Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cercetătorii de la UTCN au fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Publicat:
Cercetătorii de la UTCN au fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Reusita de exceptie a cercetatorilor de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Aceștia au fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, componente pentru motoarele electrice pentru navete ale , ESA. Demersul nu a fost lipsit de provocari, dar in curand elementele produse la Cluj vor ajunge in spatiul cosmic. „Piesa aceasta este o balama pentru usile de la motoare”. Este doar una dintre piesele prelucrate la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca pentru , ESA. Unul dintre ele se refera la fabricarea unor componente din aliaj de titan pentru navetele…

Citeste articolul mai departe pe ziarulclujean.ro…  

Sursa articol si foto: ziarulclujean.ro


Stiri pe aceeasi tema

Rock fabricat in Timișoara: Ioan Popovici și Flare au lansat videoclipul piesei „Never again”, care beneficiaza de prezența unor actori cunoscuți

11:31, 22.04.2024 - Artistul timișorean Ioan Popovici și trupa de rock alternativ Flare iși continua colaborarea fructuoasa inceputa acum mai bine de o luna și lanseaza un nou videoclip cinematic, de aceasta data, pentru single-ul „Never Again”. Piesa este o compoziție ce aduce in prim plan o poveste clasica ce implica…

Nu sariti peste micul dejun! Va scade imunitatea și crește riscul de infectii 

12:51, 13.03.2024 - @ Neglijarea micului dejun poate avea consecințe negative asupra sanatații noastre, inclusiv asupra sistemului imunitar, arata cele mai recente cercetari in domeniu Studiile efectuate au demonstrat ca saritul peste micul dejun poate duce la o scadere a producției de celule imunitare in maduva osoasa.…

Branza preferata a francezilor, „pe cale de dispariție". Ce avertizeaza cercetatorii

15:00, 06.03.2024 - Potrivit unei legende, atunci cand Napoleon a gustat pentru prima data o branza Camembert, a fost atat de incantat, incat a sarutat-o pe chelnerița care i-a servit-o. Recentele articole despre o iminenta dispariție a branzei din cauza unei crize fungice au provocat panica.

Microplastice, in toate organele, inclusiv in creier și placenta

10:05, 27.02.2024 - Microplastice, peste tot: in bucatarie, baie, legume, fructe… Dar au fost descoperite și in principalele organe ale corpului omului, inclusiv in creier și placenta. Un recent studiu publicat in Toxicological Science arata ca  in cazul unei concentrații alarmante de microplastice in organele interne…

Un satelit iesit de sub control se indreapta spre Pamant. Cand va intra in atmosfera și care sunt riscurile

19:00, 19.02.2024 -  Este de asteptat ca satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, sa se sparga in bucati la reintrarea in atmosfera, iar majoritatea vor arde. Deoarece reintrarea este "naturala" - cu alte cuvinte, nu este controlata de oameni - este imposibil de prezis exact cand si unde se va produce, potrivit Agentiei…

Se lucreaza la un medicament inovatoar: Va salva milioane de vieți

21:20, 18.02.2024 - Cresomicina, un compus inovator, a furnizat rezultate promitatoare impotriva tulpinilor de bacterii care sunt rezistente la medicamentele existente prezent. Rezistenta antimicrobiana (RAM) apare atunci cand bacteriile evolueaza intr-un mod care face ca antibioticele traditionale sa fie ineficiente…

Proteinele din sange ar putea prezice mai multe forme de dementa, cu mai mult de 10 ani inainte ca boala sa fie diagnosticata

11:31, 13.02.2024 - Un studiu asupra unor probe de sange congelate a scos la iveala o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de dementa cu mai mult de 10 ani inainte ca boala sa fie diagnosticata, au anuntat luni cercetatori din Marea Britanie si China, relateaza Reuters. Studiul, publicat…

Untul de musca, un nou produs alimentar controversat care urmeaza sa ajunga in magazine

10:25, 07.02.2024 - Cercetatorii de la o universitate din Belgia au creat aceasta grasime din larve pentru a putea fi folosita in prima instanța in prepararea dulciurilor. Grasimea este produsa dupa ce larvele de musca inmuiate in apa sunt puse intr-un blander și apoi trecute printr-o centrifuga care separa untul de insecte.In…


Ce parere ai despre aceasta stire?