Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

2 iunie în istorie: 1247 - Diploma Cavalerilor Ioaniţi semnala existenţa formaţiunilor politice româneşti

Publicat:

Diploma Cavalerilor Ioaniți, acordata acestora de regele al IV-lea, ofera prețioase știri despre existența voievodatelor și cnezatelor romanești conduse de voievozii Litovoi și Seneslau și de cnejii Ioan și Farcaș, precum și despre dezvoltarea economica a Țarii Romanești, ai carei locuitori se ocupau cu agricultura, creșterea vitelor și pescuitul. Tot din Diploma Ioaniților rezulta ca din timpuri stravechi se cunoștea tehnica amenajarilor funciare (diguri, iazuri de mare amploare).

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a gazduit dezbaterea „Extremismul și populismul impotriva democrației”

14:50, 02.04.2024 - Vineri, 29 martie a.c., Departamentul de Științe Umane și Social – Politice al Facultații de Istorie și Geografie, din cadrul Universitații „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), a organizat dezbaterea „Extremismul și populismul impotriva democrației”. Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Gheorghe…

De-a rasu’-plansu’! Ce „perle” au mai scos elevii la simularea pentru Bacalaureat…

22:40, 16.03.2024 - In fiecare an, atat examul efectiv de Bacalaureat, cat și simularea acestuia, vine cu o serie de „perle” din partea elevilor. Deși, in prima faza, toate aceste „perle” ni se par amuzante și reușesc sa ne starneasca hohote de ras, daca privim mai in ansamblu, este o situație de-a dreptul critica. Elevii,…

„Zi cu istorie. Istoria zilei” – 1 MARTIE

13:35, 01.03.2024 - 187 de ani de la nașterea lui Ion Creanga, autorul nemuritoarelor „Amintiri din copilarie”, lucrare scrisa intre 1875 și 1883, sub indrumarea lui Mihai Eminescu, revizor școlar la acea vreme. 1 martie 1746, Constantin Mavrocordat, domnul Țarii Romanești (1744-1746), clerul inalt și boierii hotarasc…

Evanghelia greco-romana din 1693, aflata in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei

14:30, 25.02.2024 - Evanghelia greco romana din 1693 este exponatul ce se afla in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei. A fost tiparita de ieromonahul Antim Ivireanul in Tipografia Domneasca din Bucuresti, iar ferecatura in argint aurit a fost realizata la Brasov, la comanda ctitorului manastirii Hurezi, Constantin…

Pumnal la fel de vechi ca piramidele Egiptului antic, descoperit in Polonia

18:25, 24.02.2024 - O descoperire remarcabila a fost facuta recent de un arheolog amator, in apropierea orașului polonez Jaroslaw, situat pe malul raului San. Cautatorul de comori a detectat si a scos la suprafata un pumnal de cupru datand de peste 4.000 de ani. Aceasta piesa rara reprezinta cel mai vechi artefact din…

Volohii romani din nordul Transcarpatiei (Ucraina). O istorie romaneasca renaște

18:15, 17.02.2024 - Ionuț Țene Este aproape necunoscuta situația romanilor din nordul Transcarpatiei, regiune din vestul Ucrainei. La granița dintre Ucraina, Polonia și Slovacia se afla o populație romaneasca numita de ucraineni și unguri: volohi. Dar aceasta populație iși spune simplu, ca sunt rumani și vorbesc limba…

Primarul pasionat de istorie. Colecția sa de documente inestimabile a ajuns la Arhivele Naționale ale Romaniei

09:26, 12.02.2024 - Un fost ajutor de primar și mai apoi primar al Aradului, avocatul dr. Octavian Lupaș (1908-1972), a fost un mare iubitor de istorie. Fiul acestuia a fost și el un intelectual susținand doua teze de doctorat in matematica, una in Germania, cealalta in Romania.

Muzeul de Istorie din Targoviște va gazdui Ziua Internaționala a Limbii Elene 

06:55, 07.02.2024 - Comunitatea Elena din Targoviște, afiliata Uniunii Elene din Romania, Consiliul Județean Dambovița , prin Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” Targoviste și Universitatea „Valahia” din Targoviște  au deosebita placere de a va invita sambata, 10 februarie 2024, incepand cu ora 11:00, la Muzeul…


Ce parere ai despre aceasta stire?