Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

08:40, 24.05.2022

GastroArt: Pesmeti cu nuci (reteta interbelica)

Se face un aluat din 200 gr. faina, 200 gr. nuci trecute prin masina, 200 gr. zahar, 2 oua intregi si un galbenus, coaja rasa si zeama dela o lamaie. Se framanta bine. Se intinde o foaie de frac12; grosime, se…




14:30, 20.05.2022

GastroArt: Sos de rom (reteta interbelica)

Se freaca intr un castron 4 galbenusuri de ou cu 100 gr zahar binede tot pana se albeste si se face ca o crema. Se adauga 2 cesti de lapte fierbinte, cate putin odata, mestecand mereu pe marginea masinei pana se…




12:35, 19.05.2022

GastroArt: Prajitura cu nuca (reteta interbelica)

1 cana lapte, 1 cana gris, 1 cana nuca se amesteca seara si dimineata si se fac doua foi de tort, una de jos si una deasupra. Se vine umplutura cu crema alba.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica…




14:15, 11.05.2022

GastroArt: Paine de albus (reteta interbelica)

Se bat 12 albusuri spuma cu un pahar de zahar pisat. Se adauga un pahar de faina si un pahar de nuci amestecate cu stafide. Se toarna compozitia intr o forma dreptunghiulara unsa cu unt si presarata cu faina. Se…




09:20, 10.05.2022

GastroArt: Pesmeti cu unt (reteta interbelica)

Se face una aluat din 350 gr. faina, 250 gr. unt proaspat, 150 gr. zahar, 2 galbenusuri, putina coaja rasa de lamaie.Se intinde o foaie cam de frac12; cm. groasa si se taie cu diferite forme.Se ung cu albus batut…




11:50, 08.05.2022

GastroArt: Pesmeti cu smantana (reteta interbelica)

Se face un aluat mai tare dintr un pahar de unt topit, un pahar de smantana, 2 3 linguri de zahar si faina cat cere.Se framanta bine, se intinde o foaie ceva mai groasa ca de taietei, se taie cu diferite forme,…




07:55, 06.05.2022

GastroArt: Chiftele cu sos de rosii (Reteta Interbelica)

Se face tocatura ca mai sus formand chiftele rotunde ce se dau in faina si se prajesc in untura. Se pun intr o cratita. Se face un sos dr rosii care se toarna deasupra. Se lasa sa dea vreo doua clocote la foc mic.Dintr…




14:40, 24.04.2022

GastroArt: Mancare de dovlecei (Reteta Interbelica)

Se curata dovleceii ca mai sus. Se inabuse intr o cratita cu putin unt. Se face un sos din doua cepe taiate marunt si ingalbenite in unt, un praf de faina, o lingura de bulion, putina zeama de carne. Se pun dovleceii,…




14:05, 23.04.2022

GastroArt: Salata de ficat (reteta interbelica)

Ficat de vitel fiert si racit se da prin masina de tocat impreuna cu o franzeluta muiata in lapte. Se freaca apoi cu unt de lemn, foarte putina ceapa tocata, sare si piper.Se aseaza pe farfurie ca icrele. Se garniseste…




08:26, 22.04.2022

GastroArt: Carnati cu vin (reteta interbelica)

Se fierb carnatii in vin. Din vinul scazut se face un sos cu ceapa si verdeata si se toarna peste carnat.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica datare aproximativa , din zona de sud a Ardealului.…




09:10, 21.04.2022

GastroArt: Sos de usturoi (reteta interbelica)

Se face un rantas alb din frac12; lingura de unt cu frac12; lingura de faina. Se stinge cu o ceasca de zeama de carne sau de zarzavat sau chiar apa. Se adauga o lingura sau doua de otet, sare si cativa catei de…




08:26, 18.04.2022

GastroArt: Sos de hrean (reteta interbelica)

Se freaca un galbenus cu o lingura de smantana. Se pun o lingura de hrean ras si putina sare. Se tine putin la foc, fara a lasa sa fiarba. Cand e aproape de servit se pune otet dupa gust.Dintr un caiet vechi cu…




09:20, 17.04.2022

GastroArt: Piure de cartofi pentru garnituri (reteta interbelica)

Se fierb cartofii curatati, se trec prin sita. Se adauga la frac12; kgr. de cartofi curatati cam o lingura de unt proaspat. Se bat pe marginea masinei pana ce au cuprins tot untul. Se da deoparte si se adauga 2…




09:30, 16.04.2022

GastroArt: Supa de frecatei (reteta interbelica)

Se face dintr un ou, faina si o lingura de lapte un aluat potrivit de tare. Se lasa putin sa se usuce. Se da pe razatoare rara.Se lasa se usuce pe masa de aluat. Se fierb in supa ca taieteii.Dintr un caiet vechi…




08:26, 15.04.2022

GastroArt: Supa cu clatite (reteta interbelica)

Se fac clatite obisnuite, dintr un ou, se fac sul cate doua si se taie in fasii late cam de jumatate centimetru. Se pun in supa in momentul cand o servim.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica…




10:15, 10.04.2022

GastroArt: Sos de ou (reteta interbelica) 

Se fierb 2 oua. Se da galbenusul prin sita, se pune o lingurita de mustar, un galbenus crud, sare, putina lamaie si se face cu untdelemn un sos ca cel de maioneza.Cand e gata, se pune albusul rascopt, un castravete…




11:45, 08.04.2022

GastroArt: Sos de marar cu smantana (reteta interbelica)

Se face un rantas alb din frac12; lingura de unt si frac12; lingura de faina. Se stinge cu o ceasca de lapte.Se amesteca cu 2 linguri bune de smantana, marar tocat fin si sare. Se tine la foc patrivit sa dea cateve…




08:45, 29.03.2022

GastroArt: Prajitura Gica (reteta interbelica)

Blat: 6 albuse se bat spuma cu o cana de zahar, dupa ce e batuta se adauga 3 linguri faina si o cana de nuca taiata bucati, se amesteca toate la un loc si se coace blatul.Crema: 6 galbenuse se bat pe abur cu o…




08:55, 26.03.2022

GastroArt: Pasta de ou (reteta interbelica)

Se dau prin sita sau masina de tocat cateva oua rascoapte care se amesteca cu untura de pasare sau cu unt de lemn, se leaga cu jumatate cartof fiert scobit foarte bine cat este fierbinte, se adauga sare, piper,…




08:15, 21.03.2022

GastroArt: Crema cu foi de napolitana (reteta interbelica)

Igrediente: 250 gr. margarina, 300 gr. zahar, zahar vanilat, 4 oua, 100 gr. nuci macinate prin masinaSe pun ouale, zaharul pe abur, se amesteca bine, apoi margarina si nucile se pun pe foile de napolitana cand…




09:00, 14.03.2022

GastroArt: Crema de nuci (reteta interbelica)

Se fierb 300 gr. nuca pisata cu 2 dcl de lapte si 100 gr. zahar pana se ingroase ca o crema.Dupa ce s a luat dela foc, se adauga 2 linguri de rom si daca dorim si o lingura de ciocolata rasa sau cacao, in acest…




14:30, 12.03.2022

GastroArt: Glazura de cafea (reteta interbelica)

Se pun intr o cratita 150 gr. zahar cu 4 linguri de cafea. Dupa ce s a topit zaharul, se da cratita pe foc si se lasa sa fiarba pana se leaga, ceva mai putin ca pentru serbet. Se lasa apoi sa se raceasca pana poti…




08:40, 05.03.2022

GastroArt: Lichior de oua (reteta interbelica)

5 galbenusuri de oua cu 250 gr. zahar mestecam frac12; ora, adaugam frac12; kgr. lapte fiert, dar rece, 200 gr. spirt si frac12; baton vanilie.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica datare aproximativa…




08:46, 04.03.2022

GastroArt: Lichior de vin rosu (reteta interbelica)

1 litru vin rosu bun, frac12; kgr. zahar, 1 baton vanilie fierte toate si cand s au racit adaugam frac12; l rom.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica datare aproximativa , din zona de sud a Ardealului.Ii…




11:10, 03.03.2022

GastroArt: Oua cu maioneza (reteta interbelica)

Se fierb ouale tari. Cand s au racit se cojesc si se taie in doua in lung.Se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra o maioneza pregatita cu mustar si la care s a adaugat si o lingura buna de smantana la 2 galbenusuri,…




08:06, 02.03.2022

Ochiuri la capac cu smantana (reteta interbelica)

Se pregatesc ochiurile la capac, la care se intrebuinteaza o forma de portelan cu marginile groase care merge la foc.Cand ochiurile incep sa se prinda, se toarna peste ele putina smantana mestecata cu un varf de…




09:55, 26.02.2022

GastroArt: Haché (reteta interbelica)

frac12; kgr. carne de porc bine prajita si se pune la rece. A doua zi, cu grasime cu tot vine data prin masina de tocat, se amesteca cu 2 oua rascoapte, ceapa rasa, piper, smantana, mustar, lamaie si tocam din…




11:05, 22.02.2022

GastroArt: Ochiuri la capac cu smantana (reteta interbelica)

Se pregatesc ochiurile intr o forma de portelan cu marginile scunde si care merge la foc. Cand ochiurile incep sa se prinda, se toarna peste ele putina smantana in care se amesteca un varf de cutit de faina, iar…




09:05, 17.02.2022

GastroArt: Salata bulgareasca (reteta interbelica)

Se face din zarzavaturi ce se pot manca crude ca: rosii, ardei, castraveti, ceapa si cartofi fierti, toate taiate felii. Se face sosul deoparte si se amesteca cu zarzavatul, la care mai adaugam felii de oua rascoapte.Dintr…




08:26, 16.02.2022

GastroArt: Unt picant (reteta interbelica)

Se amesteca 100 gr. de unt proaspat cu o lingura de mustar bun, 1 sau 2 galbenusuri ferte trecute prin sita, un praf de sare, piper.Se freaca totul bine adaugand si o lingura de unt de lemn turnat cu picatura.Se…