Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Muzeul de Arta populara Constanta: Traditii populare legate de Postul Mare

Publicat:
Muzeul de Arta populara Constanta: Traditii populare legate de Postul Mare

Interval de timp cu o mare incarcatura spirituala, sau al Pastelui era desemnat in satul traditional prin cuvantul "Paresimi", substantiv de sorginte latina trimitand la cele 40 de zile ale postului, potrivit Muzeului de ."" cade intotdeauna intr o zi de miercuri, in cea de a patra saptamana a ."In satul traditional, femeile tineau cu sfintenie aceasta zi prin nelucrare, temandu se sa desfasoare vreo activ ...

Citeste articolul mai departe pe ziuaconstanta.ro…  

Sursa articol si foto: ziuaconstanta.ro


Stiri pe aceeasi tema

Traditii si superstitii in Duminica Floriilor. Obiceiuri si semnificatii

09:20, 28.04.2024 - Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului in Ierusalim este cea mai mare sarbatoare din Postul Mare si aminteste de intrarea triumfala a Mantuitorului in cetatea Ierusalimului, a doua zi dupa ce L a inviat pe Lazar.Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic si au iesit bucurosi…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Ce datini erau in satul traditional romanesc in Duminica Floriilor

17:50, 27.04.2024 - In ultima duminica a Postului Mare, crestinii praznuiesc intrarea lui Iisus Hristos in cetatea Ierusalimului, calare pe manzul asinei. Sarbatoarea, numita popular "Duminica Floriilor" sau "Floriile", se bucura de mare cinste in satul traditional romanesc, fiind si in prezent respectata de catre credinciosi.…

Muzeul de Arta populara Constanta: Traditii in perioada Floriilor - Lazarelul

14:15, 27.04.2024 - In satul traditional romanesc, in sambata dinaintea Floriilor, se celebreaza Lazarelul, dar si Mosii de Florii. Ziua este dedicata cultului mortilor. Totodata, pomenirea celor adormiti se face si in biserica, in calendarul crestin ortodox ziua fiind cunoscuta ca "Sambata lui Lazar", cu trimitere la…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Traditii populare in Postul Mare - Sambata Ursului

14:21, 20.04.2024 - In traditiile populare aceasta sambata mai este denumita si"Sambata Ursului" Iata ce se spune despre aceasta zi si de ce este numita asaIn calendarul popular, in cea de a cincea saptamana a Postului Mare se sarbatoreste "Sambata Ursului". Ziua se tinea prin nelucrare de catre locuitorii satelor din…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Semnificatia Miezului Paresimilor. Iata ce inseamna

11:20, 10.04.2024 - Interval de timp cu o mare incarcatura spirituala, Postul Mare sau al Pastelui era desemnat in satul traditional prin cuvantul "Paresimi", substantiv de sorginte latineasca trimitand la cele 40 de zile ale postului. "Miezul Paresimilor" cade intotdeauna intr o zi de miercuri, in cea de a patra saptamana…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Traditii de Buna vestire - Ziua cucului

10:40, 25.03.2024 - Ziua de 25 martie are o semnificatie deosebita atat in calendarul crestin ortodox, cat si in cel popular. Este ziua in care Sfantul Arhanghel Gavriil i a dat Fecioarei Maria vestea ca L va naste pe Iisus Hristos, Mantuitorul. In satul traditional, sarbatoarea se bucura de mare cinstire fiind considerata…

Vinerea Alba: ce NU trebuie sa faci astazi daca vrei sa-ți ferești familia de ghinion 

10:11, 15.03.2024 - Postul Paștelui se apropie cu pași repezi, insa, pana atunci, credincioșii se afla in ultima saptamana dinaintea Postului Mare (11-17 martie 2025), numita in Biserica Saptamana branzei sau Saptamana Alba.  Saptamana Branzei este perioada care face trecerea spre cel mai aspru si mai lung post din an,…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Groaznica Judecata, intr-o icoana pe sticla de secol XIX, pictata la Gherla

10:16, 10.03.2024 - Apropiatul post al Pastelui sau Postul Mare, cum i se mai spune, este prilej de pregatire treptata a sufletului, dar mai ales a trupului prin interzicera carnii si mai apoi a branzei pentru a face fata rigorilor pe care le presupun cele 50 de zile infranare si pocainta. Apropiatul post al Pastelui sau…


Ce parere ai despre aceasta stire?