Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cum și-a pierdut Moldova ieșirea la Marea Neagră - viziunea unui istoric ucrainean

Publicat:

In 1402, Alexandru cel Bun și-a adaugat la titlul sau “domnitorul pamanturilor de la mare”. In 1484, orașele maritime Cetatea Alba și Chilia au fost ocupate de otomani. Poarta și-a stabilit un control ferm asupra acestor cetați de importanța strategica, exact așa cum a fost și in cazul cetaților inființate mai tarziu – Bender și Ismail, pana la razboaiele ruso-turce din a doua jumatate a secolului XVIII. © AFP 2020 / DANIEL MIHAILESCUCum va reacționa Rusia la exercițiile NATO din Marea Neagra

Țarmul dintre Dunare și Nistru avea o importanța geopolitica, in contextul transformarii Marii…

Citeste articolul mai departe pe sputnik.md…  

Sursa articol: sputnik.md


Stiri pe aceeasi tema

Daca Ucraina va cadea pe campul de lupta, Republica Moldova va fi urmatoarea ținta a Rusiei | Washington Post

23:35, 26.04.2024 - Dupa cateva luni de tergiversari, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei impotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc in aceasta țara. In Republica Moldova, situata intre o Ucraina greu incercata și Romania, interferența…

Austria, cuibul spionilor ruși. Cum a obținut FSB informații de pe telefoanele pe care oficialii de la Viena le-au pierdut in Dunare

08:05, 21.04.2024 - Este numit cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a inceput odata cu arestarea unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete și a dus la o serie de acuzații. Egisto Ott, in varsta de 61 de ani, a fost reținut la sfarșitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj…

Secretarul adjunct NATO: „Nu exista pericolul ca Rusia sa atace Romania”

00:01, 08.04.2024 - Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoana a fost intrebat, duminica, la un post TV, daca exista evaluari cu privire la scenariul ca Vladimir Putin ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci intr-un orizont de cativa ani.   “Trebuie sa spunem un lucru, ca Federatia Rusa si-a reconstituit…

27 Martie 1918 : Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti voteaza actul Unirii cu Romania. Citat: „Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna!

08:25, 27.03.2024 - In ziua de 27 Martie 1918, Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti voteaza actul Unirii cu Romania.  In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria,…

Expert in securitate, despre cum incidentul de la Ambasada Rusiei la Chișinau se incadreaza intr-un potențial plan FSB

14:06, 18.03.2024 - Incidentele de la secțiile de votare din Rusia ar putea fi organizate de FSB pentru a justifica intensificarea represiunilor sau a da vina pe ucraineni, considera expertul in securitate de la Comunitatea WatchDog.MD, Andrei Curararu. „Nu toți cetațenii Federației Ruse protesteaza totuși pașnic, au…

Necromanta Zaharova a invocat spiritul lui Ceaușescu: Ne scoate datori cu tezaurul!

08:46, 15.03.2024 - Intr-o recenta declarație pe canalul sau de Telegram, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat solicitarea Parlamentului European catre Rusia de a restitui aurul Romaniei luat in 1916. Zaharova spune   ca, “in 1949, Moscova a iertat aproape intreaga datorie a Romaniei…

CSAT: Consolidarea securitații cibernetice, o prioritate

19:30, 22.02.2024 - La 21 februarie 2024, la Palatul Cotroceni, s-a desfașurat o ședința a Consiliului Suprem de Aparare a Țarii (CSAT), condusa de președintele Klaus Iohannis , avand ca punct central situația tensionata de securitate din regiunea Marii Negre, exacerbata de continuarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.…


Ce parere ai despre aceasta stire?