Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce a fost răspopit Ion Creangă

Publicat:

In afara copilariei, redata pitoresc, pana la momentul ajungerii la Socola, despre viata autorului se cunosc cateva aspecte: prezenta sa in miscarea junimista, faptul ca a fost prieten cu Mihai Eminescu si ca l-a gazduit pe acesta cand era revizor scolar in Moldova in locuinta pe care Ion Creanga din mahalaua Ticau.   Putin stiu ca Ion Creanga a facut parte din cler pentru o perioada si ca a fost caterisit in octombrie 1871. Scriitorul ne marturiseste ca a fost dorinta mamei sale, Smaranda, ca el sa urmeze calea preotiei. De aceea, il vedem intai incris la scoala din sat, apoi mama sa l-a…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Castelele Peles si Pelisor, Pestera Movile, fostele inchisori comuniste și doua biserici, inscrise in Lista indicativa UNESCO

15:10, 15.05.2024 - Castelele Peleș și Pelișor, fostele inchisori comuniste, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și Biserica episcopala „Adormirea Maicii Domnului” a Manastirii Argeșului din Curtea de Argeș, și Peștera Movile au fost inscrise in lista indicativa de țara pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Eveniment la Centrul pentru persoane varstnice de la Varatec: Rolul asistentului social in viața pacienților varstnici

11:20, 10.05.2024 - Sucursala Teritoriala Neamț a Colegiului Național al Asistenților Sociali din Romania, in parteneriat cu Direcția Generala de Asistența Sociala și Protecția Copilului Neamț și Primaria Agapia, a organizat in data de 9 mai, la Centrul pentru persoane varstnice ”Cuvioasa Nazaria” din Varatec workshop-ul…

Mancatul a devenit pentru mulți o metoda de evadare și relaxare. Obiceiul care hranește emoțiile, nu stomacul

16:15, 13.04.2024 - Modul in care ne raportam la mancare este o oglinda a relatiei pe care o avem cu noi, a declarat, pentru AGERPRES, medicul psihiatru Petronela Nechita.Este esential sa subliniem, spune aceasta, ca, pe masura ce devenim mai constienti de nevoile noastre personale - fie ca este vorba despre odihna, plimbari…

Guvernatorul a incurcat cimitirul

06:05, 11.03.2024 - In lumina reactiilor cititorilor, mi-am dat seama ca titlul anterior al articolului meu, „Guvernatorul BNR plange la mormant strain”, a fost o eroare nefericita – o confuzie de cimitire, daca vreți. In realitate, nu era vorba de lacrimi varsate in taina pentru „furtul tezaurului”, ci de un spectacol…

Sambata, 9 martie 2024, pomenirea celor adormiti, zi cunoscuta in traditia romaneasca si ca Mosii de iarna

14:46, 07.03.2024 - Sambata, 9 martie 2024, pomenirea celor adormiti, zi cunoscuta in traditia romaneasca si ca Mosii de iarna Dupa datina strabuna, in fiecare an, in sambata de dinaintea Duminicii Lasatului Sec de Carne, se pomenesc morții, dupa ritualul Moșilor de Iarna. Pentru ca mulți creștini au murit pe neașteptate…

Spitale noi in Romania, primele dupa Revoluție! Premierul Marcel Ciolacu a semnat documentele

12:10, 28.02.2024 - Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut ca ii este jena sa mai vorbeasca despre spitalele regionale, dupa ce atația politicieni și-au facut campanie pe acest subiect, insa spune ca de data aceasta sunt bani, iar lucrarile chiar vor incepe. Așadar se pare ca Romania chiar va avea spitale noi, dupa zeci…

„Patriarhul artelor romanești”, sculptorul Ion Irimescu va fi omagiat la Muzeul Unirii din Iași la implinirea a 121 de ani de la naștere

11:50, 25.02.2024 - „Patriarhul artelor romanești”, sculptorul Ion Irimescu va fi omagiat la Muzeul Unirii din Iași la implinirea a 121 de ani de la naștere. Manifestarile organizate anul acesta pentru a marca 121 de ani de la nașterea maestrul Ion Irimescu vor avea loc atat la Falticeni, cat și la Iași. Astfel, in data…

INTERVIU Profesori de romana din Iași: „Performanța inseamna in Romania doar un premiu la o olimpiada și, eventual, notele de 10 la examenele naționale”

18:35, 21.02.2024 - Intr-un interviu pentru publicația Școala 9, profesorii de limba romana Nicoleta și Emil Munteanu vorbesc despre proiectele lor care ii aduc pe elevi mai aproape de lectura și despre ce evalueaza sistemul de educație romanesc ca e valoros.  Cei doi profesori ieșeni sunt fondatorii revistei Alecart și…


Ce parere ai despre aceasta stire?