Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De unde vine expresia ”foc și pară”. Ce înseamnă, de fapt

Publicat:

Expresia “foc și para” este una dintre acele formule idiomatice intrigante care au supraviețuit in limba noastra, avand origini stravechi și semnificații profunde. Aceasta expresie, cu radacini in istoria și mitologia romaneasca, se refera la o situație sau un eveniment deosebit de grav, dezastruos sau intens. Expresia ar putea avea radacini mitologice Pentru a ințelege mai bine de unde provine și ce semnifica aceasta expresie , trebuie sa aruncam o privire in trecutul istoric al Romaniei. In evul mediu, țara noastra era adesea zguduita de razboaie, invazii și conflicte violente. In timpul acestor…

Citeste articolul mai departe pe vocea.biz…  

Sursa articol: vocea.biz


Stiri pe aceeasi tema

Ce inseamna OK, de fapt. De unde provine acest cuvant

13:00, 27.04.2024 - Ce inseamna OK, de fapt. Se știe ca acesta este cel mai folosit cuvant din lume, dar puțini știu de unde provine exact. De-a lungul timpului au luat naștere mai multe ipoteze privind proveniența lui OK. Acest cuvant este mereu la indemana oricui care vrea sa raspunda afirmativ in orice imprejurare.…

Ce inseamna, de fapt, expresia ‘furi curent’. E folosita gresit de multi romani

08:30, 23.04.2024 - Cand vine vorba de limba pe care o vorbim, in cazul nostru limba romana, exista expresii care sunt folosite intr-un anume context, dar care nu inseamna neaparat ceea ce aparent ar da de ințeles, cum este și expresia ‘furi curent’, care este olosita gresit de multi romani. Așa ca, citește și afla ce…

Ce inseamna expresia ‘toba de carte’, de fapt. De unde provine

11:50, 15.04.2024 - Limba romana este destul de complexa și are in componența numeroase expresii. Una dintre acestea este ‘toba de carte’. Cu siguranța ați auzit-o de multe ori, dar ce inseamna, de fapt, și de unde provine? Ce inseamna și de unde provine expresia ‘toba de carte’ Limba romana este bogata in expresii și…

Ce inseamna expresia „toba de carte” și de unde provine

11:50, 08.04.2024 - Limba romana este un izvor nesecat de expresii și locuțiuni populare, care reflecta istoria, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Acestea sunt incarcate de ințelesuri și de emoții, fiind in fapt niște relicve lingvistice care captureaza esența culturala și identitatea naționala. In același timp,…

Ce inseamna expresia „A tine de sase“, de fapt. De unde vine

19:01, 28.03.2024 - Limba romana este o limba vasta și conține multe expresii. Una dintre acestea este „a ține de șase”. Cu toții am auzit-o cel puțin o singura data, fiind folosita des in convorbire, dar știți ce inseamna, de fapt, și de unde provine? De unde vine expresia „a ține de șase” Cu siguranța ați auzit aceasta…

Ce inseamna expresia „Secretul lui Polichinelle” si de unde provine

11:40, 22.03.2024 - Bogația unei limbi nu consta doar in numarul de cuvinte care sunt conținute in vocabular, ci și in capacitatea acestora de a ne ajuta sa ne putem exprima clar, precis și elegant gandurile și sentimentele. Dincolo de variantele și de stilurile ori de particularitațile lingvistice, fonetice și morfologice,…

Ce inseamna expresia „a da sfoara in țara”. De la ce vine, de fapt

17:25, 20.02.2024 - (Mai ales) daca folosești expresia „a da sfoara in țara”, trebuie neaparat sa știi care sunt originile ei. Mulți romani nu cunosc radacinile sintagmei in cauza. Ce explicații ofera Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) in privința expresiei amintite. Ce inseamna „a da sfoara in țara”, potrivit…

Ce inseamna expresia ‘marul discordiei’, de fapt. De unde provine, mulți oameni o folosesc

11:20, 20.02.2024 - Este folosita foarte des, insa puțini știu ce inseamna expresia ‘marul discordiei’, de fapt. Afla, din randurile de mai jos, cum s-a nascut aceasta sintagma inedita și ce legatura are cu unul dintre cele mai cunoscute razboaie. Ce inseamna expresia ‘marul discordiei’? Este, cu siguranța, o sintagma…


Ce parere ai despre aceasta stire?