Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:36, 14.03.2024

Cuvântul banal din limba română pe care cei mai mulți oameni îl scriu greșit. Care este forma corectă, de fapt

Mulți români folosesc acest termen greșit, fără să știe că atât Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), cât și Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM) nu îl prezintă ca fiind o variantă acceptată…




17:25, 20.02.2024

Ce înseamnă expresia „a da sfoară în țară”. De la ce vine, de fapt

Ce înseamnă expresia „a da sfoară în țară”. De la ce vine, de fapt

(Mai ales) dacă folosești expresia „a da sfoară în țară”, trebuie neapărat să știi care sunt originile ei. Mulți români nu cunosc rădăcinile sintagmei în cauză. Ce explicații oferă Dicționarul Explicativ al Limbii…




12:25, 07.02.2024

Cum să faci votcă acasă. Reţete cu votcă

Votca este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice la nivel mondial, fiind consumată în cluburi, în baruri și oriunde se poate savura un cocktail. În țara noastră este cea de-a doua cea mai consumată băutură…




16:21, 29.01.2024

Ce cuvânt din limba română începe și se termină cu litera J. Foarte puțini oameni au auzit de el

Ce cuvânt din limba română începe și se termină cu litera J. Foarte puțini oameni au auzit de el

Limba română este unică din mai multe puncte de vedere, chiar dacă există mici asemănări cu alte limbi, precum cea spaniolă. Știți care este cuvântul care începe și se termină cu litera J? Termenul care începe…




13:25, 27.01.2024

Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?

Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?

Sunt puține persoane care știu care este cel mai lung cuvânt din limba română. Și asta datorită faptului că el nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Acesta este format din 44 de litere și abia dacă…




18:05, 23.01.2024

Cuvântul unic din limba română care are 21 de litere și în care nu există două consoane consecutive. Ai auzit de el?

Cuvântul unic din limba română care are 21 de litere și în care nu există două consoane consecutive. Ai auzit de el?

Limba română este plină de mici trucuri magice. Unul dintre ele este cuvântul format din 21 de litere, ce nu prezintă în alcătuirea lui două consoane consecutive. Ai auzit vreodată de el? Află în rândurile de mai…




14:01, 16.01.2024

Ce formă de plural are cuvântul polei, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români

Ce formă de plural are cuvântul polei, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români

Limba română nu este una foarte ușoară, iar de cele mai multe ori, românii folosesc greșit formele de plural a anumit substantive. În această perioadă, avem parte de foarte mult polei. Știți care este forma corectă…




21:10, 09.01.2024

Greșeala pe care o fac mulți români: care este forma de plural a cuvântului polei

Greșeala pe care o fac mulți români: care este forma de plural a cuvântului polei

Există anumite dezbateri cu privire la unul dintre termenii folosiți des în această perioadă a anului: polei. Controversele sunt legate cu precădere de forma de plural a acestui substantiv. Atât timp cât părerile…




10:05, 01.01.2024

Ce înseamnă „Aho! Aho!” din Pluguşor, de fapt. Se spune de Anul Nou, puţini români îi ştiu originea

Ce înseamnă „Aho! Aho!” din Pluguşor, de fapt. Se spune de Anul Nou, puţini români îi ştiu originea

„Aho! Aho!” este expresia cu care debutează textul rostit de copiii care merg cu Plugușorul în Ajunul Anului Nou. Puțini sunt românii care știu ce origine are această expresie, în ce scop și când era utilizată…




11:21, 10.11.2023

Singurul cuvânt din limba română care se termină cu patru consoane

Ai fi tentat să crezi că în DEX nu există niciun cuvânt care să se încheie cu mai mult de trei consoane. Jucătorii împătimiți de Scrabble te pot contrazice însă imediat cu singurul exemplu existent. Un cuvânt din…




11:06, 25.10.2023

Când se pune virgula și care sunt regulile de folosire a virgulei

Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia ori la transmiterea greșită a unei informații. Cu ajutorul semnelor de punctuație se marchează pauzele de vorbire, intonația ori se…




13:00, 17.08.2023

Care este pluralul cuvântului sânge, de fapt. Știai răspunsul corect?

Există o serie de cuvinte care au forme de plural ciudate. Printre acestea se numără și pluralul cuvântului sânge. Din această cauză, foarte multe persoane se întreabă care este forma corectă a acestui cuvânt și…




12:11, 07.03.2023

Ce este compostul şi cum să-l faci la tine acasă

Trăim niște vremuri în care risipa alimentară este mai des întâlnită decât ne-am putea imagina, iar modul de gestionare corespunzătoare a acestei probleme a devenit un obiectiv important atât pentru gospodarii…




09:55, 30.12.2022

De unde provine expresia „a tăia frunze la câini”

Asemenea majorității limbilor vorbite în toată lumea, limba română este un izvor nesecat de expresii, proverbe și zicători populare care sunt pe cât de interesante, pe atât de amuzante, unele dintre ele având un…




16:50, 20.12.2022

Leru-i ler. Ce este, de fapt, lerul și de ce îl găsim atât de des în colinde

În legătură cu etimologia cuvântului există mai multe variante.Astfel, Miron Costin considerau că LER provine din slavul lel (= zeul Cupidon).Dimitrie Cantemir, Petru Maior, Gh. Șincai, C. Săulescu sau A. D. Xenopol l-au…




07:21, 11.12.2022

TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA ¬ Când este vulnerabilitatea un defect?

   Pornind de la definiția pe care Dicționarul Explicativ al Limbii Române o atribuie cuvântului vulnerabil, și anume „care poate fi rănit”, nu este de mirare că adjectivul este adesea Post-ul TABLETA DE DUMINICĂ…




12:45, 22.11.2022

Ce este și cum se foloseşte un sonar pentru pescuit

Cât de importante sunt sculele, ce fir este mai bun, cum faci patul de nadă sau cu ce cârlige trebuie să începi? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care și le pun pescarii, mai ales cei începători. Dar, înainte…




12:00, 10.11.2022

Care este diferența dintre un împărat și un rege

De-a lungul istoriei umanității a existat o practică sau o tradiție a marilor conducători de popoare, indiferent de titlul acestora. Multă lume consideră că, în cadrul unei monarhii, împăratul și regele reprezintă…




12:25, 09.11.2022

Când și cum a apărut roata. Care este istoria roţii

Dezvoltarea societăților și creșterea gradului de civilizație al omenirii au fost posibile datorită unor mari invenții, iar una dintre cele mai vechi și mai importante dintre invenții a fost roata. Cuprins: Ce…




14:46, 20.10.2022

Insecte comestibile promovate ca „alternative la carne”

Starea din ce în ce mai deplorabilă a planetei noastre și creșterea populației la nivel global ne determină să căutăm surse alternative de hrană din care să ne extragem resursele de care avem nevoie pentru a trăi.Acestea…




12:21, 31.08.2022

Mesajul lui Dan Negru, de Ziua Limbii Române: „Limba este îmbrăcămintea gândului”. Azi începe „Jocul cuvintelor”, sezonul 2

Cel de-al doilea sezon al quiz-ului „Jocul cuvintelor cu Dan Negru” începe în această seară, la ora 22:30, la Kanal D, într-o zi cu totul specială, Ziua Limbii Române. Prezentatorul show-ului cu și despre cuvinte…




11:56, 15.07.2022

Care sunt cele mai lungi cuvinte din limbile de circulație internațională

Oamenilor le-au plăcut dintotdeauna recordurile, și asta indiferent dacă au vrut să fie ei cei care le stabilesc ori doar să fie martori la anumite momente de acest gen. De când au început să fie contabilizate,…




00:10, 02.06.2022

„Războiul civil” din Mirceşti, reglat de instanţe: încă un consilier dat afară din CL câştigă

„Razboiul civil" din Mircesti a început sa fie reglat de instante. Sase din cei 13 consilieri locali au fost exclusi din CL, reprosându-li-se absenta de la mai multe sedinte, ceea ce a dus la blocarea activitatii…




11:05, 26.05.2022

Două case mistuite de flăcări la Marginea acum câteva săptămâni au fost reconstruite parțial

Marginea este localitatea unde cuvântul "solidaritate" chiar are sensul din Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Oamenii știu ce înseamnă empatia și ori de câte ori este cazul sunt alături de cei aflați în…




14:46, 09.05.2022

De ce poartă scoțienii fustă – istoria kiltului scoțian

Ori de câte ori te gândești la Scoția și la tradițiile ei kiltul este cu siguranță unul dintre primele lucruri care îți vin în minte. Cuprins: Ce este kiltul scoțian? Când a apărut kiltul scoțian? Câte tipuri de…




07:40, 31.03.2022

Cronica pisălogului: Dilentantism

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto, susţinea în urmă cu două decenii şi ceva, în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman,  o rubrică umoristică intitulată…




07:20, 21.12.2021

Scandalul continuă! Clotilde Armand, susține că nu știe ce înseamnă 'şobolăneală', dar Sectorul 1 e plin de astfel de rozătoare

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, afirmă că a căutat în DEX termenul "şobolăneală" folosit de vicepremierul Sorin Grindeanu la adresa sa. "Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ne spune că…




23:10, 20.12.2021

Disputa dintre Clotilde Armand şi Grindeanu, o ecuaţie mai complicată decât cartea dispărută a ministrului

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, afirma ca a cautat în DEX termenul "sobolaneala" folosit de vicepremierul Sorin Grindeanu la adresa sa. "Dictionarul Explicativ al Limbii Române ne spune ca…




15:11, 16.11.2021

Cine a inventat cu adevărat telescopul astronomic

Una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii este telescopul, instrumentul fără de care astronomia ar fi fost imposibilă. Folosit pentru prima dată pe la începutul anilor 1600, acesta a ajutat la…




09:35, 09.11.2021

CTP îl desființează pe Nicușor Dan: 'De ce trăiești, domne? Am dreptul să-i spun că e tembel?'

„Am încercat să găsesc un cuvânt pentru Nicușor Dan, pentru atitudinea lui, pentru atitudinea din momentul de față. Cuvântul este tembel”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24, despre primarul genral al Capitalei.…