Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce sunt strugurii consideraţi fructe sfinte, care „afurisesc maţele”. Credinţe şi tradiţii româneşti la culesul viilor

Publicat:

Pentru romani, culesul viei a fost dintotdeauna motiv de petrecere, dar si de obiceiuri si superstitii. 14 septembrie, sarbatoarea  care marcheaza in calendarul crestin-ortodox este numita, in popor, ”Christovul viilor”. Aceasta este ziua in care viticultorii romani dau startul sezonului de cules struguri.  In trecut, sarbatorile incepeau insa mai devreme.   ”Sarbatoarea religioasa incepea in vechime la 15 august, pentru partile calduroase, sau 8 septembrie pentru regiunea Moldovei cand de Sf. Maria se duceau primii struguri la biserica pentru a fi impartiti…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Programul liturgic la sarbatoarea Invierii Domnului si din Saptamana Luminata la Parohia greco-catolica “Inaltarea Sfintei Cruci” din Baia Mare

15:41, 03.05.2024 - Emaramures va prezinta programul oficiilor religioase la sarbatoarea Invierii Domnului si din Saptamana Luminata la Parohia greco-catolica “Inaltarea Sfintei Cruci” din Baia Mare. Duminica, Invierea Domnului: ora 00.00 – Slujba Invierii; ora 8.00 – Rugaciunea rozarului si devotiunii; ora 9.00 – Sfanta…

Obiceiuri și tradiții ce pregatesc sarbatoarea Invierii Domnului

14:36, 03.05.2024 - Ultima saptamana din Postul Mare este denumita Saptamana Mare. Este o perioada de pregatire pentru sarbatoarea Invierii Domnului, plina de tradiții și obiceiuri religioase și populare. „Cine moare in Saptamana Mare dinaintea Paștelor, sufletul lui se duce in iad, caci raiul e inchis”, este doar una…

FLORII 2024. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine sa faci in 28 aprilie. La ce sunt folosite ramurile de salcie

08:05, 28.04.2024 - FLORII 2024. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine sa faci in 28 aprilie. La ce sunt folosite ramurile de salcie Sarbatoarea de Florii, prin care credincioșii sarbatoresc intrarea Domnului in Ierusalim, marcheaza o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții legate de momentul din an și…

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Gheorghe 2024. Ce trebuie sa faca fetele nemaritate

07:35, 23.04.2024 - An de an, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este praznuit pe data de 23 aprilie. Este unul dintre cei mai venerați Sfinți din biserica ortodoxa și mai este supranumit și protectorul vegetației, al vitelor și al oilor. Sarbatoarea cu cruce roșie este ținuta de toți creștinii. Iata ce tradiții și obiceiuri…

Creștinii ortodocși de stil vechi sarbatoresc Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri in acesta sarbatoare sfanta

09:55, 07.04.2024 - Creștinii ortodocși de stil vechi sarbatoresc astazi Buna Vestire, cunoscuta in popor și sub numele de Blagoveștenie. Sarbatoarea este marcata de calendarul creștin pe data de 7 aprilie a fiecarui an și este dedicata Maicii Domnului.

Ce se da de pomana de Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

08:05, 24.03.2024 - Ce se da de pomana de Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri. Buna Vestire este sarbatorita in 2024 pe data de 25 martie, intr-o zi de luni. Sarbatoarea are cruce roșie in calendarul ortodox și de asemenea, este o zi cu dezlegare la pește, pentru cei care țin post. Totodata, de Buna Vestire sunt respectate…

„Dragobetele saruta fetele”. Obiceiuri, traditii si superstitii de sarbatoarea iubirii

10:05, 24.02.2024 - Dragobetele, stravechea zi a indragostitilor, echivalentul romanesc al zilei Valentine’s Day, este sarbatorita astazi, 24 februarie. Este momentul in care intreaga natura renaște și se pregatește pentru venirea primaverii.

Obiceiuri și superstiții de Dragobete, sarbatoarea revigorata de mai recenta Valentine’s Day

05:05, 23.02.2024 - 24 februarie este data la care, de ceva timp, ne amintim ca noi, romanii, avem o sarbatoare populara dedicata dragostei - Dragobetele - mai veche decat „Valentine’s Day” și plina de conotații profunde, obiceiuri și superstiții.


Ce parere ai despre aceasta stire?