Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Un plagiat vechi de patru secole: cum au fost furate învăţăturile lui Neagoe Basarab de către ţarul Ivan cel Groaznic. Falsul a fost descoperit după 400 de ani

Publicat:

Neagoe Basarab, domnul Tarii Romanesti intre 1512 si 1521, este autorul celebrei lucrari "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie". Scrierea a fost creata in perioada 1513-1521. ”Domnul cu apucaturi imparatesti”, asa cum il numea , a adunat in celebra sa lucrare principii de guvernare politica a statului, principii morale de educare a tineretului si sfaturi morale pentru urmasii sai. Lucrarea a intrat in circulatie la scurt timp dupa ce a fost scrisa, ajungand sa fie apreciata la inalte curti ale vremii drept un veritabil  manual de educatie a tinerilor. Invataturile

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Sarbatoare 10 aprilie: Mai mulți sfinți sunt pomeniți in calendarul ortodox in aceasta zi cu o insemnatate deosebita

07:16, 10.04.2024 - OrtodoxeSf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim si Dima (Pomenirea mor?ilor)Greco-catoliceSf. m. Terentie, Maxim, Macarie, Pompei, African si cei impreuna cu ei; Sf. Gemma GalganiRomano-catoliceSs. Apoloniu, pr. m.; MacarieSfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Dima si cei impreuna cu dansii…

„Istoria Biblica a Noului Testament”, de Prof. A. P. Lopuhin – o lucrare de referința și o resursa valoroasa despre evenimentele și invațaturile din Noul Testament

12:31, 04.04.2024 - Editura Paul Editions lanseaza in luna aprilie „Istoria Biblica a Noului Testament”, o serie de 3 volume de referința dedicata celor interesați de studiul Noului Testament și nu numai. Lucrarea… Articolul „Istoria Biblica a Noului Testament”, de Prof. A. P. Lopuhin – o lucrare de referința și o resursa…

Sarbatoare 3 aprilie: Un important sfant e pomenit in calendarul ortodox in aceasta data. Care e povestea sa

07:00, 03.04.2024 - OrtodoxeSfanta si Marea Marti (Denie); Sf. Cuv. Nichita Marturisitorul si IlirieGreco-catoliceSf. cuv. Nichita MarturisitorulRomano-catoliceSs. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt ISfantul Cuvios Nichita Marturisitorul este pomenit in calendarul crestin ortodox la 3 aprilie.A trait in perioada iconoclasmului…

Compania elena DEPA a depus o cerere de arbitraj in legatura cu preturile gazelor dintr-un acord cu Gazprom

08:56, 29.03.2024 - Compania greaca controlata de stat doreste o scadere retroactiva a pretului gazului in contractul semnat in 2022, precum si scutirea de plati viitoare in valoare de sute de milioane de dolari, potrivit mai multor surse cu cunostinte in acest domeniu. Intrebat despre discutiile cu Gazprom la Forumul…

Sancțiuni la adresa Phenianului - Coreea de Sud califica drept iresponsabil vetoul Rusiei

08:50, 29.03.2024 - Coreea de Sud a calificat vineri drept "iresponsabil" vetoul Rusiei care blocheaza prelungirea la ONU a mandatului expertilor ce supravegheaza aplicarea sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, informeaza AFP, potrivit Agerpres. Seulul "subliniaza clar ca Federatia Rusa, in pofida statutului sau permanent…

Diana Șoșoaca s-a desparțit și politic de soțul sau! Silvestru Șoșoaca a fost exclus din SOS

21:30, 24.02.2024 - Lucrurile par a scapa de sub control in partidului SOS, condus cu mana de fier de Diana Șoșoaca! Liderul partidului a convocat de urgența forul de conducere doar pentru a-și elimina soțul din randurile SOS. Update: Silvestru Șoșoaca a fost exclus din partidul SOS, dupa cum a decis forul de conducere…

Știați ca primul ziar in limba romana a fost tiparit de ruși?

11:25, 18.02.2024 - „Știați ca primul ziar editat in limba romana in spațiul romanesc a aparut in Moldova, fiind tiparit de ruși?”, scrie pe Facebook politicianul moldovean Dragoș Galbur. „Ca astazi, pe 18 februarie, 1790, la Iași a fost tiparita prima ediție a ziarului „Courier de Moldavie”, un ziar bilingv, atat in franceza,…

Pomenirea Sfinților Cuvioși Auxențiu, Maron și Avraam

00:11, 14.02.2024 - Cuviosul Auxențiu a fost nobil la curtea imparatului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta imbraca haina monahala și parasește Constantinopolul stabilindu-se pe un munte, langa Calcedon, care mai tarziu avea sa se numeasca Muntele lui Auxentiu. Dorința sa era de a ramane ascuns de ochii oamenilor, pentru…


Ce parere ai despre aceasta stire?