Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

12:40, 25.07.2022

Cum au furat bulgarii moaștele Sfântului Dumitru din Dealul Mitropoliei (București) în 1918

Dintre multele evenimente care au tulburat viața locuitorilor Bucureștiului în perioada de ocupație germană a orașului în Primul Război Mondial (decembrie 1916-noiembrie 1918), episodul când bulgarii au furat moaștele…




07:05, 30.04.2022

Istoria, altfel: Cum au ajuns micii un simbol al României!

Românii sunt fanii micilor – acesta este adevărul adevărat! Astfel încât, ne place nu ne place, micii rumeniți și frăgeziți pe grătare – mai ales de 1 Mai, au ajuns un simbol al României! Și grătarul însuși s-ar…




05:00, 24.01.2022

Aici a fost ales Cuza: Hotel Concordia din București, uitatul loc al Unirii Principatelor Române, o să renască!

„Clădirea din Bucureşti în care s-a făcut Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, stă să se dărâme de ani buni. Aceiaşi aleşi care se dănţuie la Iaşi, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă…




00:05, 30.07.2020

Doi ziariști, o carte de bucate și un premiu internațional

Băcăuanca Simona Lazăr – scriitor, jurnalist, editor, antropolog culinar și istoric al literaturii gastronomice din România – se numără printre laureații 25th Gourmand World Cookbok Awards 2020. Volumul „Rețete…




16:52, 11.02.2019

Parlamentar PSD, atacuri la adresa lui Iohannis și discurs anti-UE : Stăpânii noștri doresc a ne ține ca pe niște căței, cu nasul în rahat - VIDEO

Constantin Bacalbașa, deputat PSD, a declarat, intr-un interviu pentru TV Galați, că România este "magarul de povară al UE", susținând că "stăpânii noștri" doresc a ne ține "ca pe niște căței care trebuie subordonați,…




16:18, 05.12.2018

Lecția de modestie pragmatică a lui Ion C. Brătianu

Contemporanii au trudit din greu să explice îndelungata și autoritara domnie a lui Ion C. Brătianu în zorii României moderne. Constantin Bacalbașa se oprește, în Bucureștii de altădată, la două dintre politicile…




23:33, 28.11.2018

Cristoiu dezvăluie secretul 'lungei guvernări' a unui important premier român

Într-o adevărată lecție de istorie, jurnalistul Ion Cristoiu dezvăluie care au fost ingredientele care au făcut ca România să fie condusă de unul dintre cei mai importanți prim-miniștri din istoria sa o perioadă…




07:43, 22.11.2018

Grand Hotel du Boulevard, la Bulevard! (II)

Constantin Bacalbașa scrie că, la începutul Secolului XX, salonul de marmură de la “Grand Hotel du Boulevard” ajunsese fieful deputaților liberali nemulțumiți de conducerea partidului. Pentru că aceștia se strângeau…




12:12, 08.02.2018

„100 de ani de România” – Campanie lansată de PENNY Market și dedicată Centenarului

REWE România lansează campania „100 de ani de România” dedicată Centenarului Marii Uniri, continuarea firească a conceptului „de România”, lansat anul trecut. Cu această ocazie, compania a inițiat republicarea…




09:32, 03.02.2018

Cine a introdus COASTELE de VIȚEL în BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ

Rețeta după care se gătesc coastele de vițel la cuptor a fost publicată în “Dictatura gastronomică - 1501 feluri de mâncare” a lui Constantin Bacalbașa, carte despre care Păstorel Teodoreanu spunea că este "un…




11:56, 29.12.2017

REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Borș cu pește și Crap delicios de Nissa

    În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Borş cu peşte''…




15:09, 12.12.2017

Cea mai delicioasă rețetă DE POST! Ingredientul secret cu care prepari cei mai delicioși cartofi

Pentru că suntem în plin post al Crăciunului, iată o rețetă veche de ''Cartofi de post'', publicată în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'', în anul 1935, cu o prefață de Constantin Bacalbașa.




04:40, 12.12.2017

Aberaţiile ocupaţiei germane din Primul Război Mondial. De ce au interzis nemţii fabricarea cozonacului şi au impus declararea sticlelor goale

Potrivit scriitorului Constantin Bacalbaşa, ocupaţia germană din Primul Război Mondial a fost una dintre cele mai aspre ocupaţii din istoria României, populaţia autohtonă fiind să să se supumă la o sumedenie de…




00:06, 29.09.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă piurea de vânat și Omleta gospodinei

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Supă piurea de vânat'' și ''Omleta…




00:02, 08.09.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Măruntae de curcan cu zarzavat și Salată de castraveți

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Măruntae de curcan cu zarzavat''…




00:05, 18.08.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Porcul în miez de pâine și Sufleu cu caise

    În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Porcul în…




08:14, 02.06.2017

Crap la cuptor, rețeta lui Radu Odobescu (publicată în „Dictatura gastronomică” a lui Constantin Bacalbașa)

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica"....




00:08, 26.05.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pâine de țelină și Patru-sferturi

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Pâine de țelină'' și ''Patru-sferturi'',…




00:05, 06.05.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Varză gratinată și Salată cu carne

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Varză gratinată'' și ''Salată…




10:17, 23.04.2017

Rețete regale. Înăbușita Coasta de Argint

Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea costa cam scump. Aflata de mine in volumul Dictatura gastronomica, a lui Constantin Bacalbasa,…




10:27, 13.04.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Spanac cu miel și Placinta cu branza

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Spanac cu miel'' și…




14:13, 30.03.2017

Nu știi ce să prepari la prânz? Ciuperci cu vin alb, o REȚETĂ DE POST de te lingi pe degete

În cadrul unei rubrici speciale, Agerpres prezintă rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate.  Pentru că ne aflăm în perioada postului , rețeta de ''Ciuperci cu vin alb'', publicată în…




00:02, 24.03.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cartofi de post și Ochiurile franceze

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Cartofi de post'' și ''Ochiurile…




00:03, 04.03.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supa franceză cu tomate și Crap rasol special

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Supa franceză cu tomate'' și…




08:57, 13.02.2017

Rețete românești. CEAPĂ ÎNĂBUȘITĂ

„Dictatura gastronomica" - tomul culinar al lui Constantin Bacalbasa, jurnalistul si gurmandul -, chiar daca nu abunda in retete romanesti, aloca totusi un spatiu generos acestora. Ca unul care-a calatorit pr...




07:03, 11.02.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salata de sardele (anchois) și Supa de tapioca

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Salata de…




00:03, 21.01.2017

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Laptuci cu zeamă și Mere pe pâine

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Laptuci cu zeamă'' și ''Mere…




00:18, 11.01.2017

Rețete românești. TOCANA VEGETARIANĂ a lui Bacalbașa

In introducerea la celebra sa carte de bucate "Dictatura gastronomică", jurnalistul, memorialistul şi scriitorul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei feluri de regimuri: cel vegetarian, cel...




13:22, 25.12.2016

Crăciunul ilustrat şi comentat în presa românească a anilor 30-40. De la desene de Victor Ion Popa, la întâmplările de tinereţe ale lui Constantin Bacalbaşa…

În Gazeta Municipala, organ saptamânal de informatie si critica edilitara, în numarul din 20 decembrie 1936, pe prima pagina a fost publicat un desen de Victor Ion Popa, "Darul pe care Mos Craciun îl aduce consilierilor",…




00:04, 23.12.2016

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Purcel cu varză acră și Frigăruile Aghiuță

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Purcel cu varză acră'' și ''Frigăruile…