Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

08:11, 06.01.2021

Etnologul Camelia Burghele, despre Bobotează: „Ziua în care se deschide cerul şi oamenii buni se pot apropia de divinitate”

Sărbătorile de iarnă au ajuns la final, zilele de Bobotează şi Sfântul Ioan marcând sfârşitul lor. Ajunul Bobotezei este considerată prima zi de post negru din an, în care nu se mănâncă şi nu se bea nimic, fiind…




02:40, 02.05.2015

Povestea neştiută a pâinii, singurul aliment din rugăciunile creştine. Mituri ciudate despre darul de la Dumnezeu, care nu se aruncă niciodată

”Pâinea noastră cea de toate zilele” face parte din hrana zilnică de mii de ani. Nutriţionistul Marius Călinici spune că, pe teritoriul locuit acum de români, principala cereală cultivată era meiul, o cereală nepanificabilă,…




12:48, 31.12.2013

Farmecul pierdut al sărbătorilor din Sălaj. Cum petreceau, pe vremuri, tinerii de Anul Nou

Etnologul Camelia Burghele spune că un astfel de eveniment era "vergelul", prima petrecere cu joc organizată după terminarea postului şi începutul "câşlegilor", în seara de Anul Nou sau la Bobotează, sau, în unele…




12:21, 17.12.2013

Cum a evoluat simbolul Crăciunului: De la împletiturile din trestie, nadă sau pănuşi, la brazii scumpi de pieţe

Etnologul Camelia Burghele povesteşte că, iniţial, în cultura românească, bradul avea semnificaţii legate de naştere, nunţi şi înmormântări. Abia mai târziu, adică în urmă cu aporximativ un secol, bradul a devenit…