ale creierului

Oamenii de știință au efectuat un studiu care a arătat cum utilizarea zilnică a smartphone-ului afectează creierul. Specialiștii de la Universitatea Rutgers din SUA au aflat că utilizarea telefonului mobil epuizează…




09:36, 02.03.2020

Copiii concepuţi prin fertilizarea in vitro, risc mai mare de mortalitate în primele săptămâni de viaţă

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro (FIV) au un risc mai mare de mortalitate în primele săptămâni de viaţă în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul…




21:32, 14.01.2020

Un parazit care îi face pe şoareci neînfricaţi în faţa pisicilor ar elimina şi alte anxietăţi (studiu)

Un parazit comun la pisici poate elimina teama de feline a şoarecilor infectaţi, însă această deturnare a creierului, care poate conduce la o atracţie fatală pentru rozătoare, alungă totodată şi alte anxietăţi,…




08:36, 02.01.2020

Dezastre naturale în Europa: Pronosticul oamenilor de știință

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik, Doina Crainic. După cum au prezis oamenii de știință de la Universitatea Groningen și de la Universitatea Utrecht din Olanda, curentul marin al Atlanticului de Nord, care este o extensie…




21:39, 15.12.2019

Șocant: De ce este periculos somnul din timpul zilei

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Persoanele care dorm în timpul zilei sau nouă sau mai multe ore noaptea au un risc sporit de a suporta un accident vascular cerebral. La această concluzie, au ajuns oamenii de știință…




04:21, 24.10.2018

Dezvăluire: Medicii au identificat cum să prelungească viaţa pacienţilor cardiaci

Persoanele care au supravieÈ›uit unui atac de cord, ischemiei sau accidentului vascular cerebral nu ar trebui să stea în nemiÅŸcaÅ£i, ci să facă câteva miÈ™cări la fiecare 20 de minute pentru a-È™i maximiza…




17:04, 23.10.2018

Dezvăluire: Medicii au identificat cum să prelungească viaţa pacienţilor cardiaci

Persoanele care au supraviețuit unui atac de cord, ischemiei sau accidentului vascular cerebral nu ar trebui să stea în nemişcaţi, ci să facă câteva mișcări la fiecare 20 de minute pentru a-și maximiza șansele…