Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:36, 14.03.2024

Cuvântul banal din limba română pe care cei mai mulți oameni îl scriu greșit. Care este forma corectă, de fapt

Mulți români folosesc acest termen greșit, fără să știe că atât Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), cât și Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM) nu îl prezintă ca fiind o variantă acceptată…




17:25, 20.02.2024

Ce înseamnă expresia „a da sfoară în țară”. De la ce vine, de fapt

Ce înseamnă expresia „a da sfoară în țară”. De la ce vine, de fapt

(Mai ales) dacă folosești expresia „a da sfoară în țară”, trebuie neapărat să știi care sunt originile ei. Mulți români nu cunosc rădăcinile sintagmei în cauză. Ce explicații oferă Dicționarul Explicativ al Limbii…




12:25, 07.02.2024

Cum să faci votcă acasă. Reţete cu votcă

Votca este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice la nivel mondial, fiind consumată în cluburi, în baruri și oriunde se poate savura un cocktail. În țara noastră este cea de-a doua cea mai consumată băutură…




16:21, 29.01.2024

Ce cuvânt din limba română începe și se termină cu litera J. Foarte puțini oameni au auzit de el

Ce cuvânt din limba română începe și se termină cu litera J. Foarte puțini oameni au auzit de el

Limba română este unică din mai multe puncte de vedere, chiar dacă există mici asemănări cu alte limbi, precum cea spaniolă. Știți care este cuvântul care începe și se termină cu litera J? Termenul care începe…




13:25, 27.01.2024

Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?

Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?

Sunt puține persoane care știu care este cel mai lung cuvânt din limba română. Și asta datorită faptului că el nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Acesta este format din 44 de litere și abia dacă…




10:11, 24.01.2024

Care e forma corectă de plural a cuvântului gheață. Mulți români fac greșeala asta

Care e forma corectă de plural a cuvântului gheață. Mulți români fac greșeala asta

Una dintre cele mai frecvente greșeli gramatice făcute de români este folosirea cuvintelor în forma lor de plural. Mulți folosesc acest cuvânt des, mai ales în timpul iernii, însă nu toți cunosc forma corectă de…




18:05, 23.01.2024

Cuvântul unic din limba română care are 21 de litere și în care nu există două consoane consecutive. Ai auzit de el?

Cuvântul unic din limba română care are 21 de litere și în care nu există două consoane consecutive. Ai auzit de el?

Limba română este plină de mici trucuri magice. Unul dintre ele este cuvântul format din 21 de litere, ce nu prezintă în alcătuirea lui două consoane consecutive. Ai auzit vreodată de el? Află în rândurile de mai…




14:01, 16.01.2024

Ce formă de plural are cuvântul polei, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români

Ce formă de plural are cuvântul polei, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români

Limba română nu este una foarte ușoară, iar de cele mai multe ori, românii folosesc greșit formele de plural a anumit substantive. În această perioadă, avem parte de foarte mult polei. Știți care este forma corectă…




21:10, 09.01.2024

Greșeala pe care o fac mulți români: care este forma de plural a cuvântului polei

Greșeala pe care o fac mulți români: care este forma de plural a cuvântului polei

Există anumite dezbateri cu privire la unul dintre termenii folosiți des în această perioadă a anului: polei. Controversele sunt legate cu precădere de forma de plural a acestui substantiv. Atât timp cât părerile…




10:05, 01.01.2024

Ce înseamnă „Aho! Aho!” din Pluguşor, de fapt. Se spune de Anul Nou, puţini români îi ştiu originea

Ce înseamnă „Aho! Aho!” din Pluguşor, de fapt. Se spune de Anul Nou, puţini români îi ştiu originea

„Aho! Aho!” este expresia cu care debutează textul rostit de copiii care merg cu Plugușorul în Ajunul Anului Nou. Puțini sunt românii care știu ce origine are această expresie, în ce scop și când era utilizată…




16:10, 30.11.2023

Sanii sau sănii? Care e forma corectă de plural, de fapt. Milioane de români fac greșeala asta

Care este forma de plural al substantivului “sanie”? Sanii sau sănii? Mulți români folosesc forma de plural al saniei în mod greșit, fără să-și dea seama. Răspunsul îl găsiți în rândurile următoare. Forma corectă…




17:05, 14.11.2023

Cultură oglindită în note de Strauss, pe scena Balului Palatului

Cultura, caritatea și promovarea tinerelor talente, acestea au fost doar câteva dintre atributele care au conferit serii de 10 noiembrie un caracter epocal. Cuvântul „bal", provine din limba franceză și înseamnă,…




11:21, 10.11.2023

Singurul cuvânt din limba română care se termină cu patru consoane

Ai fi tentat să crezi că în DEX nu există niciun cuvânt care să se încheie cu mai mult de trei consoane. Jucătorii împătimiți de Scrabble te pot contrazice însă imediat cu singurul exemplu existent. Un cuvânt din…




11:06, 25.10.2023

Când se pune virgula și care sunt regulile de folosire a virgulei

Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia ori la transmiterea greșită a unei informații. Cu ajutorul semnelor de punctuație se marchează pauzele de vorbire, intonația ori se…




16:35, 12.10.2023

De unde vine expresia ”foc și pară”. Ce înseamnă, de fapt

Expresia “foc și pară” este una dintre acele formule idiomatice intrigante care au supraviețuit în limba noastră, având origini străvechi și semnificații profunde. Această expresie, cu rădăcini în istoria și mitologia…




11:45, 09.10.2023

Care e pluralul de la hamac. Milioane de români folosesc forma greșită

Pluralul este o parte importantă a limbajului nostru, întrucât ne ajută să comunicăm eficient și să exprimăm concepte complexe. Însă, câteodată, pluralul unui cuvânt poate ridica întrebări interesante și ne poate…




16:00, 04.10.2023

Care e pluralul de la chibrit. Forma greșită pe care milioane de români o folosesc

Limba română este o limbă cu extrem de multe forme flexionare ale cuvintelor, ceea ce explică într-o oarecare măsură greșelile repetate pe care le fac românii. Cele mai frecvente greșeli în scriere și vorbire sunt…




14:15, 29.09.2023

Care este pluralul de la azil. Greșeala pe care o fac milioane de români

Sunt momentele în care Limba română ne poate crea o serie de dificultăți, atunci când trebuie să folosim o formă de plural al unui anumit substantiv. De-a lungul timpului s-au perpetuat întrebări cu privire la…




18:01, 27.09.2023

Care este pluralul de la penar, de fapt. Milioane de elevi folosesc forma eronată

Limba română este o limbă destul de grea, iar străinii care au început să o învețe se plâng mereu de faptul că gramatica este una foarte dificilă. De multe ori, limba română se dovedește a fi o nucă tare chiar…




10:05, 09.09.2023

Harta cu cele mai întâlnite nume de familie din România. La Arad, denumirea descrie un meșteșug

Pagina de Facebook a Dicționarului Explicativ al Limbii Române, dexonline, a distribuit o postare din care aflăm care sunt cele mai comune nume de familie... The post Harta cu cele mai întâlnite nume de familie…




23:10, 03.09.2023

Ce înseamnă, de fapt, „păcănele”. Povestea cuvântului folosit atât de des de români, mai interesantă decât te aşteptai

Păcănelele se află în aceste zile pe buzele multor români, după anunțul făcut de șeful Guvernului privind interzicerea lor. Povestea lor este mult mai interesantă decât ar crede majoritatea. Află în rândurile de…




21:00, 01.09.2023

(foto) Chef și voie bună la Gară: O deputată PAS, alături de mai mulți tineri, a sărbătorit ziua Limbii române cu hore și spectacole pe peron

Gara Feroviară a fost cuprinsă de voie bună, în după amiaza zilei de ieri, când toată țara a adus omagii Limbii Române. Mai mulți tineri artiști, printre care și Marcela Nistor, deputată PAS, au încins o horă direct…




21:05, 31.08.2023

De ziua Limbii Române. SRI, mesaj cu subânțeles

De ziua Limbii Române  Serviciul Român de Informații transmite un mesaj cu subânțeles pe Facebook.   The post De ziua Limbii Române. SRI, mesaj cu subânțeles appeared first on Cotidianul RO .




15:35, 31.08.2023

Nicolae Ciucă, de Ziua Națională a Limbii Române: „Vă îndemn să deschideți o carte a oricărui mare scriitor român”

„Vorbiți limba română? Sunteți din România?”Am auzit de foarte multe ori aceste întrebări în străinătate, pe unde am fost de-a lungul timpului. De fiecare dată am simțit un puternic sentiment de bucurie. Limba…




10:30, 31.08.2023

Președinta Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: „Doar un regim dictatorial poate transforma limba într-o armă care să divizeze un popor”

Șefa statului Maia Sandu consideră că „limba română trebuie să ne unească”. Declarația a fost făcută de președintă înainte de Marea Dictare Națională, care are loc în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet…




13:00, 17.08.2023

Care este pluralul cuvântului sânge, de fapt. Știai răspunsul corect?

Există o serie de cuvinte care au forme de plural ciudate. Printre acestea se numără și pluralul cuvântului sânge. Din această cauză, foarte multe persoane se întreabă care este forma corectă a acestui cuvânt și…




15:10, 07.08.2023

ISU Ialomita:Salvator = care salveaza sau poate salva

Nr.31 din 07 august 2023 COMUNICAT DE PRESA Salvator care salveaza sau poate salva Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, substantivul salvator inseamna care salveaza sau poate salva.Colegul nostru,…




17:01, 21.07.2023

Care e legătura între caniculă și horoscop. Sâmbătă intrăm în zodia Caniculei

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române din 2016. caniculă înseamnă "căldură dogoritoare specifică zilelor de vară; arșiță, zăpușeală năduf.Sensul secundar al cuvântului, mult mai puțin cunoscut, dezvăluie…




16:10, 21.07.2023

Sâmbătă intrăm în zodia Caniculei. Care e legătura între căldura extremă și horoscop

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române din 2016. caniculă înseamnă "căldură dogoritoare specifică zilelor de vară; arșiță, zăpușeală năduf.Sensul secundar al cuvântului, mult mai puțin cunoscut, dezvăluie…




12:25, 22.05.2023

Minunile înfăptuite de Iisus Hristos

În epoca contemporană, există foarte mulți oameni care sunt convinși că nu există miracole, fiind înclinați să nu creadă afirmațiile din Evangheliile canonice. Istoricul Michael Grant spunea despre nașterea lui…