Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Marţea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce nu are voie nimeni să facă azi

Publicat:

A doua zi din Saptamana Luminata poarta numele de Martea Alba, iar in aceasta zi se spune ca nu se lucreaza, nu se spala si nu se calca. Prima saptamana dupa Paste mai este denumita si Saptamana Luminata . In vechime, Botezul era savarșit in noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe in toata saptamana urmatoare. De aici și numele de Saptamana Luminata. Traditii si obiceiuri in marti dupa Paste se numeste Saptamana Luminata si este incarcata cu traditii si obiceiuri. Se spune ca in nu este bine sa se lucreze, ci sa se dea de pomana pentru a…

Citeste articolul mai departe pe libertatea.ro…  

Sursa articol: libertatea.ro


Stiri pe aceeasi tema

Miercurea Mare: Spalarea picioarelor, tradarea lui Iisus de catre Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații

22:05, 30.04.2024 - Miercurea Mare: Spalarea picioarelor, tradarea lui Iisus de catre Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații Miercurea Mare este o zi importanta in calendarul creștin ortodox și greco-catolic. Aceasta zi cade in Saptamana Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerata una dintre…

Rețeta de ghiveci de post. Un preparat gustos și sanatos

10:55, 29.04.2024 - Ne aflam in perioada de post a Paștelui, mai exact in Saptamana Patimilor, iar romanii mananca preparate de post. Noi iți vom explica cum sa pregatești rețeta de ghiveci de post. Este o mancare gustoasa și sanatoasa. Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru aceasta mancare gustoasa și sanatoasa, dar…

A inceput Saptamana Patimilor: Lunea Mare, ziua in care femeile incep curațenia de Paște. Semnificații, tradiții și obiceiuri

06:05, 29.04.2024 - A inceput Saptamana Patimilor: Lunea Mare, ziua in care femeile incep curațenia de Paște. Semnificații, tradiții și obiceiuri A inceput Saptamana Patimilor. Credincioșii au intrat in Saptamana Patimilor. Este Lunea Mare din Saptamana Patimilor lui Iisus Hristos: Saptamana premergatoare Paștilor, Saptamana…

Ce semnifica fiecare zi din Saptamana Mare: Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor

15:06, 28.04.2024 - Saptamana mare, numita si saptamana patimilor, este reprezentata de ultima saptamana din postul Sfintelor Paste. Totodata, saptamana mare este saptamana deniilor, toate zilele acestei saptamani fiind considerate, inca de la inceputurile crestinismului, marete si sfinte si, chiar din seara de Florii,…

Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, marea sarbatoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații

21:10, 26.04.2024 - Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, marea sarbatoare care precede Floriile. Tradiții, obiceiuri și semnificații Sambata lui Lazar sau Moșii de Florii, este o sarbatoare creștina ortodoxa care precede Floriile și Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor (Saptamana Sfanta). Aceasta sarbatoare cade in…

Paștele ortodox și catolic pica in aceeași zi in 2025

13:50, 20.04.2024 - Paștele ortodox in 2025 va fi praznuit pe 20 aprilie. Paștele este sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut in anul 325 la Niceea. Sarbatoarea de Paște este momentul in care praznuim „omorarea morții, sfaramarea…

Postul Pastelui 2024 incepe astazi, 18 martie. Traditii si obiceiuri romanesti

09:45, 18.03.2024 - Astazi, 18 martie, a inceput Postul Pastelui Postul Pastelui, numit in traditia populara si Postul Mare sau Postul Paresimilor, este cel mai lung post de peste an, intinzandu se pe o perioada de sapte saptamani.Postul Pastelui precede sarbatoarea Invierii Domnului, fiind un post greu si aspru, mai ales…

1 MARTIE. Tradiții ancestrale

10:00, 01.03.2024 - Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Originile acestui obicei se pierd in negura timpului. Romanii l-au pastrat și l-au transmis din generație in generație. O primavara binecuvantata! Martisorul,…


Ce parere ai despre aceasta stire?