Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cuvântul din limba română pe care puțini oameni îl mai cunosc: ce înseamnă "lipideu"? 

Publicat:
Cuvântul din limba română pe care puțini oameni îl mai cunosc: ce înseamnă

“In literatura romana, regionalismele sunt folosite de scriitori in scop artistic, ele sunt o permanenta sursa de imbogatire a limbii literare. Utilizarea lor cu masura si maiestrie este admisa, chiar recomandabila, dar abundenta lor poate dauna valorii artistice”, sustine prof. Univ. dr. , de la Facultatea de Litere din Oradea.Pe langa cuvinte de origine latina, graiul ardelenesc este bogat in cuvinte imprumutate din limba maghiara.  Contactului indelung intre cele doua popoare a dus la influente lingvistice reciproce in lexic, si in mica masura, in formarea cuvintelor.Regionalisme…

Citeste articolul mai departe pe realitatea.net…  

Sursa articol si foto: realitatea.net


Stiri pe aceeasi tema

Cuvantul din limba romana care da mari batai de cap. Cei mai mulți habar nu au ce inseamna

13:45, 18.04.2024 - Știi ce inseamna verbul „a abhora”? Este cuvantul din limba romana pe care mulți conaționali nu știu cum și cand sa il foloseasca, fiindca nu ii cunosc sensul. Ce explicații gasim in dicționare. Relația dintre societate și limba Limba nu este doar o cale de a comunica, ci și o componenta a culturii…

Cuvantul din limba romana care este cel mai cautat in Dex in ultimii 15 ani. Mulți il folosesc, dar este mereu in top

18:45, 14.03.2024 - O radiografie cu rezultate neașteptate a dezvaluit care este cuvantul din limba romana care este cel mai cautat in Dex in ultimii 15 ani. Cu toate ca nu este vorba de un termen de specialitate sau unul intrat recent in vocabular, fiind folosit de oameni foarte des, apare mereu in topul cautarilor. Un…

Cuvantul banal din limba romana pe care cei mai mulți oameni il scriu greșit. Care este forma corecta, de fapt

14:36, 14.03.2024 - Mulți romani folosesc acest termen greșit, fara sa știe ca atat Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX), cat și Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM) nu il prezinta ca fiind o varianta acceptata in vocabular. Afla in continuare despre ce cuvant este vorba și cum se utilizeaza…

De unde vine expresia „a-si aprinde paie in cap”. Legatura cu turcii

22:06, 16.02.2024 - Limba romana are multe curiozitați neștiute de mulți dintre vorbitorii sai. Un astfel de exemplu este expresia „a-si aprinde paie in cap”. Toata lumea a auzit-o, insa foarte puțini sunt cei care cunosc radacinile acestei sintagme. Expresia are legatura cu turcii. Multe expresii din limba romana au radacini…

Cel mai lung cuvant din limba romana care are o singura silaba. Conține 8 litere, ai auzit de el?

10:10, 11.02.2024 - Limba romana este extrem de complexa, interesanta și foarte complicata. Are o mulțime de reguli interesante, de care trebuie sa ținem cont pentru a vorbit cat mai corect. Cel mai lung cuvant dintr-o silaba In lumea fascinanta a limbii romane, intalnim adesea cuvinte care ne provoaca imaginația și ne…

Cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de 6 ori. Sigur l-ai folosit macar o data

20:30, 10.02.2024 - Poți spune care este cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de șase ori? Nu este un termen special, face parte din vocabularul nostru de zi cu zi, l-ai folosit sau auzit, cu siguranța, macar o data in viața. Un termen inedit Limba romana este una dintre cele mai complexe […]…

Ce inseamna, de fapt, cuvantul „facilitati”? Mai toti romanii il folosesc gresit, nu este sinonim cu „dotari”

14:10, 02.02.2024 - Este un termen ce, in ultimii ani, a capatat, pentru foarte mulți vorbitori de limba romana, un sens ce nu are vreo legatura cu modul in care este definit in dicționare. Afla, din randurile de mai jos, ce inseamna, de fapt, cuvantul „facilitati”. O confuzie facuta de tot mai mulți romani Limba romana…

Ce inseamna cuvantul becisnic, de fapt. Puțini oameni il folosesc, are mai multe sensuri negative

17:05, 31.01.2024 - Este posibil sa uiți unii termeni din limba nativa, chiar și ca adult. Dar cum și de ce se intampla acest lucru este un subiect complex. Playtech Știri iți aduce in atenție un cuvant pe care foarte puțini oameni il mai folosesc in exprimare. Este vorba despre termenul „becisnic”. Care sunt sensurile…


Ce parere ai despre aceasta stire?