Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

11:16, 04.01.2020

AJUNUL BOBOTEZEI 2020, mare sărbătoare. Ziua când se prind farmecele şi animalele "vorbesc". Superstiţii pentru noroc de bani

Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile de sărbători în care nu au mai fost restricţii alimentare. „Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru…




10:25, 29.08.2019

29 august – mare sărbătoare religioasă: Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

Joi, 29 august, credincioșii din întreaga țară săvârșesc pomenirea  tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul , zi ce marchează ultimul praznic din anul bisericesc în curs. Ca majoritatea sărbătorilor importante,…




12:52, 30.01.2019

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții Trei Ierarhi - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi

Prăznuiți de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 30 ianuarie, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, cei trei ierarhi, sunt considerați vindecători de boli și aducători de noroc. În…




11:47, 04.01.2019

AJUNUL BOBOTEZEI 2019, mare sărbătoare sâmbătă. Ziua când se prind farmecele şi animalele "vorbesc". Superstiţii pentru noroc de bani

Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile de sărbători în care nu au mai fost restricţii alimentare. „Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru…




10:44, 30.01.2018

SĂRBĂTOARE MARE astăzi: traditii de Sfinții Trei Ierarhi

Astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură-de-Aur ca cei mai mari învățători și pastori ai Bisericii.  La sate se obișnuiește ca în această zi…




17:24, 05.01.2018

BOBOTEAZĂ 2018. Tradiții și superstiții în Ajun de Bobotează - de ce nu se dă cu împrumut și nu trebuie să ne certăm!

Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile de sărbători în care nu au mai fost restricții alimentare. &"Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se…




06:39, 09.03.2017

Superstiţii la sărbătoarea Mucenicilor, ziua în care munca este interzisă. De ce beau bărbaţii 44 de pahare cu vin şi cum se prepară cei mai gustoşi sfinţişori

Mucenicii, fie ei fierţi sau copţi, se dau de pomană de sufletul morţilor. În Moldova sau Banat, colacii se coc în tavă, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr iar în toată zona de…




07:23, 05.01.2017

AJUNUL BOBOTEZEI 2017: Ziua când se prind farmecele şi animalele "vorbesc"

Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile de sărbători în care nu au mai fost restricţii alimentare. „Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru…




04:44, 08.11.2016

Tradiţii de Sfinţii Mihail şi Gavril, îngerii care poartă cheile Raiului. 8 noiembrie, ziua în care e interzis să munceşti. Ce blestem cade asupra celor…

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le…




08:33, 29.08.2016

Sărbătoare mare astăzi: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiții și superstiții! De ce nu se mănâncă pepeni și varză

Astăzi, credincioșii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Cei care vor să se spele de păcate ar trebui să țină post negru. Și,…




04:14, 29.08.2016

Superstiţii la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: de ce nu ai voie să mănânci pepeni şi varză

Oamenii de la sate încă păstrează cu sfinţenie o serie de obiceiuri. În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu…




04:28, 31.03.2016

Tradiţii în Postul Paştelui: de ce este bine să sfinţim casele şi cum gătim cea mai bună mâncare fără carne

În Postul Mare, există credinţa că e cel mai bine să sfinţeşti casa în care stai. Începutul primăverii şi renaşterea naturii aduc un suflu nou în fiecare gospodărie. Sfeştania este pentru casă ceea ce este spovedania…




02:23, 09.03.2016

Superstiţii de Sfinţii Mucenici, ziua în care munca este interzisă. De ce beau bărbaţii 44 de pahare cu vin

Pentru că sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac, mucenicii din aluat se prepară, în Bărăgan, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop. Mucenicii,…




02:39, 05.03.2016

Tradiţii şi superstiţii la Moşii de iarnă. Ce păţesc femeile care încalcă ziua de dinaintea Înfricoşatei Judecăţi, cum să te fereşti de nebunie şi de…

Astfel, în bisericile şi cimitirele ortodoxe se face pe 5 martie pomenirea celor adormiţi. Această zi mai este cunoscută şi sub denumirea populară de Moşii de iarnă. Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se…




02:25, 13.04.2015

Ce simbolizează Săptămâna Luminată şi de ce „uşile“ Raiului sunt deschise acum, chiar şi pentru păcătoşi - rânduieli speciale la înmormântări

Denumirea, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi "luminaţi" şi purtau haine albe în toată…




02:20, 12.04.2015

Tradiţii şi superstiţii în Duminica Paştelui - ziua în care „uşile“ Raiului sunt deschise, iar fetele se spală pe faţă cu apă neîncepută în care au pus…

Aceste calendare populare, respectate cu sfinţenie de ţăranul român nu au fost scrise niciodată, ci trăite, memorate şi transmise. În aceste calendare populare sunt încorporate calendarele astrologice, biologice,…




10:10, 09.03.2015

Credinţe populare la sărbătoarea Mucenicilor. De ce trebuie să bea bărbaţii 44 de pahare cu vin, iar cearta este interzisă

  Ritualul străvechi de primăvară este născut din credinţa că vinul băut se transformă în sânge şi dă bărbaţilor putere de muncă pentru întregul an şi să nu se lipească bolile de ei. Picăturile rămase din…




17:50, 22.02.2015

Începe Postul Paştelui. 47 de zile în care credincioşii sunt învăţaţi să se înalţe sufleteşte prin rugăciuni

El cuprinde 47 de zile în care credincioşii care vor să primească Botezul Creştin de Paşte(să se împărtăşească) sunt îndrumaţi de feţele bisericeşti să evite preparatele de origine animală şi să se gândească la…




20:39, 28.08.2014

Supestiţii de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: de ce sunt interzise alimentele roşii

Oamenii de la sate încă păstrează cu sfinţenie o serie de obiceiuri. În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu…




12:48, 17.06.2011

Principele Radu Duda şi-a lansat cartea la primăria din Călăraşi

Toată lumea bună din oraş, în frunte cu prefectul Emil Muşat, primarul Nicolae Dragu şi protoierul Eugen Ramon Ilie, a aşteptat cu emoţie lansarea cărţii „Provizoratul istoric" a pricipelui Radu Duda.




12:28, 17.06.2011

Călăraşi: Ginerele regelui Mihai şi-a lansat cartea la Primărie FOTO

Toată lumea bună din oraş, în frunte cu prefectul Emil Muşat, primarul Nicolae Dragu şi protoierul Eugen Ramon Ilie, a aşteptat cu emoţie lansarea cărţii „Provizoratul istoric“ a pricipelui Radu Duda. Ginerele…




00:21, 27.05.2011

La Mănăstirea Libertatea a avut loc o slujbă de pomenire în memoria fondatorului societăţii Prefab, ing. Victor Orlovschi

Joi, 26 mai a.c., la Mânăstirea Libertatea, a avut loc slujba de pomenire a ctitorului societăţii Prefab, Victor Orlovschi. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Călăraşiului, Eugen…