Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Misterul crucilor celtice care au apărut în nordul României. Cât de vechi sunt, de fapt, ciudatele monumente funerare

Publicat:

Monumente funerare din piatra, de forma cel putin neobisnuita, rasar inca dintre iarba ce a pus stapanire pe zona veche a cimitirului din Napradea de la iesirea spre Cheud. Profesorul Aurel Medve, pana nu demult directorul ” din Napradea, spune ca sunt acolo 12 astfel de monumente, considerate de unii drept cruci ”celtice” in principal datorita formei lor: un cerc de piatra in care este incastrata o cruce.

In urma cu cateva luni, una dintre cruci a fost dusa, printr-un concurs de imprejurari, la Muzeul de Etnografie si din , specialistii…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș impreuna cu Consiliul Județean organizeaza evenimentul „PRIMAVARA IN SATUL DE PE DEALUL FLORILOR”!

12:25, 03.05.2024 - Deschiderea sezonului de vizitare a Muzeului Satului din Baia Mare va coincide in acest an cu desfașurarea unui eveniment excepțional, care iși propune redarea celor mai frumoase obiceiuri și tradiții pascale și agrare, prezente pe teritoriul fascinantului ținut al Maramureșului, in anotimpul renașterii.…

Atelier tematic la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Targu Mureș

19:11, 24.04.2024 - Departamentul de Tineret și Biroul de Cateheza- Structura de tineret pentru județul Mureș din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei, in colaborare cu Muzeul de Etnografie și Arta Populara Targu Mureș, Școala Gimnaziala „Alexandru Ioan Cuza" Targu Mureș și Biserica Ortodoxa „Adormirea Maicii…

Neamt: Istoria de 600 de ani a orasului Targu Neamt, sintetizata intr-o expozitie arheologica inedita

19:40, 23.04.2024 - Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt gazduieste, in aceste zile, o expozitie dedicata asezarii urbane de la poalele Cetatii Neamt. Cu o istorie de mai bine de sase secole, Targu Neamt are inca multe aspecte ale trecutului care impresioneaza nu doar prin vechime, ci mai ales prin ineditul acestora.…

Istoria celebrului caine Calu’ din Pistruiatul – in expozitia “Jandarmeria Romana 1850 – 2020”

00:30, 26.03.2024 - Istoria celebrului caine Calu", devenit celebru in anul 1973 in urma serialului de televiziune Pistruiatul, care se numea in realitate Kalo (Calo) si era caine de Securitate cu grad de maior, poate fi aflata in expozitia "Jandarmeria Romana 1850 – 2020", deschisa, luni, la Muzeul de Istorie din Cetatea…

Incursiune fascinanta in istoria Banatului, prin proiectul virtual al muzeului din Caransebeș (foto)

08:20, 10.03.2024 - Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Granița din Caransebeș a fost inființat in a doua jumatate a secolului trecut, constituirea unui muzeu de istorie locala fiind impulsionata de descoperirile de la Tibiscum, devenit, in urma cercetarilor, un vestigiu arheologic de importanța naționala.…

CUNOASTEREA ISTORIEI, O NECESITATE A ZILELOR NOASTRE

00:21, 29.02.2024 - Motto: „Vrei viitorul a-l cunoaște, te intoarce spre trecut”. (Mihai Eminescu) Prof. dr. Polin ZORILA Intreaga existența a umanitații a fost presarata cu fapte, evenimente și personalitați care i-au marcat evoluția. „Toate ființele umane de pe pamant – nota inspirat Marin Preda – fac istorie… Pe marile…

Calendar popular de traditii si obiceiuri, lansat de Sectia de Etnografie si Arta Populara a Muzeului Judetean

13:20, 28.02.2024 - Sectia de Etnografie si Arta Populara a Muzeului Judetean Mures a anuntat, marti, lansarea unui "Calendar popular muresean in traditii si obiceiuri", coordonat de cercetatorul Laura Pop, care ofera o panorama asupra obiceiurilor populare si interferentele acestora cu sarbatorile religioase. "Suntem…

Rivulus Dominarum: Biserica și Turnul Sfantul Stefan (III)

13:25, 23.02.2024 - Marturii de necontestat ale trecutului istoric al orasului Baia Mare sunt vechile constructii ridicate de membrii comunitatii baimarene in diferite momente ale vieții cotidiene, legate de nevoile economice, sociale, spirituale, culturale sau militare. Aceste edificii, cu inerentele schimbari survenite…


Ce parere ai despre aceasta stire?