Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Ziua Morților sau Luminația. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

Publicat:

Ziua Morților sau Luminația se sarbatorește in fiecare an pe data de 2 noiembrie, dar pomenirea sufletelor adormiților se face in seara de 1 noiembrie. Ziua Morților este o sarbatoare romano-catolica, iar in perioada in care Transilvania a facut parte din Imperiul Austro-Ungar a devenit populara in randul locuitorilor din aceasta zona. Ziua de 1 noiembrie era trecuta in calendarul romano-catolic, ca fiind Ziua Tuturor Sfinților, iar pe 2 noiembrie avea loc pomenirea celor trecuți in neființa. Cu unele adaptari regionale, sarbatoarea a fost preluata de ortodocși, luterani, calvini și unitarieni,…

Citeste articolul mai departe pe dej24.ro…  

Sursa articol: dej24.ro


Stiri pe aceeasi tema

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Paste in regiunile Romaniei. „Nu se mananca oul cu sare pentru ca transpiri tot anul”

06:50, 05.05.2024 - Paștele sau Invierea Domnului este una dintre cele mai importante sarbatori ale creștinitații. O sarbatoare a luminii și a bucuriei, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie și de biserica

Sambata Mare 2024 - tradiții și obiceiuri. Sfanta Lumina este adusa de la Ierusalim in ultima zi din Postul Paștelui

07:05, 04.05.2024 - Sambata Mare pica anul acesta pe 4 mai și reprezinta ziua in care trupul lui Iisus Hristos a fost pus in mormant. Este de asemenea ultima zi a Saptamanii Patimilor, in care crestinii ortodocși se pregatesc pentru sarbatoarea Invierii Mantuitorului. In ultima zi din Postul Paștelui sunt urmate mai multe…

Ce se mai sarbatorește de 1 mai? Armindenul, Ziua Pelinului, Ziua Bețivului sau Pomul lui Mai. Tradiții și obiceiuri

08:31, 01.05.2024 - Ce se mai sarbatorește de 1 mai? Armindenul, Ziua Pelinului, Ziua Bețivului sau Pomul lui Mai. Tradiții și obiceiuri Ce se mai sarbatorește de 1 mai? Armindenul, Ziua Pelinului, Ziua Bețivului sau Pomul lui Mai. Pe langa Ziua Muncii, in tradiția romana mai are loc o alta sarbatoare. Cumnoscuta mai puțin,…

Cand pica Paștele catolic in 2024. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respecta in Duminica Invierii

10:30, 30.03.2024 - Saptamana aceasta este sarbatorita Saptamana Mare in randul credincioșilor catolici. Știm ca pentru catolici, Paștele este cea mai importanta sarbatoare din calendarul creștin. Iata ce tradiții și obiceiuri se respecta in Duminica Invierii!

Buna Vestire 2024, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie sa faci neaparat daca auzi cucul cantand

08:41, 25.03.2024 - Buna Vestire 2024 este una dintre cele mai importante sarbatori creștine din luna martie. Anul acesta va fi praznuita pe data de 25 martie, o zi in care oamenii respecta o serie de tradiții și obiceiuri. Buna Vestire 2024 Buna Vestire este o sarbatoare creștina cu o semnificație aparte, fiind marcata…

,,Tradiții și obiceiuri din Moldova,, la Școala „Ioan Maric” din Luncani

11:21, 14.03.2024 - La Școala Gimnaziala „Ioan Maric” din Luncani (comuna Margineni) are loc astazi, 14 martie, un simpozion și un concurs de creații artistice și literare pentru elevi, cu tema „Tradiții și obiceiuri din Moldova”, dar și prezentarea unei reviste cu același titlu. Manifestarea face parte din prima ediție…

Moșii de iarna 2024. Tradiții și obiceiuri in Sambata morților

09:20, 09.03.2024 - Moșii de iarna sau Sambata Morților este una dintre cele mai importante tradiții ortodoxe. Aceasta este ziua in care credincioșii dau de pomana pentru sufletele celor plecați dintre noi. Ca in cazul altor sarbatori, și in aceasta zi se respecta tot felul de tradiții și obiceiuri. Anul acesta, Sambata…

Tradiții, obiceiuri și superstiții de 1 Martie. Care este semnificația marțișorul, de fapt

07:45, 28.02.2024 - An de an, la data de 1 Martie, are loc una dintre cele mai frumoase și speciale sarbatori. Aceasta zi aduce cu ea oficial primavara. De asemenea, de aceasta sarbatoare se ține cont de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iataca care este semnificația marțișorul, de fapt!


Ce parere ai despre aceasta stire?