Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

12:00, 02.02.2024

Care este pluralul cuvântului „mazăre”. Cei mai mulţi dintre români nu ştiu

Limba română este una extrem de complexă, greu de învățat, care dă bătăi de cap chiar și vorbitorilor nativi. Facem greșeli deseori, fie că ne place să recunoaștem sau nu. Printre cele mai întâlnite sunt formele…




07:40, 02.02.2024

Sărbătoare 2 februarie. Întâmpinarea Domnului: zi mare a ortodoxiei, cruce roșie în calendar

OrtodoxeÎntâmpinarea DomnuluiGreco-catoliceÎntâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în TempluRomano-catoliceÎntâmpinarea Domnului; Sf. IoanaÎntâmpinarea Domnului, praznic împărătesc cu dată fixă, este sărbătorită…




13:50, 01.02.2024

Cuvântul din limba română care are cea mai ciudată formă de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corectă

Nu este un termen complex, dificil, ce să îi pună în încurcătură pe vorbitorii limbii noastre, în ceea ce privește sensul pe care îl are, dar foarte puțini ar putea da un răspuns dacă ar fi întrebați cum se spune…




12:50, 01.02.2024

Care este pluralul cuvântului călimară. Mulți români folosesc forma greșită

Limba română este una extrem de complexă, care dă bătăi de cap chiar și vorbitorilor nativi. Are o mulțime de reguli dificile și cuvinte care mai de care mai ciudate, pe care mulți le pronunță greșit. Unul dintre…




10:55, 01.02.2024

Care este pluralul cuvântului ”sindrom”. Greșeala făcută de mulți români

Limba română este extrem de frumoasă, dar gramatica poate crea o mulțime de probleme chiar și pentru vorbitorii nativi. În ceea ce privește formarea cuvântului la forma de plural, mulți români fac mari greșeli.…




08:25, 01.02.2024

GEOMETRIA CUVÂNTULUI – Ecaterina PETRESCU BOTONCEA – Două semne de februarie…

1.Întrebările Ilincuței…      Dacă sufletul este parte din respirația lui Dumnezeu, așa cum îmi spui, atunci ce este sufletul pereche? Este sufletul cu care te împerechezi la un dans? Ce să zic, Ilincuța? Poate…




17:05, 31.01.2024

Ce înseamnă cuvântul becisnic, de fapt. Puțini oameni îl folosesc, are mai multe sensuri negative

Este posibil să uiți unii termeni din limba nativă, chiar și ca adult. Dar cum și de ce se întâmplă acest lucru este un subiect complex. Playtech Știri îți aduce în atenție un cuvânt pe care foarte puțini oameni…




14:11, 31.01.2024

Programul liturgic al Inaltpreasfintitului Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, in perioada 1-5 februarie 2024

Iata unde va sluji Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, in perioada 1 5 februarie 2024 Joi, 1 februarie de la ora 7.30, va savarsi Sfanta Liturghie la manastirea Dervent, apoi va oficia…




00:20, 31.01.2024

Când a fost folosit prima oară cuvântul „robot”. Vei fi surprins! Vine din cehă şi înseamnă ‘muncă silnică’

Este un cuvânt cu care suntem deja obișnuiți, ce descrie dispozitive pe care le folosim zi de zi. Cu toate că pare un termen intrat recent în vocabularul oamenilor, realitatea îi va surprinde pe mulți. Află, din…




20:15, 30.01.2024

Ce se întâmplă cu biletele românilor pentru EURO 2024? Răzvan Burleanu a luat cuvântul: „E ceea ce pot să vă confirm astăzi”

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a vorbit în conferința-maraton de la finalul Comitetului Executiv și despre problema care-i supără în acest moment pe fanii români: tentativa eșuată de…




19:45, 30.01.2024

Care este pluralul cuvântului „cărămidă”. Mulţi spun greşit

Cine ar fi crezut că un termen banal, ce descrie un element prezent în aproape toate clădirile în care intrăm, poate da bătăi de cap unui număr foarte mare de români? Tu știi care este pluralul cuvântului „cărămidă”?…




13:15, 30.01.2024

Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens. Ce însemna „locaţie” înainte

În vocabularul limbii române există anumite cuvinte pe care oamenii le foloseau cu sensuri greșite, în vorbire, dar și în scris. Puțini știu că un termen pe care îl utilizăm destul de des acum avea în urmă cu ani…




08:10, 30.01.2024

„Sunt un liberal în adevăratul sens al cuvântului, cred în economia de piaţă, cred în drepturi şi libertăţi civile”. Interviu cu viceprimarul Ruben Laţcău…

Viceprimarul Ruben Laţcău este considerat „omul dur”, chiar rău din primărie. De unde această „reputaţie”? Ce relaţie are cu primarul Dominic Fritz? Dar cu angajaţii primăriei şi consilierii locali? Ce a schimbat…




13:56, 29.01.2024

Care este pluralul cuvântului vrabie. Mulți oameni folosesc forma greșită

Sub semnul întrebării al diverselor provocări lingvistice, pluralul cuvântului vrabie generează adesea confuzie. Care este pluralul cuvântului vrabie?. Este o întrebare aparent ușoară, dar răspunsul poate surprinde…




12:20, 29.01.2024

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ‘patetic’. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate

Un termen considerat banal, pe care îl spunem și îl întâlnim foarte des, dar care este folosit greșit de foarte mulți români. Află, din rândurile de mai jos, ce înseamnă, de fapt, cuvântul „patetic”. Cum am fost…




21:30, 26.01.2024

Care este forma corectă de plural a cuvântului „ulei". Se numără printre cele mai dese greșeli din limba română

Știm cu toții că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Foarte probabil, și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune…




09:50, 26.01.2024

Cuvântul din limba română pe care puțini oameni îl mai cunosc: ce înseamnă "lipideu"? 

“În literatura română, regionalismele sunt folosite de scriitori în scop artistic, ele sunt o permanentă sursă de îmbogăţire a limbii literare. Utilizarea lor cu măsură şi măiestrie este admisă, chiar recomandabilă,…




02:05, 26.01.2024

Ce înseamnă cuvântul 'șpagă' și cum a apărut acesta în limba română! Foarte puțină lume cunoaște etimologia acestuia

Ce înseamnă cuvântul 'șpagă' și cum a apărut acesta în limba română! Foarte puțină lume cunoaște etimologia acestuiaLimba română este plină de surprize, mai ales în ceea ce privește etimologia și proveniența cuvintelor.…




18:40, 25.01.2024

Cuvântul relativ simplu, dar pe care aproape toți românii îl folosesc greșit. Tu știi când se utilizează și în ce context?

Un cuvânt relativ simplu, folosit deseori în vorbire de români, are un înțeles puțin cunoscut acestora. Mulți sunt cei care îl folosesc în mod greșit, pentru a face referire la opțiunea potrivită într-o decizie,…




14:00, 25.01.2024

Cuvântul din limba română de care puţini mai au habar. Ce înseamnă ‘becheș’. Tu ai auzit de el?

Limba română este plină de surprize și îi pune în dificultăți chiar și pe unii vorbitori nativi. Este imposibil să cunoaștem sensul chiar tuturor cuvintelor, mai ales al celor care nu sunt folosite atât de des…




09:55, 25.01.2024

Cum se spune corect "sandviș", "sendviș" sau "sandvici". Cei mai mulți români folosesc varianta greșită a cuvântului

Chiar dacă este o gustare rapidă, delicioasă și o putem face cum dorim noi, puțini știu cum se pronunță, de fapt. Preparat în special dimineață, și este luat la școală, la muncă sau chiar în călătorii. Știm că…




08:30, 25.01.2024

GEOMETRIA CUVÂNTULUI – Ecaterina PETRESCU BOTONCEA – Miresmele începutului

   Pentru că suntem ființe gânditoare, ne întrebăm mai toată viața, buimaci: încotro? Dar mai există o întrebare care ne frământă: dincotro? Cele două picioare împreună cu o coloană vertebrală ne asigură statura…




11:05, 24.01.2024

311 ani de la nașterea lui Frederic cel Mare

Prusia. Cuvântul indică o țară, dar și mai puternic evocă o stare de spirit: severitate, militărie, disciplină, ordine, masculinitate – unele dintre cele mai bune, dar și printre cele mai rele lucruri pe care lumea…




10:11, 24.01.2024

Care e forma corectă de plural a cuvântului gheață. Mulți români fac greșeala asta

Una dintre cele mai frecvente greșeli gramatice făcute de români este folosirea cuvintelor în forma lor de plural. Mulți folosesc acest cuvânt des, mai ales în timpul iernii, însă nu toți cunosc forma corectă de…




18:05, 23.01.2024

Cuvântul unic din limba română care are 21 de litere și în care nu există două consoane consecutive. Ai auzit de el?

Limba română este plină de mici trucuri magice. Unul dintre ele este cuvântul format din 21 de litere, ce nu prezintă în alcătuirea lui două consoane consecutive. Ai auzit vreodată de el? Află în rândurile de mai…




16:06, 23.01.2024

Predoiu, după întâlnirea cu sindicatele: „Nu este vorba despre un protest în MAI”

„S-a discutat aproximativ două ore şi mai bine. Nu s-a pronunţat cuvântul protest pe parcursul acestor discuţii. Deci sunt precis în ceea ce vă spun. Nu s-a pronunţat cuvântul protest. A fost o discuţie despre…




20:45, 22.01.2024

Ce înseamnă cuvântul ‘struț’ pentru ardeleni, de fapt. Nu are legătură cu pasărea

Cine ar fi crezut că un cuvânt simplu, banal, poate da multor români bătăi de cap? Totul depinde de locul din care vine persoana cu care vorbim. Află, din rândurile de mai jos, ce înseamnă cuvântul ‘struț’ pentru…




19:36, 22.01.2024

Care este forma corectă de plural a cuvântului "succes". Nu mulți români știu

De-a lungul timpului, poate și tu ai observat faptul că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Este posibil ca și tu să fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă…




12:55, 22.01.2024

Ce înseamnă semit

Semitismul este un concept complex, care acoperă o paletă largă de aspecte care se obicei sunt strâns legate de istorie, cultură, limbă și identitate. În același timp, semitismul reprezintă un reper important al…




10:35, 22.01.2024

Musacaua, din Orient în Balcani

Cuvântul moussaka derivă din arăbescul musaqqâ, ceea ce ni se spune că înseamnă “umezit”, înmuiat, și pare să aibă legătură cu sosul de roșii folosit la preparare. În limba română, denumirea a ajuns pe filieră…