Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

00:10, 25.09.2023

A fost identificată o modalitate de a evita efectele secundare ale unui antidepresiv

• 3,8% din populaţia lumii suferă de depresie O echipă de cercetători chinezi a anunţat un progres semnificativ în căutarea unui tratament eficient pentru depresie, o tulburare mentală care afectează milioane de…




01:35, 25.07.2023

Cercetătorii din Columbia: Insuficiența cardiacă poate duce la demență

Insuficienţa cardiacă poate duce la declin cognitiv prin crearea unei mici scurgeri de calciu în interiorul neuronilor din creier, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Neuroscience de către cercetători americani…




00:10, 13.07.2023

Un nou studiu corelează autismul cu modificări ale microbiomului prin axa intestin-creier

Un nou studiu internaţional, publicat recent de Nature Neuroscience, corelează autismul cu modificări ale microbiomului prin axa intestin-creier, deschizând noi oportunităţi de tratament, potrivit agenţiei israeliene…




17:41, 11.07.2023

Legătura dintre autism și modificările microbiomului prin axa intestin-creier. Studii privind transplantul fecal

Un nou studiu internaţional, publicat în iunie de Nature Neuroscience, corelează autismul cu modificări ale microbiomului prin axa intestin-creier, deschizând noi oportunităţi de tratament, transmite marţi agenţia…




00:11, 03.05.2023

Oamenii de știință au dezvoltat un „decodor” pentru a traduce gândurile în limbaj

Oamenii de știință au dezvoltat un decodor care folosește imagistica cerebrală și inteligența artificială pentru a traduce gândurile unei persoane în limbaj fără ca aceasta să fie nevoită să vorbească, potrivit…




15:45, 02.05.2023

Progrese în ce privește citirea gândurilor, folosind modele de limbaj mare

Cercetători de la Universitatea Texas au publicat recent un articol în Nature Neuroscience, în care arată cum, folosind inteligența artificială (IA), au putut translata gândurile subiecților umani în text, analizând…




00:25, 29.12.2022

Oamenii de știință au descoperit de la ce ni se trag atacurile de panică și anxietatea

A fost descoperită în creier „arhiva fricilor”. Este localizată în cortexul prefrontal și stochează amintiri ale evenimentelor traumatice cu mult timp în urmă. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu pe șoareci…




14:30, 28.12.2022

A fost descoperită în creier „arhiva fricilor”. Unde este localizată

A fost descoperită în creier „arhiva fricilor”. Este localizată în cortexul prefrontal și stochează amintiri ale evenimentelor traumatice cu mult timp în urmă. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu pe șoareci…




01:09, 30.07.2019

Stimularea undelor cerebrale ar putea ajuta la păstrarea unui anumit tip de memorie

Efectele negative pe care înaintarea în vârstă le generează asupra unui anumit tip de memorie, memoria de lucru, pot fi atenuate stimulând zone din creier pentru a acţiona asupra frecvenţei anumitor unde cerebrale,…




11:17, 09.04.2019

Îmbătrânire - Stimularea undelor cerebrale ar putea ajuta la păstrarea unui anumit tip de memorie (studiu)

Efectele negative pe care înaintarea în vârstă le generează asupra unui anumit tip de memorie, memoria de lucru, pot fi atenuate stimulând zone din creier pentru a acţiona asupra frecvenţei anumitor unde cerebrale,…




15:14, 01.11.2018

O nouă descoperire ajută persoanele paralizate să meargă din nou fără stimulare electrică

Persoanele paraplegice care au beneficiat de tratament prin tehnici de stimulare electrică în Elveţia şi-au recăpătat controlul muşchilor paralizaţi de multă vreme şi au putut merge din nou, relatează AFP. Cercetarea…




22:06, 22.10.2018

Cum trebuie să bei corect cafeaua ca să facă minuni pentru creier

Ei bine, este adevarat si un studiu stiintific confirma acum aceasta informatie. Acum poti profita la maximum de beneficiile revigorantei bauturi, daca inveti cum, cand si cata sa consumi. Pana in 2004, cafeina…




17:03, 11.09.2017

Înlocuieşte SEXUL cu această activitate și te vei simți la fel de bine! Milioane de oameni fac asta în fiecare zi

Ascultatul muzicii declanșează un nivel asemănător de secreție a dopaminei la nivelul creierului. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au dorit să afle în ce fel este implicată dopamina…




12:14, 03.01.2017

Studiu: Procesul de memorare poate fi stimulat prin expunerea la stimuli emoționali. Percepția noastră este în mare măsură influențată de experiențele…

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din New York (NYU), publicat în jurnalul ”Nature Neuroscience”, experiențele emoționale pot induce stări fiziologice și mentale…




17:28, 30.12.2016

Potrivit unui studiu a oamenilor de știință de la UNY, memoria este influențată de stimulii emoționali

Experiențele emoționale pot induce stări fiziologice și mentale ce pot persista pentru perioade îndelungate după încheierea evenimentului care le-a declanșat, potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni…




00:03, 30.12.2016

Procesul de memorare poate fi stimulat prin expunerea la stimuli emoționali (studiu)

Experiențele emoționale pot induce stări fiziologice și mentale ce pot persista pentru perioade îndelungate după încheierea evenimentului care le-a declanșat, potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni…




12:39, 20.12.2016

Sarcina produce schimbări în creierul mamei cel puţin doi ani după naştere

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină pentru prima dată dovezi care arată că sarcina provoacă schimbări pe termen lung la nivelul creierului în cazul femeilor însărcinate. Cercetătorii cred că aceste modificări…




11:55, 20.12.2016

Sarcina produce schimbări în creierul mamei care o pregătesc pentru venirea copilului (studiu)

Sarcina antrenează importante modificări în creier, care persistă cel puțin doi ani după naștere și care ar permite pregătirea mamei pentru exigențele îngrijirii bebelușului, potrivit unui studiu dat…




14:29, 25.10.2016

Creierul se obișnuiește, în timp, cu minciuna

Minciunile pot fi asemănate cu bulgării de zăpadă care, odată lansați la vale, devin din ce în ce mai mari, potrivit unui studiu realizat recent la University College London. Oamenii de știință au aflat că,…




13:33, 25.10.2016

STUDIU: Creierul se obișnuiește, în timp, cu minciuna

Minciunile pot fi asemănate cu bulgării de zăpadă care, odată lansați la vale, devin din ce în ce mai mari, potrivit unui studiu realizat recent la University College London. Oamenii de știință au aflat că, pe…




13:54, 06.06.2016

Oamenii de știință au găsit „ceasul cerebral” care face memoria să funcționeze

Pentru a ne organiza amintirile, neuronii din creierele noastre au nevoie de puțin ajutor, la fel precum orchestrele care au nevoie de un dirijor pentru a se sincroniza. Cercetătorii japonezi cred că au găsit un…




15:27, 15.04.2016

Acest român ar putea aboli autismul și schizofrenia

România se poate lăuda că a dat lumii o mulțime de minți strălucite, iar Sergiu Pașca ar putea intra și el în cărțile de istorie. Sergiu Pașca este neurolog. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj…




10:02, 12.04.2016

Cum generezi un cortex cerebral uman în laborator? O prelegere la Cluj ţinută de un specialist român de la Universitatea Standford

„Cercetările realizate de Sergiu Paşca investighează dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia.…




16:08, 22.12.2015

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovada că inteligenţa e în celule din creier

Pentru prima oară, oamenii de știință au descoperit mănunchiuri de gene care se pare că sunt în strânsă legătură cu inteligența, scrie playtech.ro. Este vorba despre două rețele, numite M1 și M3, iar fiecare consistă…




21:07, 13.10.2015

Studiu: La fel ca amprenta digitală, activitatea cerebrală este proprie fiecărui individ

Creierul fiecărui individ ar avea propriul său mod de a face conexiuni, iar identificarea acestora ar permite aplicarea unor metode mai eficiente de luptă împotriva anumitor boli. Această informație ar putea bulversa…




19:44, 13.10.2015

STUDIU: Activitatea cerebrală este proprie fiecărui individ, la fel ca amprenta digitală

Cercetătorii afirmă, într-un studiu apărut în revista Nature Neuroscience, că au reușit să stabilească profilul neurologic al mai multor indivizi datorită imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (IRMF).…




22:00, 09.06.2015

Creativitatea și bolile mentale ar avea rădăcini genetice comune (studiu)

Creativitatea și bolile mentale ar avea rădăcini genetice comune (studiu)Foto: agerpres.roCum credeți, trebuie limitată la două mandate aflarea în funcția de primar al Chișinăului a uneia și aceleiași persoane?-…




01:10, 16.03.2015

Cum au reușit neurologii să implanteze amintiri false în creierele șoarecilor adormiți

Este posibilă Folosind electrozi pentru a stimula și înregistra direct activitatea celulelor nervoase, cercetătorii au creat amintiri care au persistat în starea de veghe și au influențat comportamentul animalelor…




15:20, 12.03.2015

Au implantat amintiri false în creier. Ce ne mai aşteaptă

Unde va mai ajunge stiinta? Neurologii francezi au reușit să implanteze amintiri false în creierele șoarecilor adormiți. Folosind electrozi pentru a stimula și înregistra direct activitatea celulelor nervoase,…




19:45, 12.01.2015

Alimente vindecatoare pe care le puteti adauga in cafea

cafea Fiecare dintre noi isi incepe ziua cu aceasta bautura. Obisnuita reteta cuprinde zahar si, in unele cazuri, lapte. Puteti face cafeaua si mai sanatoasa daca o beti fara zahar si fara lapte si adaugati unul…