Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

02:55, 03.05.2023

Câştigătorul celei de-a XX-a ediţie a premiului Naţional de proză “Ziarul de IaşI” este scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu

Decernarea premiului va avea loc vineri, 12 mai, orele 16,00, în Aula Academiei Române – Filiala Iasi Câstigatorul Premiului National de Proza „Ziarul de Iasi" pentru cea mai buna carte a anului 2022 este Bogdan-Alexandru…




17:20, 20.04.2023

Vasile Ernu: Este îngrijorătoare situația cînd ministerele încep să semene cu niște ONG-uri

În orice societate normală, activitatea organizațiilor neguvernamentale și activitatea instituțiilor statului trebuie separate. Această opinie a fost exprimată de scriitorul Vasile Ernu, vorbind în cadrul emisiunii…




16:50, 20.04.2023

Este îngrijorătoare situația cînd ministerele încep să semene cu niște ONG-uri. Opinie

În orice societate normală, activitatea organizațiilor neguvernamentale și activitatea instituțiilor statului trebuie separate. Această opinie a fost exprimată de scriitorul Vasile Ernu, vorbind în cadrul emisiunii…




18:36, 02.04.2023

INTERVIU. Cum a scăpat de înrolarea în armata sovietică unul dintre cei mai importanți scriitori basarabeni de azi: „Mă temeam să n-o pățesc și eu ca…

Exmatriculat din facultate la Chișinău, gloanțe în camera de cămin la Tbilisi și flămând pe străzile din Brașov. Toate sunt repere din biografia scriitorului Dumitru Crudu, rememorate cu umor într-un dialog cu…




12:20, 24.03.2023

Criminolog la Oxford, despre drogurile în rândul tinerilor: „România a intrat în războiul cu drogurile, după ce planeta a înțeles că a fost pierdut”.…

Șapte tineri au fost reținuți de procurorii DIICOT în dosarul Meduza, privind traficul de droguri în liceele din București, unul dintre aceștia fiind minor. Traficul de droguri de risc și de mare risc avea loc…




08:46, 24.03.2023

Ciocnirea generațiilor: De ce tinerii au ajuns la capătul răbdării și cum se va simți asta în plan politic

Potrivit unui studiu internațional, 98% dintre lucrătorii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se află într-o stare de epuizare. În SUA, mulți apelează la părinți pentru plata facturilor, iar în România crește…




08:05, 19.03.2023

Limba română a devenit în cele din urmă limba oficială în Republica Moldova, dar acesta e doar un început. Ce moștenire are țara de lăsat în urmă

Recunoașterea legală a limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova poate pune capăt unei epoci de instrumentalizare politică de tip sovietic în care această țară a trecut la alfabetul chirilic la cel latin…




08:05, 12.03.2023

Polemică în Libertatea: „Termenul «țigan» nu poate fi peiorativ într-un moment și salvator într-un alt moment”

Alin Banu, activist în cadrul Platformei Civice Aresel , care combate rasismul împotriva romilor, își exprimă opinia, după declarațiile sociologului Gelu Duminică dintr-un interviu oferit de acesta publicului Libertatea. …




10:55, 08.03.2023

Cazul trist al Casei Tranzit, simbol cultural: ”Cum ar suna - Casa Tranzit a rezistat ”regimului Funar” și a murit sub ”regimul Boc”

Vasile Ernu, scriitor român, eseist și comentator politic, trage un semnal de alarmă în privința cazului disperat al Casei Tranzit, care nu mai are bani să se întrețină.Interesele imobiliare roiesc în jurul acestui…




13:35, 25.02.2023

INTERVIU. Incinerare versus înhumare la români: „Pentru unii este un ascensor direct spre iad, pentru alții, o formulă deplină a libertății de a alege” 

Marius Rotar, istoric și cercetător, este specialist în subiectul incinerării. Militant pentru extinderea acestei practici funerare, el explică, într-un interviu pentru cititorii Libertatea, de ce nu a prins până…




09:05, 21.02.2023

Ce ar trebui să se dezbată în viitoarea campanie electorală pentru a diminua exodul tinerilor

De la distribuirea echitabilă a veniturilor la sănătate, educație sau infrastructură, partidele trebuie să vină cu soluții concrete la alegerile programate în 2024, scrie Vasile Ernu într-un articol pentru cititorii…




17:06, 08.01.2023

De ce merită să vedeți „Avatar 2. Calea apei”. Un film pe gustul Generației Z și nu numai

Sondajele au arătat că este cel mai așteptat film în rândul tinerilor, iar aceștia nu vor fi dezamăgiți de noua realizare 3D a regizorului James Cameron, scrie Vasile Ernu, care semnează o cronică la cald pentru…




09:10, 03.01.2023

INTERVIU. Ce spun numele străzilor despre societatea românească. Sociolog: „Femeile reprezintă doar 6%, bărbații 94%. O inegalitate flagrantă”

Un nume de stradă este echivalentul mai ieftin al unui monument public, un fel de „statuie low-cost”, explică sociologul Mihai Stelian Rusu, care analizează, într-un interviu pentru cititorii Libertatea, impactul…




16:26, 28.12.2022

INTERVIU. Trei tineri dezleagă mistere sociale și politice din muzica românească: „Suntem atenți la ritmurile unor momente istorice și la sunetele lor”

„Arhiva de Sunet” este numele proiectului cultural care analizează epoci și locuri prin intermediul muzicii produse. Într-un interviu pentru cititorii Libertatea, cei trei inițiatori, Paul Breazu, Ionuţ Dulămiţă…




08:05, 27.11.2022

INTERVIU. Scumpirile la utilități, explicate într-o piesă de teatru. „Energia este un bun public, care nu ar trebui să fie monedă de șantaj și de speculă”

„Energie Vitală”, jucat la începutul lunii la Centrul de Teatru educațional Replika, este un spectacol-manifest care pune în discuție sistemul și criza energetică, în mod special din România și Republica Moldova.…




19:05, 20.11.2022

Interviu cu autorul unuia dintre cele mai așteptate romane ale anului, care îl are ca erou pe Eminescu: „În mentalul românesc, nu s-a schimbat mare lucru…

Scriitorul și chirurgul Florin Chirculescu a lansat în urmă cu câteva zile romanul „Solomonarul”. Într-un dialog cu Vasile Ernu, din secțiunea „Literatura la zi”, Chirculescu vorbește despre copilărie, despre anul…




19:05, 17.11.2022

INTERVIU. Despre Timișoara, Capitală Culturală Europeană: „Proiectul s-a pliat ca o mănușă pe interesele baronilor imobiliari locali”

În 2023, orașul Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană . Ce va aduce acest eveniment locuitorilor și cum au ajuns baronii imobiliari să profite de pe urma lui? Florin Iepan, cunoscutul regizor de filme…




16:05, 06.11.2022

INTERVIU. Elena Vlădăreanu, omul din spatele premiilor dedicate scriitoarelor din România: „Să fii feministă înseamnă să faci ceva pentru femei”

Premiile Sofia Nădejde, care recompensează literatura scrisă de femei, au ajuns la a V-a ediție. În seria „Literatura la zi”, Vasile Ernu lansează un dialog cu scriitoarea Elena Vlădăreanu, inițiatoarea premiilor. „Ni…




17:05, 23.10.2022

INTERVIU. Povestea filmului despre comunitatea romilor care respectă tradiții aristocratice – corturarii: „Eu lucrez la acest film de cel puțin 7 ani”

Filmul documentar „Pocalul. Despre fii și fiice“, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu, a fost desemnat câștigător la Secțiunea România de juriul celei de-a 29-a ediții a Astra Film Festival de la Sibiu . Vasile Ernu…




14:05, 18.09.2022

INTERVIU. Doina Ruști, una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane: „În toate romanele vorbesc despre epuizarea familiei ca instituție tradițională”

A scris 11 romane care acoperă mai multe epoci istorice, de la fanarioți, comuniști până în zilele noastre. Care este liantul acestor epoci diferite, scriitoarea Doina Ruști explică într-un interviu realizat de…




11:05, 15.09.2022

365 de femei din București într-o singură expoziție. „Am vrut să arăt frumusețea fiecăreia, indiferent de formă sau statut”

Artista Georgiana Chițac a desenat o femeie în fiecare zi timp de un an. Rezultatul poate fi admirat, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie, într-o expoziție la White Flat Gallery , în cadrul Bucharest Graphic…




14:36, 31.08.2022

Ce a însemnat pentru noi, „copiii perestroika”, Gorbaciov și ce înseamnă el acum. De la epoca speranței și libertății la epoca revanșei și urii

„Sunt un copil al epocii perestroika – un „sălbatic copil dingo” și am povestit această epocă în ultima mea carte: sunt un reprezentant al „ultimilor copii sovietici””, poveste scriitorul Vasile Ernu, care e născut…




09:26, 18.08.2022

Volumul Născut în URSS de Vasile Ernu a apărut în limba japoneză

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediţii, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co, traducere de Seiko Takesono. La aceeaşi editură se află în pregătire şi volumul…




19:05, 11.07.2022

Mărirea și decăderea „celui mai mare ștrand din Europa”. Construit pe vremea regilor, modernizat în comunism, prăduit și lăsat în ruină în capitalism…

Cu ochii pe medaliile tânărului David Popovici, care face senzație în înotul mondial, nu ar strica să aruncăm și o privire spre fostul ștrand Kiseleff/Tineretului, construit acum 100 de ani și lăsat în paragină…




08:05, 06.07.2022

INTERVIU. Cercetător ucrainean la Oxford, despre momentul în care Rusia s-a decis să acționeze: „Cu Trump, Occidentul părea în descompunere”

Volodimir Artiukh este antropolog, deține un doctorat în sociologie și se numără printre puținii care au prevăzut invazia militară. Într-un dialog cu Vasile Ernu, tânărul intelectual ucrainean explică de ce crede…




16:05, 19.06.2022

INTERVIU. Relația specială pe care scriitoarea Simona Popescu o are cu timpul: „Nu există decât prezentul trecutului, prezentul și prezentul viitorului”

Este considerată unul dintre cei mai importanți poeți contemporani români. Predă la Litere și a intrat în manualele școlare cu un fragment dintr-un roman. Despre drumul parcurs de Simona Popescu dintr-un mic oraș…




12:05, 15.06.2022

Despre violența clasei de mijloc. Când frica de sărăcie a părinților pune o presiune uriașă pe copii, începând cu clasele primare

Încep să-și mediteze copiii din clasa a III-a, iar cheltuielile ating 1.500 de lei lunar. Deci nu e pentru toată lumea, scrie Vasile Ernu, care arată că inegalitatea de șanse crește alarmant. Dincolo de vinovăția…




09:05, 28.05.2022

Între ipocrizia occidentală și dragostea impusă cu tancul. De ce războiul este semnul unei mari neputințe și al unei frici profunde

Trăim într-o lume ipocrită, falsă, neadevărată: construită fundamental greșit. Care, de la un punct încolo, nu poate să nu producă război. Și mă tem că el e doar la început, scrie Vasile Ernu într-un articol care…




13:55, 18.05.2022

Gala Premiilor revistei Observator cultural: Sorin Alexandrescu, Simona Popescu, Vasile Ernu, între laureaţii celei de-a XVI-a ediţii

Sorin Alexandrescu, Simona Popescu, Vasile Ernu se numără printre laureaţii celei de-a XVI-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural decernate, marţi seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera…




13:36, 16.05.2022

Dan Lungu s-a lecuit de politică. „Am resimțit cenzura implicită a propriului partid”

Dan Lungu, unul dintre cei mai de succes scriitor români, dezvaluie, într-un interviu din seria „Literatura la zi", realizat de Vasile Ernu, ca trecerea prin Parlamentul României ramâne o experienta pe care înca…