Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

07:55, 19.04.2024

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest…

Boris Grebenșcikov (70 de ani), unul dintre „părinții fondatori” ai rockului alternativ sovietic, declarat „agent străin” și interzis în Rusia lui Putin, vine în România. Va concerta în București pe 24 aprilie,…




13:05, 31.03.2024

Interviu. „Româna vine din Italia de Nord”. În lucrarea „Istoria Limbii Române”, lingvistul Dan Ungureanu prezintă argumentele teoriei sale

Interviu. „Româna vine din Italia de Nord”. În lucrarea „Istoria Limbii Române”, lingvistul Dan Ungureanu prezintă argumentele teoriei sale

Zilele acestea se lansează în librării una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului 2024 – Istoria Limbii Române scrise de lingvistul Dan Ungureanu (editura Cartier). Vasile Ernu a discutat cu…




17:05, 19.03.2024

Interviu: Ce vor moldovenii? „Dezvoltarea se oprește acolo unde se opresc autostrăzile. Autostrada Unirii, dintre Iași și Târgu Mureș, este șansa Moldovei, conexiunea ei directă cu Vestul”

Interviu: Ce vor moldovenii? „Dezvoltarea se oprește acolo unde se opresc autostrăzile. Autostrada Unirii, dintre Iași și Târgu Mureș, este șansa Moldovei,…

Recent a apărut o carte fundamentală la editura Polirom: „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”. Volum coordonat de: Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu. În a doua parte…




15:26, 18.03.2024

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei…

Recent a apărut o carte fundamentală la editura Polirom: „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”. Volum coordonat de: Alexandru L. Cohal , Dorin Dobrincu , George Țurcănașu. Am discutat principalele…




07:00, 09.03.2024

Alex Ciorogar, fondatorul Editurii OMG: „Când e făcută cum trebuie, poezia e cool – urbană, hipsterească, sfidătoare, rebelă, autonomă, chiar narcisică…

Vasile Ernu a discutat cu fondatorul Editurii OMG, Alex Ciorogar, despre motivele care au dus la apariția în peisajul cultural al unei edituri care pune în prim-planul activităților sale poezia, care sunt tendințele…




17:20, 27.02.2024

Din 8 martie intrăm în lumea hoților de buzunare în filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra

Din 8 martie intrăm în lumea hoților de buzunare în filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două…




18:15, 27.01.2024

INTERVIU. Cum se schimbă bucătăria românească. Drumul de la mâncărurile tradiționale, trecând prin „pizza cu jumări și murături”, până la farfuriile spectaculoase ale noului val local

INTERVIU. Cum se schimbă bucătăria românească. Drumul de la mâncărurile tradiționale, trecând prin „pizza cu jumări și murături”, până la farfuriile spectaculoase…

Adriana Sohodoleanu este doctor în sociologie, gastronom, autoarea unui excelent studiu: „Ce e nou în Noua Bucătărie Românească”, apărut la editura Editura GastroArt 2023. Într-un dialog cu scriitorul Vasile Ernu,…




19:01, 15.01.2024

Evenimentele culturale de top au devenit tradiție la Universitatea Transilvania din Brașov

Evenimentele culturale de top au devenit tradiție la Universitatea Transilvania din Brașov

Pentru Universitatea Transilvania din Brașov, responsabilitatea față de comunitatea în centrul căreia se găsește se traduce și prin implicarea în viața culturală a acesteia. Astfel, în ultimii 5 ani, Universitatea…




16:35, 26.12.2023

De ce sunt nostalgici românii după viața în comunism? Patru sociologi și antropologi explică un fenomen în continuă creștere și pericolele lui 

Patru sociologi și antropologi explică ce înseamnă, de fapt, nostalgia după comunism la români. Nu e doar vorba despre trecut, spun ei, ci despre un prezent plin de inegalități, care nu le mai dă nici speranța…




08:06, 13.12.2023

INTERVIU Ciprian Mihali, despre manipulare înainte de alegeri: „Vedem periodic înflorind figura cuiva care ne vrea răul, fie el sorosist, globalist, musulman,…

Ciprian Mihali, profesor de filosofie la Universitatea  Babeş-Bolyai din Cluj, a lansat recent volumul „Dicționar ilustrat de educație socială”, cu ilustrații de Dan Perjovschi. Într-un dialog cu Vasile Ernu, autorul…




12:46, 26.11.2023

INTERVIU. Ce rămâne în Timișoara după anul „Capitală culturală europeană”? Dan Perjovschi: „Noi trăim într-o țară fără memorie”

Într-un dialog cu scriitorul Vasile Ernu, artistul Dan Perjovschi, implicat în mai multe proiecte în Timișoara, face o evaluare a infrastructurii culturale dezvoltate în orașul de pe Bega și în ce măsură crede…




12:26, 15.11.2023

Fațada Operei din Timișoara, de-a lungul vremii. Vasile Ernu: „O imagine iconică a modelării societății în ultimii 150 de ani“

Construcția clădirii a fost începută în 1871, după planurile arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, și a fost terminată în 1875. De-a lungul deceniilor, fațada Operei din Timișoara s-a schimbat…




10:55, 02.11.2023

„Complexul Timișoarei faţă de Cluj este nejustificat”. Comparația subiectivă a unui scriitor

„Dintre orașele mari Timișoara, alături de Iaşi, par a fi cele mai confortabile orașe în acest moment. Cluj a intrat într-o mașinărie de dezvoltare destul de riscantă: agresivitatea dezvoltaţionistă nu-i face bine,…




10:25, 02.11.2023

Turist român: „Clujul pierde în faţa Timișoarei/Noile „ghetouri” ale orașului - pe lângă Florești, Dumbrăvița pare sanatoriu”

Vasile Ernu, scriitor român, eseist și comentator politic, care a locuit unsprezece ani în Cluj-Napoca, și-a permis să facă o scurtă analiză a orașului de pe Someș, în comparație cu Timișoara, dar și alte orașe…




10:15, 02.11.2023

Turist român: „Cluj pierde în faţa Timișoarei/Noile „ghetouri” ale orașului - pe lângă Florești, Dumbrăvița pare sanatoriu”

Vasile Ernu, scriitor român, eseist și comentator politic, care a locuit unsprezece ani în Cluj-Napoca, și-a permis să facă o scurtă analiză a orașului de pe Someș, în comparație cu Timișoara, dar și alte orașe…




07:10, 01.11.2023

Suntem pe cont propriu. Ce a înțeles un tată despre riscurile consumului de droguri la tineri, după discuții cu specialiști în domeniu

Declarată problemă de securitate națională și dezbătută în CSAT, combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor este abordată de autorități cu accentul pus pe pedepsire, nu pe prevenire. Poliție, nu sănătate…




16:05, 15.10.2023

INTERVIU. Concluzia unui arheolog culinar, după ce a strâns zeci de ani peste o mie de rețete vechi din satele ardelenești: Un popor de „zămuri și tocane”

Specialist culinar din Sălaj, Mircea Groza și-a dedicat 40 de ani din viață bucătăriei și documentării rețetelor ardelenești. Recent i-a apărut o carte dedicată „zămurilor”. Promite una și despre tocane.Mircea…




19:05, 08.09.2023

INTERVIU. Regizorul Cristian Mungiu, un sfat pentru toți cei care avem bunici: „Să pună mâna pe telefon și să le zică bunicilor că îi iubesc cât au încă…

„Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” este titlul cărții care a fost lansată sâmbătă, 2 septembrie, la Chișinău. Regizorul român Cristian Mungiu explică, într-un interviu pentru cititorii Libertatea,…




14:00, 29.08.2023

Războiul a făcut într-un an ce nu au reușit guvernanții moldoveni în 30. Cum s-a apucat să învețe limba română un om de afaceri de la Chișinău, vorbitor…

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a produs schimbări majore în Republica Moldova. De la dispariția rublei pe piața de la Chișinău și până la interesul pe care îl descoperă cetățenii vorbitori de limbă…




07:50, 20.08.2023

INTERVIU. Autorul care a pus mitologia românească în romane fantasy citite de zeci de mii de oameni: „Ce înseamnă succesul ca scriitor? Să publici și…

Cu titluri vândute în peste 10.000 de exemplare, într-o piață de carte unde un autor vinde în medie o mie de volume, Andrei Ruse este scriitorul de fantasy care a reușit să-și cucerească cu povești inspirate din…




16:06, 08.08.2023

Mașina luxoasă parcată în curtea bisericii și cei peste 100 de cerșetori care așteptau în stradă pomana. Contrastul strident din Basarabia de azi

O biserică din centrul Chișinăului. De o parte enoriașii, preoții și mașinile lor scumpe. De cealaltă, un număr impresionant de cerșetori. Una dintre imaginile ce reflectă inegalitatea stridentă care a pus stăpânire…




11:46, 31.07.2023

Mare agitație la Botoșani. Se pregătește Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc

Subcarpați, The Turbans (UK), om la lună, Haydamaky (UA), Paulina sunt artiștii care urcă pe scenă anul acesta la Zilele Nordului, un festival al verii, în Darabani, cel mai nordic oraș din România, scrie botoseanul.ro…




15:46, 28.07.2023

O săptămână până la Zilele Nordului: Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc, tururi gastronomice, ateliere și dezbateri, 50 de concerte și evenimente.…

Festivalul Zilele Nordului a publicat programul detaliat pentru ediția sa cu numărul 10: 50 de concerte și evenimente vor avea loc la Darabani și în împrejurimi în perioada 3-6 august 2023.  Dezbateri cu invitații…




15:35, 17.07.2023

INTERVIU. Antropolog, despre cauzele profunde care au făcut posibil cazul azilelor groazei: „Indiferența e tradițională, dar cea față de bătrâni e nouă”

Cum ne tratăm bătrânii spune mult despre societatea în care trăim. Antropologul Alex Bălășescu a studiat problema și explică, într-un interviu pentru Libertatea, cât de rău stă România la acest capitol și la ce…




19:50, 09.07.2023

INTERVIU. Întrebările unui tânăr poet către confrați: „Ce facem cu românii care trăiesc în afara bulei noastre? Îi respingem ca pe barbari?”

Proaspăt câștigător al celui mai prestigios premiu pentru debut în poezie - premiul Mihai Eminescu -, Mihnea Bâlici pune sub semnul întrebării temele dominante din poezia de azi. „Același mecanism neoliberal: centrarea…




12:05, 06.07.2023

Zilele Nordului, festivalul care și-a propus să lucreze cu 25 de generații de tineri, a ajuns la a zecea ediție

Din agendă: Tururi gastronomice în regiune și a doua ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc; Clacă pentru reconstrucția fundației primei școli publice rurale din Moldova; Conferința Cord, a primelor…




17:05, 23.06.2023

Laureatul Nobel Dmitrii Muratov, discurs cutremurător: „O să vă spun povestea bărbatului care a înnebunit și-și așteaptă soția în fiecare zi cu flori…

Dmitrii Muratov a cerut politicienilor europeni să facă schimb de prizonieri cu prizonierii politici din Rusia. Muratov a rostit un discurs la Global Media Forum, acum câteva zile, la Bonn. La începutul războiului,…




09:40, 11.06.2023

INTERVIU. Poeta care a lăsat Timișoara pentru Chișinău: „A trebuit să dau examen de limbă română, ca să primesc permis de ședere. Astfel de situații kafkiene…

Moni Stănilă a primit recent două premii importante pentru ultimul său volum de poezii, „Ofsaid”. În 2010 s-a instalat la Chișinău, unde trăiește și astăzi. O decizie „pe contrasens” față de fluxul artiștilor basarabeni…




11:05, 29.05.2023

Cine este Satoshi, noul fenomen de pe scena muzicii din Basarabia. Se deschide cariera lui în România

Muzica ne unește cel mai mult, scrie Vasile Ernu într-un nou articol pentru cititorii Libertatea, în care analizează mesajele sociale din spatele rimelor cântate de tânărul Satoshi.Muzica din Est mă pasionează:…




08:35, 20.05.2023

De ce am ajuns să recităm fantasme din trecut și cum ne va afecta asta viitorul. Cazul „Românii au talent”

Emisiunea de la PRO TV „Românii au talent”, unde a câștigat un concurent-copil, a făcut valuri. Mesajul transmis prin intermediul băiatului de 7 ani către maturi reprezintă un semnal că toate obsesiile și tot revanșismul…