Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cercetătorii de la UTCN au fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Publicat:
Cercetătorii de la UTCN au fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Reusita de exceptie a cercetatorilor de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Aceștia au fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, componente pentru motoarele electrice pentru navete ale , ESA. Demersul nu a fost lipsit de provocari, dar in curand elementele produse la Cluj vor ajunge in spatiul cosmic. „Piesa aceasta este o balama pentru usile de la motoare”. Este doar una dintre piesele prelucrate la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca pentru , ESA. Unul dintre ele se refera la fabricarea unor componente din aliaj de titan pentru navetele…

Citeste articolul mai departe pe ziarulclujean.ro…  

Sursa articol si foto: ziarulclujean.ro


Stiri pe aceeasi tema

Descoperire neașteptata in spațiu. Ce a gasit NASA

01:00, 24.04.2024 - Cercetatorii au identificat 13 tulpini ale bacteriei Enterobacter bugandensis (bacterie asociata cu infecțiile sangvine) pe Stația Spațiala Internaționala (ISS). Mediul extrem de pe ISS, cu niveluri ridicate de dioxid de carbon, a forțat bacteria sa sufere mutații, iar expunerea la microgravitație i-a…

Rock fabricat in Timișoara: Ioan Popovici și Flare au lansat videoclipul piesei „Never again”, care beneficiaza de prezența unor actori cunoscuți

11:31, 22.04.2024 - Artistul timișorean Ioan Popovici și trupa de rock alternativ Flare iși continua colaborarea fructuoasa inceputa acum mai bine de o luna și lanseaza un nou videoclip cinematic, de aceasta data, pentru single-ul „Never Again”. Piesa este o compoziție ce aduce in prim plan o poveste clasica ce implica…

Peste 90.000 de televizoare Smart ale LG sunt expuse la atacuri de la distanța

12:10, 12.04.2024 - Sursa: dnsc.ro Cercetatorii din domeniul securitații cibernetice de la Bitdefender au descoperit patru vulnerabilitați cu impact asupra mai multor versiuni ale WebOS, sistemul de operare folosit in televizoarele smart ale LG. Vulnerabilitațile permit diverse grade de acces și control neautorizat asupra…

STUDIU Consumul de o lingura de oțet de mere in fiecare zi ajuta la slabit in cazul adulților mai tineri

13:30, 04.04.2024 - Consumul de oțet de cidru de mere a devenit un mod popular de a pierde in greutate in ultimii ani, dar poate ajuta cu adevarat oamenii sa slabeasca? Un nou studiu a constatat ca adolescenții și adulții tineri libanezi care au baut pana la o lingura de oțet de mere zilnic, timp de 12 saptamani, au slabit…

HIV poate fi eliminat din celule in laborator ­folosind un procedeu de editare genetica

00:20, 25.03.2024 - Cercetatorii au eliminat HIV din celule in laborator, succes care ofera sperante pentru un tratament, informeaza DPA, preluata de Agerpres. Utilizand o tehnologie de editare genetica denumita Crispr-Cas, care a castigat premiul Nobel in 2020, oamenii de stiinta au reusit sa tinteasca ADN-ul HIV, indepartand…

Un soi de vinete arhaic, reinviat de cercetatorii romani printr-o procedura genetica speciala

12:35, 18.03.2024 - Premiera pentru cercetarii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau, dupa dotarea cu un laborator ultramodern. Au reușit prima extragere de ADN vegetal dintr-un soi vechi de vanata, care nu se mai cultiva in Romania. De acum inainte, creațiile romanești nu vor mai fi pierdute

Cercetatorii au descoperit ceva neobișnuit pe Jupiter: se intampla la fiecare patru ani

03:05, 13.03.2024 - Jupiter este emblematic, cu vartejurile sale de apa și vapori de amoniac care ii caracterizeaza suprafața exterioara și cu Pata Roșie Uriașa, o furtuna gigantica care ii strabate fața. Dar misterele sale abunda - cum ar fi campul magnetic ciudat și asimetric al lui Jupiter, care are o zona puternica…

Un satelit iesit de sub control se indreapta spre Pamant. Cand va intra in atmosfera și care sunt riscurile

19:00, 19.02.2024 -  Este de asteptat ca satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, sa se sparga in bucati la reintrarea in atmosfera, iar majoritatea vor arde. Deoarece reintrarea este "naturala" - cu alte cuvinte, nu este controlata de oameni - este imposibil de prezis exact cand si unde se va produce, potrivit Agentiei…


Ce parere ai despre aceasta stire?