Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:15, 27.07.2022

GastroArt: Tartine cu Carne (Reteta Interbelica)

Orice fel de carne, porc, vaca, amestecata, carne de pasare sau mezeluri, se toaca, se prajeste in tigaie, cu verdeata, sare, piper, se adauga si un ou batut, pana se inchiaga oul.Separat, se prajesc felii de paine…




08:40, 26.07.2022

GastroArt: Branza Prajita (Reteta Interbelica)

Doua felii de paine veche se umezesc cu lapte, in care am batut jumatate de ou, se pune o felie de branza intre feliile de paine, se dau prin restul oului, pesmet sau faina si se prajesc pe ambele parti, fixand…




15:10, 23.07.2022

GastroArt: Papanasi cu smantana (reteta interbelica)

Se freaca intr o cratita 300 gr. branza de vaca cu 3 galbenusuri, 3 linguri faina sau 2 de gris , sare si la urma se adauga cele 3 albusuri spuma. Compozitia nu trebue sa fie prea tare. Se ia cu lingura din ea,…




09:30, 21.07.2022

GastroArt: Salata de rosii speciala (reteta interbelica)

Se pune pe farfuria de serviciu un strat de felii de rosii curatate de pielite, se presara cu branza alba faramata, un ardei gras taiat subtire, patrunjel, marar, 3 oua rascoapte taiate felii. Se amesteca intr…




08:45, 19.07.2022

GastroArt: Peste la cuptor (Reteta Interbelica)

Peste alb fiert, sau resturi de peste carnos, fara oase, se pune intr o forma unsa cu unt, se adauga 1 pahar smantana batuta cu 2 oua, sare, piper, se presara cu mult cascaval. Se coace frac14; ora la cuptor.Se…




09:15, 17.07.2022

GastroArt: Șarlota de mere (Reteta Interbelica)

Se captusesc fundul si peretii unei forme cu felioare de cozonac muiate in unt topit.Se umple cu compot de mere, trecut prin masina de piure si redus ca o marmelada groasa, se coace la cuptor pana se rumeneste…




10:46, 15.07.2022

GastroArt: Rulada de nuci cu marmelada (reteta interbelica)

Se freaca 6 galbenusuri cu 4 lingurite de zahar pana se albesc, se adauga 6 linguri de nuci macinate si la urma cele 6 albusuri spuma.Se unge tava cu unt, se presara faina si se da la cuptor, la foc potrivit.Cand…




08:41, 14.07.2022

GastroArt: Maruntaie cu sos acru (Reteta interbelica)

Maruntaie de pasare se fierb in apa cu sare si o lingura otet.Cu 10 minute inainte de a servi, se face un sos din untura, faina, 3 galbenuse, putin otet, sare, un pic de zahar, se ingroase la foc mic, se adauga…




09:00, 10.07.2022

GastroArt: Chiftele de Ficat (Reteta Interbelica)

Cantitatile: 400 gr. ficat, 2 felii paine, 2 oua, verdeata.Ficatul fert intr un clocot si racit se da de 2 ori pe masina de tocat, impreuna cu painea muiata si ceapa, se amesteca cu ouale, verdeata, sare, piper,…




09:35, 09.07.2022

GastroArt: Gogosi de paine (reteta interbelica)

Se moaie in laptele indulcit 250 gr. paine alba, se adauga 3 galbenuse, se amesteca pe foc, se raceste, se adauga 3 albuse spuma, se formeaza gogosi, se prajesc in untura. Se servesc cu sirop sau chaudeau de vin.Dintr…




08:41, 08.07.2022

GastroArt: Supa de Varza (Reteta Interbelica)

Cantitatile: frac12; varza dulce, frac12; varza acra, frac12; kgr. piept de vaca, 1 lingura faina, 1 lingura untura, 1 pahar smantana acra.Se fierbe carne. Separat se fierbe varza, se scurge, se toaca nu prea marunt.…




10:40, 03.07.2022

GastroArt: Prune in ciocolata (reteta interbelica)

12 prune mari, vastoase, se curata de coaje, se scot samburii, se inlocuesc cu cate frac12; migdala sau nuca. Se prepara un aluat din 2 galbenuse, 1 lingura zahar, 1 pahar vin alb, 1 lingura untdelemn fin, faina…




14:01, 30.06.2022

GastroArt: Crap cu rosii (reteta interbelica)

Cantitatile: un crap potrivit, 100 gr. untdelemn, 2 kgr. rosii, 2 bucati zahar, sare, piper, verdeata.Se curata crapul de solzi si de maruntaie, se culca intreg in untdelemn, se prajeste infundat, se acopera cu…




15:10, 26.06.2022

GastroArt: Friptura vieneza (reteta interbelica)

Cantitatile: 4 felii pulpa de vitel, 4 cepe, untura, hrean ras.Se prajesc in untura feliile de carne trecute prin faina. In timpul acesta, se rumeneste ceapa taiata rotocoale. Se aseaza pe fiecare felie de carne…




09:21, 25.06.2022

GastroArt: Clatite de portocale (reteta interbelica)

Se desfac in felii 2 3 portocale, se presara cu zahar si se lasa acoperite frac12; ora. Se bat intr o farfurie 2 oua, 1 lingura untdelemn si faina cat cuprinde ca sa fie un aluat foarte moale. Se moaie feliile…




09:01, 24.06.2022

GastroArt: Tarta de visine (reteta interbelica)

Cantitatile: 500 gr. visine curatate, 150 gr. zahar praf, 250 gr. faina, 125 gr. unt, 2 3 linguri vin alb, vanilina.Se framanta aluatul, care se aseaza intr o forma unsa cu unt, se acopera cu visine, se presara…




12:55, 23.06.2022

GastroArt: Chiftele de creer (reteta interbelica)

Un creer mare se fierbe in apa sarata, se raceste, se taie patratele. Se bat 3 oua cu 1 lingura faina, sare, piper, 200 gr. cascaval ras si se adauga bucatelele de creer. Se amesteca usor ca sa nu se sfarame si…




10:05, 19.06.2022

GastroArt: Ochiuri in mamaliga (reteta interbelica)

Se face o mamaliguta pripita cu lapte in loc de apa, se adauga o bucata de unt si smantana, se amesteca bine, se rastoarna pe o farfurie de faianta, se fac cu lingura uda 4 gauri, se sparge in fiecare gaura cate…




09:01, 18.06.2022

GastroArt: Șalau Fript (Reteta Interbelica)

Un salau curatat si sarat se pune intreg in cratita, se presara cu putin pesmet, se opareste cu unt topit, se adauga un pahar cu smantana si in timpul frigerii se umezeste mereu cu sosul lui. Cu cartofi si salata…




08:30, 16.06.2022

GastroArt: Crema de fragi (reteta interbelica)

Cantitatile: frac12; litru lapte fiert, 4 oua, vanilie, zahar dupa gust, frac12; lingurita faina, frac14; kgr. fragi, frac14; kgr. frisca.Se face o crema obisnuita de vanilie fiarta in bain marie intr o forma de…




14:06, 14.06.2022

GastroArt: Chiftele de legume (reteta interbelica)

Se trec prin sita o conopida mica, 2 cartofi, 2 fire de praz, 2 linguri de mazare, toate fierte bine, se amesteca cu foarte putina sfecla rasa, 1 ou, sare, piper, se formeaza chiftele, se dau prin pesmet si se…




10:01, 13.06.2022

GastroArt: Papanasi (reteta interbelica)

Cantitatile: frac12; kgr. branza de vaca, 2 3 oua, sare, zahar dupa plac, 3 linguri faina, 50 gr. unt, 125 gr. smantana.Se framanta toate laolalta, se fierbe un papanas de proba spre a incerca daca nu se desface…




13:55, 12.06.2022

GastroArt: Creer pané (reteta interbelica)

Cantitatile: 2 creeri de vitel, 2 oua, 2 linguri pesmet, 2 linguri faina, sare, 100 gr. unt.Se tine creerul jumatate ora in apa rece, se curata de piei, se taie felii groase, se dau prin faina si se prajesc in…




08:41, 09.06.2022

GastroArt: Prajitura cu miere de albine (Reteta Interbelica)

100 gr untura, 200 gr zahar, 2 oua intregi, 2 linguri de miere de albine, 1 lingurita bicarbonat, coaja de lamaie, scortisoara, 1 dcl de lapte, se freaca toate la un loc si pe urma se adauga 400 gr faina.Dintr…




17:35, 08.06.2022

GastroArt: Pui cu conopida (reteta interbelica)

Se taie puiul in bucatele, se prajesc, in untul ramas in tigaie se adauga ceapa taiata si faina, se face un sos care se toarna peste pui, se adauga conopida taiata bucatele, sare si apa, marar si patrunjel verde…




09:45, 06.06.2022

GastroArt: Pepene galben umplut cu mure (reteta interbelica)

Se taie capacul unui pepene, se goleste de samburi, se scoate miezul cu o lingura de argint ca sa nu se inegreasca, se taie bucatele patrate, se amesteca cu mure, zahar si rom, se umple la loc, se tine la ghiata.…




08:46, 03.06.2022

GastroArt: Muschi la gratar (reteta interbelica)

Se latesc feliile de muschi cu pumnul, se sareaza, se pipareaza, se pun pe gratarul foarte incins, se lasa 5 minute, se intorc pe partea cealalta, dar fara a le strapung cu furculita. Se servesc cu bucatele de…




09:00, 31.05.2022

GastroArt: Tort de Biscuiti (Reteta interbelica)

Se pun felii de cozonac sau piscoturi intr o compotiera adanca, cu boabe de dulceata intre fiecare strat; se toarna peste ele esenta de cafea neindulcita, amestecata cu rom si liqueur, se lasa sa se imbibe bine.Se…




11:16, 30.05.2022

GastroArt: Gogosi in vin (Reteta Interbelica)

Cantitatile: 4 linguri pesmet, 80 gr zahar, 4 oua, frac34; pahar vin indulcit.Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga pesmetul si albusele batute, se iau cantitati mici cu lingurita, se dau drumul in untura…




11:05, 28.05.2022

GastroArt: Cockteil de oua (Dana)

1 l lapte, frac14; alcool, frac12; zahar, 4 galbenusuriSe freaca galbenusurile cu zaharul. Laptele se pune la fiert si se toarna compozitia cu laptele si galbenusul si se lasa la racit.Dupa aceea se pune alcoolul.Dintr…