Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Călători de seamă la muntele Ceahlău (I) / De la primele mărturii până la Asachi

Publicat:

“Pe tot intinsul tarii, nu este alt munte mai cunoscut, mai cautat, mai des pomenit. A dat nastere la povestiri ori legende in popor, la descrieri minunate din partea multor scriitori”, scria unul dintre marii geografi romani, profesorul Ion Simionescu. Si, intr-adevar, nenumarati autori, anonimi sau cu nume si renume scriitoricesc au gasit loc in paginile lor descrierilor frumusetilor Pionului sau legendelor culese de pe meleagurile din jurul sau. Ei au fost turiști sau pelerini și prin pana lor au facut din cel mai cunoscut munte al romanilor, cel mai pomenit, cel mai cantat.…

Citeste articolul mai departe pe mesagerulneamt.ro…  

Sursa articol: mesagerulneamt.ro


Stiri pe aceeasi tema

6 mai, ziua in care a murit Lucian Blaga. Marele scriitor nu a vorbit pana la varsta de patru ani. Zvonurile despre Premiul Nobel

00:05, 06.05.2024 - Data de 6 mai este ziua in care s-au stins doi scriitori de renume - Lucian Blaga și Lyman Frank Baum, autorul carții „Vrajitorul din Oz”. De asemenea, la aceasta data a fost finalizata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iasi, ctitorita de Vasile Lupu, domn al Moldovei.

Soața de domn al Moldovei, dorita in haremul pașei. „Era de o frumusețe naucitoare“

21:26, 06.04.2024 - Nepoata a unui Mare Vizir al Imperiului Otoman și de o frumusețe aleasa, Ecaterina Cercheza a fost timp de 22 de ani soția domnitorului Vasile Lupu, jucand un rol esențial in deciziile politice și personale ale soțului sau.

Credincioși deranjați de ”cerșetorii agresivi” de la poarta Manastirii ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. ”Va rugam, Inaltpreasfințite Parinte Calinic, nu aratați lumii o astfel de fața a Moldovei”

22:41, 16.03.2024 - Mai mulți credincioși deranjați de cerșetorii agresivi de la poarta Manastirii ”Sf.Ioan cel Nou” de la Suceava i-au scris arhiepiscopului Sucevei și Radauților, IPS Calinic, pe care l-au rugat sa ia masuri. ”Venim cu pioșenie, speranța și suflete curate sa ne inchinam la Manastirea „Sfantul Ioan cel…

Risc de zapezi in aprilie, in Romania! Avertisment de la ANM: Iarna nu s-a terminat

15:51, 24.02.2024 - "Anii trecuți ne-au aratat ca iernile acestea foarte blande au o tendința de a se prelungi pana spre jumatatea primaverii, in sensul in care fenomene - este adevarat, de scurta durata - dar cu aspect de iarna, mai pot aparea și-n martie și chiar in prima parte a lunii aprilie.", a precizat Florinela…

Ultimele zile ale Moldovei. De cine și de ce e subminata statalitatea moldoveneasca

10:20, 19.02.2024 - Moartea limbii conduce la moartea poporului. Un adevar binecunoscut și un test incercat. Aplicat moldovenilor, rezultatul acestui test pare ambiguu. In cazul nostru a fost supusa lichidarii doar denumirea limbii, nu și limba ca atare. Posibila dispariție a Moldovei și a moldovenilor este, insa, o consecința…

Producatorii de electricitate din Romania sunt obligați sa vanda in continuare energie Republicii Moldova la prețul de 450 de lei/MWh, daca li se cere

13:10, 14.02.2024 - Mihai Nicuț (e-nergia.ro) Guvernul prelungește obligativitatea impusa producatorilor romani de a incheia contracte directe pentru vanzarea de energie electrica Moldovei la prețul de 450 de lei/MWh, daca situația o va impune, pe motiv ca Republica Moldova s-ar putea confrunta cu lipsa energiei de la…

Naționala U17 din Moldova a cedat in amicalul cu Romania

15:51, 11.02.2024 - Naționala U17 a Moldovei a cedat simbata in fața reprezentativei similare de pe malul drept al Prutului, cu scorul de 4 - 1. Partida amicala a avut loc la Centrul Național de fotbal, Buftea, noteaza Noi.md. Acesta este primul meci disputat din cele doua programate in cantonamentul desfașurat de echipa…

Misteriosul catun-fortareața din nordul Romaniei. Este vechi de dinaintea intemeierii Moldovei și incepe sa renasca

22:50, 07.02.2024 - In județul Botoșani, in coasta unui codru secular, o relicva a lumii medievale inca supraviețuiește. Este vorba despre un catun, cu o istorie de cel puțin șase secole, o cetațuie țaraneasca. Aflat la un pas de dispariție, acest catun medieval renaște cu ajutorul tinerilor fermieri.


Ce parere ai despre aceasta stire?