Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Istoria limbii române: Modificările semantice ale unor cuvinte moștenite din latină

Publicat:

Informațiile date despre cuvintele moștenite din latina ar fi incomplete daca nu am observa ca termenii moșteniți in romana prezinta uneori deosebiri semantice, de ințeles, fața de latina clasica. Nu este vorba de modificari ale sensului care ar fi avut loc numai in romana (exista și acestea!), ci de fapte care s-au produs in latina vulgara, deci ilustreaza schimbarile spectaculoase suficiente de vocabularul latinei clasice in trecerea lui spre limbile romanice.

Citeste articolul mai departe pe historia.ro…  

Sursa articol: historia.ro


Stiri pe aceeasi tema

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligența artificiala de tip ChatGPT

17:10, 14.05.2024 - O echipa de cercetatori romani a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii romane, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea unor unelte și platforme A.I. Modelul este „open source”, deci va putea fi accesat și folosit de oricine dorește sa construiasca instrumente bazate pe…

Cuvinte care nu se despart in silabe

15:40, 24.04.2024 - Știm cu toții ca romana este este o limba complexa, cu o gramatica extrem de sofisticata. Prin acordarea atenției la detalii și prin exercițiu constant ne putem imbunatați abilitațile lingvistice prin invațarea regulilor gramaticale de baza ale limbii pe care o vorbim și a sensurilor specifice ale substantivelor…

Cum sa pregatești un dosar de cetațenie romana pentru a evita consecințele depunerii unui dosar incomplet

13:26, 12.03.2024 - Depunerea dosarului pentru  redobandirea cetațeniei romane  poate fi un proces complex și delicat, iar o serie de greșeli comune pot duce la respingerea cererii. Este esențial sa fii atent la fiecare detaliu și sa urmezi cu strictețe pașii necesari pentru a evita consecințele neplacute ale unui dosar…

Crește interesul moldovenilor pentru cursurile de limba romana: De doua ori mai multe inscrieri decat anul trecut / Solicitari inclusiv de la Tiraspol

10:05, 05.03.2024 - Crește interesul cetațenilor moldoveni pentru cursurile de studiere a limbii romane. Potrivit Ministerului Educației, un numar record, de peste 12 700 de persoane, s-au inscris pentru circa 5000 de locuri disponibile in cadrul Programului național de studiere a limbii romane, ediția 2024, transmite…

Crește interesul moldovenilor pentru cursurile de limba romana:De doua ori mai multe inscrieri decat anul trecut/ Solicitari inclusiv de la Tiraspol

09:56, 05.03.2024 - Crește interesul cetațenilor moldoveni pentru cursurile de studiere a limbii romane. Potrivit Ministerului Educației, un numar record, de peste 12 700 de persoane, s-au inscris pentru circa 5000 de locuri disponibile in cadrul Programului național de studiere a limbii romane, ediția 2024, transmite…

Criticul literar Alex Stefanescu, autorul „Istoriei literaturii romane contemporane”, s-a stins din viața

15:45, 25.02.2024 - Criticul și istoricul literar Alex Ștefanescu a murit la varsta de 76 de ani, a anunțat, duminica, scriitorul Daniel Cristea-Enache. „O veste care indoliaza cultura romana: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefanescu. Dumnezeu sa-l odihneasca”, a scris Daniel Cristea-Enache pe pagina de…

Știați ca primul ziar in limba romana a fost tiparit de ruși?

11:25, 18.02.2024 - „Știați ca primul ziar editat in limba romana in spațiul romanesc a aparut in Moldova, fiind tiparit de ruși?”, scrie pe Facebook politicianul moldovean Dragoș Galbur. „Ca astazi, pe 18 februarie, 1790, la Iași a fost tiparita prima ediție a ziarului „Courier de Moldavie”, un ziar bilingv, atat in franceza,…


Ce parere ai despre aceasta stire?