Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:46, 24.04.2024

Povestea palatului din centrul orașului, pe lângă care mulți clujeni trec zilnic. ,,Casa cu lanțuri a găzduit de-a lungul vremii numeroși nobili

Povestea palatului din centrul orașului, pe lângă care mulți clujeni trec zilnic. ,,Casa cu lanțuri" a găzduit de-a lungul vremii numeroși nobili

Palatul Rhédey, aflat la colţul Pieţei Unirii cu strada Napoca, are o istorie fascinantă. Clădirea a fost construită în locul pe care se aflau patru case de patricieni clujeni. Palatul a fost creat de arhitectul…




14:50, 08.04.2024

Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, inaugurat la mijlocul lunii mai. Reședința nobiliară, transformată într-un spațiu cultural multifuncțional.

Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, inaugurat la mijlocul lunii mai. Reședința nobiliară, transformată într-un spațiu cultural multifuncțional.

Situat în apropierea municipiului Cluj-Napoca, Castelul din Gilău, aflat într-un amplu proces de reabilitare, va fi inaugurat în curând, iar spațiul fostei reședințe nobiliare va fi dedicat activităților culturale.




11:20, 29.03.2024

Sabia familiei nobiliare Osztoics de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic în expoziţia temporară de arme albe a Muzeului Banatului

Sabia familiei nobiliare Osztoics de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic în expoziţia temporară de arme albe a Muzeului Banatului

Una dintre cele valoroase piese din colecția armelor albe expusă de Muzeul Naţional al Banatului este sabia familiei nobiliare Osztoics. Aceasta face parte din expoziția temporară „????????????????????????????.…




08:20, 17.03.2024

Legendarele reședințe nobiliare de pe Valea Mureșului, de la Bastionul Roșu la Cetatea Lupilor (foto)

Legendarele reședințe nobiliare de pe Valea Mureșului, de la Bastionul Roșu la Cetatea Lupilor (foto)

De-a lungul văii Mureșului,în locuri de poveste cu peisaje fermecătoare, au fost construite, în veacurile trecute, mai multe conace și castele fortificate pe domeniile unor familii nobiliare, după moda occidentală.…




20:31, 04.03.2024

De ce se salută ardelenii cu „Servus!“ E un salut antic redescoperit și folosit de nobilimea și cărturarii germani în perioada Renașterii

De ce se salută ardelenii cu „Servus!“ E un salut antic redescoperit și folosit de nobilimea și cărturarii germani în perioada Renașterii

„Servus”, salutul simpatic, specific Ardealului, este utilizat mai ales între prieteni sau persoane cunoscute. Cuvântul își regăsește rădăcinile într-o tradiție culturală și lingvistică antică, care astăzi însă…




12:10, 10.01.2024

Arhitectul-șef al Clujului: „Castelul-cetate de la Gilău este una dintre cele mai impozante rezidențe nobiliare renascentiste ale Transilvaniei”

Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, monument istoric de importanță națională, a fost reabilitat cu fonduri europene și va deveni centru cultural multifuncțional. Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, spune…




13:05, 09.01.2024

Arhitectul-șef al Clujului: „Castelul-cetate de la Gilău este unul dintre cele mai impozante rezidențe nobiliare renascentiste ale Transilvaniei”

Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, monument istoric de importanță națională, a fost reabilitat cu fonduri europene și va deveni centru cultural multifuncțional. Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, spune…




14:20, 31.12.2023

Istoria Castelului regal de la Săvârșin. Construit de nobili din Transilvania, cumpărat de la Bursă de Regele Mihai FOTO VIDEO

Toată lumea a auzit de Familia Regală și de Castelul de la Săvârșin, însă puțini știu cum a ajuns să fie cumpărat domeniul din Arad și în ce an. După anul 1932, locul a devenit societate listată la bursă, de unde…




23:05, 01.11.2023

Nobili puțini, mulți muncitori necalificați

Nu există diferențe clare între o pretinsă campioană și o formație care participă de pomană în liga a doua, fără să aibă dreptul de promovare.  E drept că Rapidul folosește mai ales rezerve, însă te aștepți ca…




09:50, 02.09.2023

O nouă sculptură în lemn și-a găsit locul în "Pădurea Domnească"

Cunoscutul sculptor Alexei Vidrașco a instalat recent încă o lucrare din lemn în parcul de sculpturi al Zimbrăriei din Rezervația „Pădurea Domnească” din raionul Glodeni. Este vorba de o sculptură ce reprezintă…




11:45, 09.08.2023

Uciderea lui Mihai Viteazul la Turda și la Oradea

Mihai Viteazul a fost ucis prima dată pe câmpia de lângă Turda, în 9 august 1601. După 418 ani, statuia voievodului Mihai Viteazul de la Oradea este dată jos de  pe soclu și aruncată în curtea regiei de apă din…




07:36, 14.07.2023

Nobili cavaleri şi graţioase domniţe revin pe străzile Timişoarei. Începe Festivalul Medieval

Unul dintre cele mai atractive evenimente organizate la Timișoara, Festivalul Medieval al Castelului Huniade revine timp de trei zile, începând de astăzi, cu o nouă ediție. Organizat de Muzeul Național al Banatului…




08:40, 19.05.2023

Sfinții Împărați Constantin şi Elena. Ce trebuie să faci pe 21 mai pentru a scăpa de ghinion

Constantin si Elena. Constantin și Elena. Pentru ziua de 21 mai, data la care sunt serbaţi Sfinții Constantin și Elena, există o serie de obiceiuri și superstiții care fac referire la vara ce urmează să își facă…




19:00, 19.03.2023

Drumul de acces spre Cetatea nobiliară din Colțești va fi reabilitat. În zonă vor fi amenajate locuri de odihnă și regrupare

Drumul de acces spre Cetatea nobiliară din Colțești va fi reabilitat. În zonă vor fi amenajate locuri de odihnă și regrupare Drumul de acces spre Cetatea nobiliară Colțești urmează să fie reabilitat, în cadrul…




09:05, 08.12.2022

Diferența dintre ducesă și contesă. Ierarhia titlurilor nobiliare 

Titlurile nobiliare pot crea confuzie. Cea mai cunoscută familie regală este, cu siguranță, cea din Marea Britanie. Dacă titlurile de regină, prinț sau prințesă sunt ușor de reținut, există altele, precum ducesă…




15:36, 02.11.2022

Moșie Banffy retrocedată în Mureș. Pădurea de 2.000 de hectare completează averea familiei nobiliare din Transilvania

Prefectul din Mureș a semnat titlul de proprietate în favoarea familiei Banffy Laszlo pentru o pădure de 2.200 de hectare în comuna Răstolița. Familia Banffy deține, printre altele, și castelul de la Bonțida din…




18:11, 21.10.2022

VIDEO| Senatorul Matieș: Gabriel Codru Pleșa își merită și el un titlu ”nobiliar” – acela de ”Rege neîncoronat al gunoaielor din Alba Iulia”

VIDEO| Senatorul Matieș: Gabriel Codru Pleșa își merită și el un titlu ”nobiliar” – acela de ”Rege neîncoronat al gunoaielor din Alba Iulia” Senatorul Matieș: Gabriel Codru Pleșa își merită și el un titlu ”nobiliar”…




11:45, 17.10.2022

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida! Intrare gratuită, la unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania

Supranumit în perioada sa de glorie Versailles-ul Transilvănean, pe 22 octombrie, Castelul Bánffy din Bonțida își deschide porțile pentru toți curioșii. De Ziua Porților Deschise intrarea vizitatorilor va fi gratuită. „Pe…




03:20, 26.09.2022

Băile Herculane, departe de gloria de odinioară. Pe vremuri aici veneau împăraţi, împărătese și nobilimea europeană

A fost cândva loc de pelerinaj pentru împăraţi şi împărătese. Cunoscut de aproape două milenii, a lecuit oameni de vază ai celor mai puternice civilizaţii. Romanii sau turcii au preţuit izvoarele vindecătoare din…




10:50, 16.09.2022

16 Septembrie 1437:  S-a încheiat, în Transilvania, înțelegerea „Unio Trium Nationum”, între nobili, sași și secui

În ziua de 16 Septembrie 1437 s-a încheiat, la Căpâlna, aflată pe atunci în comitatul Dabâca din Transilvania, “Uniunea Frăţească” (Fraterna Unio), cunoscută în istorie sub numele de “Unio Trium Nationum” (în latină,…




09:25, 04.09.2022

Papa reformează Ordinul Cavalerilor de Malta. Cerința pentru originea nobiliară pentru funcții de conducere este abolită

Papa Francisc a demis sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta, ordin religios catolic şi organizaţie umanitară, şi a instalat un guvern provizoriu înaintea alegerilor pentru un nou Mare Maestru.




07:15, 25.08.2022

Hasdeu, enciclopedistul cu pedigri nobiliar

În urmă cu 115 ani (25 august 1907) murea neconsolat, decrepit și mortificat prematur, Bogdan Petriceicu Hasdeu (născut la 26 februarie 1838, în Cristinești, Hotin), la castelul său din Câmpina construit - zice-se…




10:36, 06.07.2022

Satul prunilor din România. Locul în care retrăiești viața nobiliară din trecut. Ce găsești când ajungi aici? Peisajele sunt de vis / FOTO

Satul prunilor din România nu este cunoscut de multe persoane, dar cei ce l-au vizitat au avut ocazia să retrăiască viața nobiliară din trecut. Peisajele din jurul caselor sunt de vis. Poți ajunge foarte repede…




07:35, 27.05.2022

Palatul înflorit de la Avrig, un nou concept de promovare turistică

Localitatea Avrig, de la poalele Munților Făgăraș, era renumită în toată Europa încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pentru palatul construit ca o copie a celui din Sibiu, dar mai ales pentru grădini. Nobilii…




20:35, 06.02.2022

Ţara Haţegului, tărâmul vechilor castele nobiliare. Ce secrete întunecate au cele mai faimoase moşii VIDEO

Zeci de castele şi conace ridicate în secolele trecute împânzesc judeţul Hunedoara. Cele mai faimoase se află în regiunea istorică Ţara Haţegului şi au aparţinut unor familii care îşi au originile în epoca medievală.…




15:21, 14.01.2022

Istoria Valentine’s Day și câteva idei de cadouri pentru această zi minunată

În fiecare an, pe 14 februarie, milioane de cupluri din întreaga lume sărbătoresc Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților cum este cunoscută în România). Este o sărbătoare specială și o zi în care cu toții simțim…




08:30, 11.01.2022

11 ianuarie – Ce evenimente importante s-au petrecut în această zi de-a lungul timpului

Evenimente 532: Imperiul Bizantin: A început, la Constantinopol, răscoala Nika, care a fost reprimată de către comandantul militar Belisarius, răsculații fiind masacrați în hipodrom. 1055: Teodora este încoronată…




13:50, 10.12.2021

Serie A: Genoa vs Sampdoria - Derby della Lanterna

​Meciul Genoa - Sampdoria, derby-ul Farului genovez sau Derby della Lanterna, se joacă vineri, 10 decembrie, de la ora 21:45, în deschiderea etapei a 17-a din Serie A, prima divizie fotbalistică a Italiei.Este…




09:16, 20.11.2021

Povestea familiei Bohus, nobilii care au lăsat în urmă numeroase clădiri-monument în vestul țării FOTO

Administrația comunei Șiria a decis, recent, să restaureze cele 17 morminte ale familiei nobiliare Bohus și capela aflată deasupra acestora din cimitirul catolic al localității, aflate în avansată stare de degradare.…




19:05, 15.09.2021

Finanțare din Polonia pentru Uniunea Polonezilor din România pentru achiziționarea de costume populare și nobiliare

Uniunea Polonezilor din România a primit finanțare pentru achiziționarea de noi costume populare cracoviene și costume nobiliare pentru cele două ansambluri ale sale, dar și pentru comunitatea poloneză din Suceava.…