Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

00:08, 20.11.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI Bame cu untdelemn și Salată de portocale

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Bame cu untdelemn'' și ''Salată…




00:08, 06.11.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de pipotă și ficat și Mere japoneze

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Supă de pipotă și ficat'' și ''Mere…




12:57, 05.11.2015

Supă de pipotă și ficat și Mere japoneze. Rețete vechi de peste un secol

În cadrul acestei rubrici Agerpres prezintă rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.Săptămâna aceasta vă propunem ”Supă de pipotă și ficat” și ”Mere…




00:37, 09.10.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Midii coapte și Guguluf

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Midii coapte'' și ''Guguluf'', ambele rețete fiind…




23:57, 03.10.2015

Curios să-ncerci bucatele gurmanzilor interbelici? Te provocăm să descoperi vechile delicatese şi să găteşti ca în urmă cu aproape 100 de ani

Publicitate Una dintre cele mai vechi cărţi de bucate publicate este “O lume într-o carte de bucate: Manuscris din epoca brâncovenească”. Aceasta cuprinde “mâncări de peşte, de post, de oao, de poame uscate şi…




00:04, 26.09.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Raci marinărești și Turta cu nuci

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Raci marinărești'' și ''Turta cu nuci'', ambele…




00:04, 11.09.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de brânză cu pătrunjel și Dulceață în aluat

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Supă de brânză cu pătrunjel'' și ''Dulceață în aluat'',…




16:07, 27.08.2015

Salată Orientală şi Prăjitură Balmoş, reţete ca la bunica, vechi de peste o sută de ani

”Salată orientală” și ”Prăjitura Balmoș”, sunt două reţete delicioase, adorate de mulţi români. Cele pe care vi le prezentăm mai jos au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu…




12:07, 26.08.2015

Cei mai buni mititei preparaţi fără bicarbonat, aşa cum se făceau în Ardealul şi Muntenia secolului al XIX-lea

Micii erau la fel de savuraţi şi pe vremea în care bicarbonatul de sodiu încă nu era amestecat cu felurile de carne tocate mărunt, alături de condimente, pentru a-i face suculenţi şi afânaţi. Regretatul Radu Anton…




00:04, 14.08.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Castraveți prăjiți și Peltea de caise

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Castraveți prăjiți'' și ''Peltea…




00:04, 31.07.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Casulet (Cassoulet) vegetarian și Șerbet de caise

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Casulet (Cassoulet) vegetarian''…




15:50, 06.07.2015

REŢETA ZILEI: Imam Bayaldî, după reţeta lui Bacalbaşa

Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi,…




14:45, 06.07.2015

Rețeta zilei de luni. Imam Bayaldî (rețeta lui Bacalbașa)

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa…




14:10, 04.07.2015

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure, nemaiavând…




05:40, 26.06.2015

Rețeta zilei de vineri. „Păstăvii Doamnei Mele” (rețeta Ecaterinei Bacalbașa)

 Vrednică femeie, Ecaterina Bacalbaşa! Şi, oricât ne-ar plăcea legenda cum că ar fi fost bucătăreasa preferată a Reginei Maria, documentele (de istorie mică) ale Casei Regale o contrazic. Pentru că, se ştie,…




01:51, 26.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: "Puiu Fricasse" și Dulceață de cinci fructe

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Puiu Fricasse'' și ''Dulceață de cinci fructe'',…




00:07, 24.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Legumele în saramură și Peltea de gutui

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Legumele în saramură'' și ''Peltea de gutui'' ambele…




07:25, 18.06.2015

Rețeta zilei de joi. Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai mult în atenția publicului și ca autor de cărți de bucate. În „Dictatura gastronomică”,…




00:01, 18.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată de chrysanteme și Mazăre uscată bătută

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Salată de chrysanteme'' și ''Mazăre uscată bătută''…




00:04, 16.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pătlăgele vinete gătite grecește și Pepene umplut

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Pătlăgele vinete gătite grecește'' și ''Pepene umplut'',…




00:00, 12.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Fasole verde olandeză și Tartă cu căpșuni

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Fasole verde olandeză'' și ''Tartă cu căpșuni'',…




00:01, 09.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Timbala de conopidă și Cremă cu zahăr ars

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ''Timbala de conopidă'' și ''Cremă cu zahăr ars'',…




00:01, 08.06.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cartofi fantezie și Puiul cu 24 de pipote

În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta săptămânal rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ''Cartofi fantezie''…




07:40, 05.06.2015

Rețeta zilei de vineri. Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi că este…




00:01, 28.05.2015

REȚETE DE ACUM 100 DE ANI: Ciorba pescărească și prăjiturile de păstrat

În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem, ca fel principal, ''Ciorba pescărească'' și, ca…




13:00, 26.05.2015

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică…




11:01, 26.05.2015

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica".…




00:01, 25.05.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pateu de legume și Mere pe pâine

În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta săptămânal rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem…




15:51, 22.05.2015

Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"".…




12:51, 21.05.2015

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Jumări cu cartofi și ceapă și Mărunțișuri

Saptamâna aceasta va propunem ''Jumari cu cartofi si ceapa'' si ''Maruntisuri'', ambele retete fiind publicate în ''Carte de bucatarie - 1501 feluri de mancari'' (1935), cu o prefata de Constantin Bacalbasa. Jumari…