Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

08:06, 19.06.2023

Ce se întămplă cu contraofensiva Kievului. Cum încearcă ucrainenii să spargă frontul, cum se apără rușii. De câte rezerve dispune Putin

Începutul unei activități nu e niciodată greu. Greu e să menții lucrurile în mișcare. Strategii ucraineni cunosc, cel mai probabil, această idee a fostului general prusac și teoretician al războiului Carl von Clausewitz,…




09:40, 17.04.2023

Cum a reușit Niccolò Machiavelli să gestioneze afacerile militare ale Florenței având doar 29 de ani

Analiza relației dintre război și gândire în scrierile lui Niccolò Machiavelli: „Oamenii trec de la o ambiție la alta; mai întâi caută să se protejeze pe ei înșiși împotriva atacurilor, apoi îi atacă pe ceilalți.”…




09:55, 25.03.2023

Armata rusă și-a pierdut iremediabil capacitatea de luptă/ Analiza unui fost comandant de regiment de tancuri britanic

Strategul militar din secolul al XIX-lea Carl von Clausewitz descria războiul ca fiind „tărâmul incertitudinii”. În Ucraina, războiul este învăluit într-o ceață care devine din ce în ce mai densă, scrie într-un…




13:51, 07.03.2023

De ce NU reușesc rușii să cucerească Bahmutul. Explicația unui general de top american: "Încalcă un principiu fundamental al războiului"

„La începutul invaziei rusești am notat că armata rusă încălca fiecare dintre cele 9 principii ale războiului. Acum, la Bahmut, cu lipsa de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin ei par să încalce…




11:40, 07.03.2023

Fostul comandant al trupelor americane în Europa explică de ce rușii nu reușesc să cucerească orașul Bahmut: „Încalcă fiecare dintre cele 9 principii…

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că Rusia încalcă unul dintre principiile fundamentale ale războiului în tentativa sa de a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei,…




15:06, 18.02.2023

Lumini şi umbre la Berlin (I)

În a doua jumătate a lunii aprilie a anului 1945, când armatele sovietice au dezlănţuit operaţiunea de cucerire a Berlinului, ce avea să fie şi ultima din seria încleştărilor majore din timpul celui de-Al Doilea…




16:45, 17.05.2022

De ce Războiul din Ucraina nu poate avea învingători

Pentru a înțelege ce fel de război se dă în Ucraina trebuie să ne întoarcem la Carl von Clausewitz, părintele strategiilor militare. Generalul prusac susținea că războiul este practic nelimitat în varietate, complex…




04:30, 18.01.2022

Criza ucraineană şi comparaţiile cu criza rachetelor din Cuba. Analişti din SUA: Putin nu este Hruşciov, iar Biden nu este Kennedy

Carl von Clausewitz, celebrul strateg militar prusac din secolul al XIX-lea, scria că „războiul nu este decât o continuare a politicii cu alte mijloace”. Politica externă a lui Vladimir Putin se bazează pe afişarea…




09:10, 12.10.2021

Klaus Iohannis își pregătește cariera de scenarist de filme de categoria C

Felul în care președintele a amorsat, inițial prin Florin Cîțu această criză și desemnarea fără nicio șansă a lui Dacian Cioloș ca premier, ne arată un conducător care a ajuns la apogeul seriei sale de soluții…




07:05, 17.03.2021

Turismul de vaccinare, varianta românească pentru relansarea HORECA

Autoritățile au transformat city-break-ul în vaccin-break-ul. HORECA primește o șansă nerostită de a renaște, pentru că românii circulă frenetic pentru a-și salva viața, scrie într-un comentariu în Libertatea,…




17:15, 13.08.2020

Lecturi de weekend: Despre marea strategie de Stelian Țurlea

Autor:  Stelian ȚURLEA John Lewis Gaddis este profesor de istorie la Yale University și directorul fondator al Brady‑Johnson Program in Grand Strategy. A publicat mai multe cărți foarte căutate, între care foarte…




07:57, 18.05.2020

Ce titluri sunt în vogă în această vară? Marii actori s-au pus cu burta pe carte

Carte-eveniment: Vocabularul european al filosofiilor, volum coordonat de Barbara Cassin, filolog și filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie și director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona,…




13:28, 07.12.2018

Generalul Constantin Scărișoreanu - Un erou uitat pe nedrept

Viața este de multe ori presărată cu rivalități, gelozii și ingratitudini; din păcate, și între militari, indiferent de armatele pe care le-au servit – exemplele von Clausewitz sau Liddell Hart fiind semnificative…




13:34, 06.11.2018

Intrarea României în Marele Război: o „nuntă” a națiunilor și câteva milioane de înmormântări

Succesiunea de evenimente care a condus către Primul Război Mondial pare inspirată mai puțin de manualele de război sau de teorie politică ‒ ale unor Sun Tzu, Machiavelli, Giovanni Botero sau von Clausewitz ‒ și…




22:24, 09.05.2017

Calatori straini prin Dobrogea (CIV) - Clausewitz (Danemarca)

Diplomatul danez Clausewitz a fost numit in 1824 consilier la legatia Danemarcei din Imperiul Otoman. In drumul spre Constatinopol Istanbul, el a strabatut Tara Romaneasca si sudul Dobrogei otomane, parte a eyalet…




12:58, 22.08.2016

Marea Strategie a României. Suntem capabili să o elaborăm? Nu cumva o facem degeaba, dacă nu o putem aplica?

Liderii politici din toată lumea au fost făcuţi responsabili de criza economică, de lipsa de reglementare adecvată, prevenire sau sancţionare a elitei financiare direct răspunzătore, ba chiar de conivenţă şi pactizare…




12:39, 22.08.2016

Nevoia de a reveni la fundamentele marii politici în perioade de turbulenţă: Marea Strategie a României

Liderii politici din toată lumea au fost făcuţi responsabili de criza economică, de lipsa de reglementare adecvată, prevenire sau sancţionare a elitei financiare direct răspunzătore, ba chiar de conivenţă şi pactizare…




20:58, 04.07.2016

Tinerii europeni, prinși într-un nou tip de război. Cum devine „Dividere et Impera” principiu de acţiune pe scena Uniunii Europene

Este sau nu este violenţa actuală război? Ce a devenit războiul? Astăzi, se preferă din ce în ce mai mult noţiunea sau conceptul eufemistic de criză în loc de război. Clausewitz definea războiul ca fiind o „continuare…




16:24, 04.07.2016

Tinerii europeni, prinşi într-un nou tip de război. Cum devine „Divide et impera“ principiu de acţiune pe scena UE

Generalul prusac Carl von Clausewitz definea războiul ca fiind o „continuare a politicii prin alte mijloace“, adică o etapă necesară a presiunii fizice cu scopul de a-l readuce pe adversar la masa negocierilor…




13:06, 29.06.2015

Câştigătorul concursului 30 de ani de Discovery

Pe 17 iunie, Discovery a sărbătorit 30 de ani de când vizionarul John Hendricks a înființat compania, în 1985. Cu această ocazie, Discovery a lansat un concurs, dar şi o aplicaţie pe Facebook, denumită Curiosity…




11:00, 11.11.2014

Războiul ca formă a ideologiei moderne a elitelor mesianice

Războiul ca formă a ideologiei moderne a elitelor mesianiceFoto: conflictmanagement.ruUrmăriți rezultatele alegerilor din Ucraina și România? De ce?- Da, foarte atent, pentru că de aceste rezultate depinde situația…




15:39, 20.08.2014

Cine este jurnalistul american decapitat de islamisti - a mai fost rapit o data

Cand reporterul de razboi James Foley, decapitat de islamisti, nu scria pentru Global Post, nu relata pentru AFP sau alte retele mari de televiziune americane, obisnuia sa mai publice texte pe blogul sau intitulat…




13:57, 17.12.2013

Politica USL: continuare a hoţiei cu alte mijloace.

Noile amendamente la Codul Penal au impartit legal, nu numai de facto, Romania in doua categorii de cetateni: unii, cateva mii de alesi (parlamentari, primari, consilieri), pot lua mita cu impunitate; ceilalti,…




19:10, 26.04.2012

Clausewitz şi filele din revolverul lui Ponta.

Te asteptai ca dupa declaratiile iresponsabile ale deputatului PSD Adrian Solomon, care ii prevesteau premierului Mihai Razvan Ungureanu soarta lui Aldo Moro, un strigat de lupta sa iasa de la indignatii de serviciu…