Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Istoria neromanțată a Zilei Naționale a României: cum s-a produs Unirea și semnificația zilei de 1 Decembrie

Publicat:

s-a scris enorm in ultimii peste 100 de ani, iar ceea ce iese cel mai usor in evidenta din vasta literatura este ca a existat un cumul de factori, externi si interni, si o serie de decizii din partea politicienilor romani care au determinat formarea .

Neutralitatea Romaniei

In momentul izbucnirii , cand Austro-Ungaria a declarat razboi Serbiei pe 28 iulie 1914, , fara Transilvania, Basarabia si Bucovina, se afla intr-o pozitie delicata. Proverbialul „ciocan si nicovala” se referea atat la pozitia geografica, intre…

Citeste articolul mai departe pe stiripesurse.ro…  

Sursa articol: stiripesurse.ro


Stiri pe aceeasi tema

Festivalul Concurs „Taragotul Maramuresean” a ajuns la cea de-a doua editie

19:10, 03.04.2024 - Ansamblul Folcloric National „Transilvania” organizeaza editia a II-a a Festivalului Concurs „Taragotul Maramuresean”, eveniment prin care se propune promovarea și valorificarea muzicii folclorice interpretata la taragot. Presedintele festivalului va fi maestrul Dumitru Dobrican a carui viața se impletește…

Lectia de istorie. Cum s-a unit Basarabia cu Romania

15:10, 27.03.2024 - Bucovina s-a unit cu Romania la 15 noiembrie 1918, la șase zile dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Transilvania și celelalte provincii din Ardeal s-au unit cu Romania la 1 decembrie 1918, la mai bine de doua saptamani dupa incheierea Primului Razboi Mondial (11 noiembrie 1918). In acele momente,…

Accidentul produs in statia de metrou Timpuri Noi a avut loc in contextul in care un tren care nu a fost implicat in coliziune se defectase si se indrepta spre depou. Metrorex ia masuri pentru intarirea activitatii de verificare si control

14:56, 06.03.2024 - „Nu exista un raport preliminar, exista numai un proces verbal preliminar, care contine datele constatate initial la fata locului, deci care cuprinde toate lucrurile care s-au intamplat”, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul AGIFER, Laurentiu Dumitru. Potrivit directorului AGIFER, primele…

Emil Constantinescu. In Memoriam Alex Ștefanescu

19:06, 29.02.2024 - Cand am fost solicitat sa scriu un Cuvant inainte pentru albumul expoziției dedicate personalitații, dar și picturilor Doinei Cornea, m-am gandit ca acest album ar putea fi un prim pas spre perenitatea unui simbol moral de care, din nou, avem atata nevoie. Ne desparțim cu tristețe de cel care a fost…

Fotografie unica: Regina Maria, imbracata in costum popular, in vizita la Cluj in anul 1919! (FOTO)

18:20, 29.02.2024 - Fotografiile sunt acele unelte cu care putem pastra vie aminitirea unor oameni sau a unor locuri. Iata o fotografie de epoca unica, realizata de Merl La Voy, ce o infațișeaza pe regina Maria, alaturi de o manifestație a cavaleriei in timpul turneului regal din Transilvania, in Cluj, in Piața Unirii…

O ciorba tradiționala romaneasca, in topul celor mai bune supe din lume! Se afla in clasament inaintea gulaș-ului ori faimosei pho bo din Vietnam

13:20, 28.02.2024 - O ciorba romaneasca se afla in topul celor mai bune supe din lume! Ciorba radauțeana, preparatul delicious inventat relativ recent, insa devenit delicatesa tradiționala in ultimii 50 de ani pe mesele romanilor, a intrat in atenția popularei platforme de recomandari culinare in calatorii, Tasteatlas.com…

7 februarie 1941: 82 de ani de la Masacrul de la Lunca Prutului

09:26, 07.02.2024 - Masacrul de la Lunca Prutului La data de 6 februarie 2023 se implinesc 82 de ani de la masacrul romanilor bucovineni de la Lunca Prutului, ținutul Herța,din regiunea Cernauți. Acest masacrul din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941 este considerat una dintre cele mai cumplite atrocitați comise de soldații…

Pana unde „se intindeau” romanii inainte de Unire. Imperiul Rus recunoștea majoritatea romaneasca din Basarabia FOTO

22:20, 03.02.2024 - Harțile etnice realizate inainte de recunoașterea Romaniei Mari dovedesc ca atat rușii, cat și maghiarii recunoșteau prin statistici proprii faptul ca romanii sunt majoritari in Basarabia sau Transilvania.


Ce parere ai despre aceasta stire?