Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

16:20, 29.04.2024

Paște cu gust de Acasă: Sărbătorește cu produsele Hanul Boieresc de la PENNY

Paște cu gust de Acasă: Sărbătorește cu produsele Hanul Boieresc de la PENNY

Când vine vorba de Paște, preparatele tradiționale românești nu sunt doar mâncăruri - sunt povești ale unor timpuri care ne amintesc de acasă. Și ce mod mai bun de a spune aceste povești decât cu ajutorul gamei…




06:10, 10.11.2023

Rețeta simplă pentru coliva tradițională

Rețeta simplă pentru coliva tradițională. Coliva tradițională este un preparat prezent la ceremoniile religioase închinate celor care nu mai sunt dintre noi. Având în vedere că grâul este hrana trupului omenesc,…




10:06, 01.11.2023

Rețetă tradițională de colivă din arpacaș, cu nucă din belșug și esență de rom - Doar bucătăresele experimentate știu cum s-o prepare

Ingrediente:1 kg arpacas;400 g zahar;esenta rom -2 lingurite;coaja rasa de lime/lamaie;coaja rasa de portocala;500 g nuca macinata;2-3 pliculete zahar vanilat;1/2 lingurita sare.Mod de preparare:– arpacasul se…




09:15, 14.07.2023

Cereala bogată în colagen care întinerește organismul feminin cu până la 10 ani

Încă din vechime, boabele decorticate de orz au căpătat denumirea de arpacaș. Având suprafața lucioasă, ele seamănă cu perlele.În trecut, arpacașul din orz era considerat o delicatesă pe care și-o permiteau doar…




16:10, 18.04.2023

La ce se mai poate folosi arpacașul, exceptând coliva. Beneficiile pe care nu le știai

Gospodinele folosesc arpacașul pentru colivă, dar el are mai multe beneficii. Reglează tractul gastro-intestinal, te scapă de constipație, dar ajută și la exterior. Dacă îl vei consuma, vei observa cum se curăță…




20:21, 04.11.2022

SÂMBĂTA MORȚILOR. Coliva tradițională - cea mai simplă rețetă pentru cea mai bună colivă

Mod de preparare:Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă…




16:55, 28.08.2022

Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru colivă. Detaliul pe care doar gospodinele pricepute îl ştiu

Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru colivă. Multe gospodine care vor să facă pomană nu știu cu exactitate cât trebuie să fiarbă arpacașul pentru a face coliva perfectă. Aceasta este foarte importantă atunci…




16:40, 22.04.2022

Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert pentru Vinerea Mare. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 22 aprilie 2022

În ediția din 22 aprilie 2022, a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul matinalului, a preparat un desert special pentru Vinerea Mare: Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert.




09:56, 10.10.2020

DOCUMENT Alba Iulia acum 100 de ani. Motorul economic al orașului: un depozit de sare, distilerii și o moară de făină și arpacaș

Destinul economic al orașului Alba Iulia a fost trasat timp de peste două secole de la Viena. După venirea în Transilvania, austriecii au decis să schimbe rolul şi importanţa fostei capitale a Principatului Transilvaniei.…




04:58, 30.01.2020

Cum faci cea mai gustoasă mâncare de carne cu arpacaş. Reţeta unui gastronom celebru

Arpacaşul este un produs alimentar obţinut prin decorticarea boabelor de grâu, fiind bogat în magneziu, fier, vitamine şi proteine. Poate fi folosit cu succes în diverse preparate, de la colivă, la salate, garnituri…




06:53, 17.01.2019

Deserturile din „Almanahul Mariana“. Cum se prepară găluştele cu prune, crochetele cu mălai, budinca făcută cu arpacaş sau papanaşii

„Almanahul Mariana“ a fost tipărit începând cu anul 1943 şi cuprindea informaţii pentru femei, printre care şi reţete, de la deserturi, până la mezeluri. Reţetele sunt interesante, mai ales că pentru prepararea…




23:10, 15.03.2018

Credeai că arpacaşul este bun doar la colivă? Iată ce mai poţi face cu el! E uimitor

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea (și șlefuirea) boabelor de grau, de orz sau de mei.Arpacașul este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri…




22:45, 11.03.2018

A plecat dupã arpacas, dar a primit o bãtaie sorã cu moartea!

VICTIMÃ… A plecat la magazin, dupã arpacas pentru colivã si a ajuns la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, în stare foarte gravã, cu o gaurã de câtiva centimetri în cap. Primele cuvinte ale medicilor au fost “ai…




10:22, 03.11.2017

MOŞII DE TOAMNĂ 2017. Cea mai simplă şi delicioasă reţetă de COLIVĂ

Coliva este o ofranda ce se aduce pentru sufletele mortilor la zilele randuite pentru pomenirea lor. De asemenea, coliva reprezinta trupul mortului si este o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere,…




04:28, 31.03.2016

Mâncare de post cu arpacaş, în trei variante de-ţi lasă gura apă: secretul celui mai aromat pilaf cu arpacaş

Mâncare de post cu arpacaş. Arpacaş cu ciuperci şi sos de roşiiIngrediente (4 porţii): 200 gr arpacaş 8 - 10 ciuperci mari o ceapă 150 ml supă concentrată de legume o lingură de smântână vegetală o linguriţă de…




11:03, 01.03.2016

Coliva de arpacaș

Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar…




13:55, 30.01.2015

Arpacaşul tratează bolile de piele

Dintre remediile folosite pentru vindecarea celor mai neplăcute şi dureroase afecţiuni dermatologice (acnee, iritaţii ale pielii, erupţii cutanate, dar şi negi şi pistrui), boabele de arpacaş, asemănătoare cu cele…




15:20, 03.11.2014

Beneficiile arpacasului asupra sanatatii

Arpacasul, obtinut prin decojirea boabelor de grau, este bogat in substante nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sarac in calorii si are proprietati terapeutice. Consumul de arpacas reduce riscul aparitiei…




19:20, 16.10.2014

14.0000 de file din dosarul Experimentului Pitești accesibile online

Aflu amănunte autentice despre reeducare. Dacă diavolii, îngeri căzuți, puteau născoci chinuri cumplite, numai ordinului șmecheresc al oamenilor i-au putut trece prin minte torturi atât de țicnite și de întortocheate:…




19:57, 18.08.2014

PICCJ: Supa celor de la Colonia Periprava conținea 14 boabe de arpacaș. Cauza deceselor – inaniția. Morții de la Periprava erau legați cu sârmă, străpunși…

PICCJ reține în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, mărturia unui supraviețuitor al regimului care arăta că supa zilnică primită de deținuți…




12:27, 26.06.2014

Arpacasul, rol important in combaterea acneei

Arpacasul, produs alimentar produs prin decorticarea boabelor de grau, este bogat in substante nutritive, prin intermediul carora combate bolile de inima, anemia, constipatia si avitaminoza. De asemenea, arpacasul…




09:45, 08.05.2014

Un prizonier de război şi un deportat din Basarabia rememorează umilinţele pe care le-au îndurat de la ruşi

Luca Nistor a trăit vremuri grele în tinereţea sa iar războiul şi mai apoi prizonieratul şi-au pus amprenta asupra sa. La 93 de ani, bătrânul are încă mintea brici şi ar fi în stare să-şi vorbească zile în şir…




07:03, 06.02.2014

Cele mai sanatoase cereale pentru micul dejun

Numeroase studii au demonstrat ca cerealele integrale, consumate in mod regulat, aduc numeroase beneficii organismului. Dintre acestea cele mai importante sunt: mentinerea glicemiei la un nivel normal, o inima…




14:03, 04.02.2014

Top 3 cele mai sănătoase cereale pentru micul dejun

  Numeroase studii au demonstrat că cerealele integrale, consumate în mod regulat, aduc numeroase beneficii organismului. Dintre acestea cele mai importante sunt: menţinerea glicemiei la un nivel normal, o inimă…




07:00, 30.11.2013

Reţete de prăjituri de post care îţi vor îndulci Ziua Naţională

Tort de mere de post Ingrediente:► 300 g iaurt de post ► 250 g zahăr ► 125 g margarină ► 125 ml apă minerală sau lapte de soia ► 300 g făină ► un praf de sare ► esență de vanilie ► un praf de copt ► coajă de lămâie…




17:36, 02.10.2013

Primăria a împărţit echipamente anti-cutremur

Chiar dacă nu a făcut aproape nimic pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală, primăria încearcă acum, pe ultima sută de metri, "să dreagă busuiocul" împărţind locuitorilor…




10:04, 26.04.2013

FOTO-VIDEO A supravieţuit războiului şi lagărului îndurând cele mai mari chinuri

 Luca Nistor a trăit vremuri grele în tinereţea sa iar războiul şi mai apoi prizonieratul şi-au pus amprenta asupra sa. La 92 de ani, vârstă pe care a împlinit-o săptămâna trecută, bătrânul are încă mintea…




12:40, 05.04.2013

Reţetă pentru Postul Paştelui: Salată cu dovlecei, arpacaş şi roşii

O salată este recomandată în orice moment al zilei, iar în Postul Paştelui, când avem impresia că nu mai ştim ce să mai gătim, o astfel de reţetă rapidă, recomandată de „BBC Good Food“, este binevenită.